Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 16:30

  Ασκήσεις… αεροδυναμικής από το νέο Opel Mokka

  Ασκήσεις… αεροδυναμικής από το νέο Opel Mokka
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εξωτερική σχεδίαση του νέου Opel Mokka εκτός από "καθαρή” και τολμηρή, είναι και αεροδυναμικά αποδοτική, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο μοντέλο Opel. Με συντελεστή οπισθέλκουας μόλις 0,32, το νέο Mokka έχει έναν από τους χαμηλότερους στην κατηγορία του πλαισιώνοντας έτσι τους υπόλοιπους πρωταθλητές αεροδυναμικής της μάρκας, όπως το Calibra (Cd: 0,26) και τα σύγχρονα Astra (Cd: 0,26) και Insignia (Cd: 0,25).

  Λόγω των προκλήσεων που επιφέρει η μείωση εκπομπών CO2, η αποδοτική αεροδυναμική αποτελεί όλο και σημαντικότερο παράγοντα για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και για τους ίδιους τους αγοραστές. Χαμηλή αντίσταση σημαίνει ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να κινηθεί, κάτι  που με τη σειρά του μεταφράζεται σε μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

  Όπως σε όλα τα υπόλοιπα νέα μοντέλα της Opel, οι μηχανικοί βελτιστοποίησαν την αεροδυναμική του νέου Mokka στην αεροδυναμική σήραγγα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης (Research Institute of Automotive Engineering & Vehicle Engines). 

  "Η Opel είναι πρωτοπόρος στον τομέα της αεροδυναμικής εδώ και δεκαετίες και το νέο μας Mokka συνεχίζει αυτή τη μακρά παράδοση”, δήλωσε ο Marcus Lott, Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα Engineering. "Προηγμένες τεχνολογίες όπως οι αεροκουρτίνες και ένα ενεργό κλείστρο αέρα ψύξης αντιπροσωπεύουν την αιχμή της εξέλιξης στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης. Με την εντυπωσιακή του σχεδίαση, το νέο Mokka αποδεικνύει επίσης ότι ξεχωριστή εμφάνιση και αεροδυναμικό σχήμα κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστα είναι”.

  Βάση για την υψηλή αεροδυναμική απόδοση αποτελεί η μετωπιαία επιφάνεια του νέου Mokka (μόλις 2,27 m2) που ενισχύεται από την καθαρή και τολμηρή σχεδίαση. Με τη βοήθεια της υπολογιστικής ρευστοδυναμικής (CFD) και με υπέρμετρη προσοχή στη λεπτομέρεια στην αεροδυναμική σήραγγα, οι ειδικοί της Opel μείωσαν το συντελεστή οπισθέλκουσας, επιστρατεύοντας και την τελευταία δυνατότητα παρέμβασης προς όφελος της αεροδυναμικής.

  Οι μηχανικοί βελτιστοποίησαν τη σχεδίαση του Opel Vizor του νέου Mokka, καθώς και τα σχήματα των κολώνων Α και των εξωτερικών καθρεπτών. Επιπλέον, οι ποδιές που καλύπτουν το κάτω τμήμα του χώρου του κινητήρα και του αμαξώματος βελτιώνουν τη ροή αέρα κάτω από το αυτοκίνητο.

  Το νέο Mokka διαθέτει πτερύγια στα άκρα της πίσω πόρτας και μία επιμήκη αεροτομή στο πίσω άκρο της οροφής, για να μειωθεί ο στροβιλισμός που αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση. Επιπλέον, η αεροτομή μειώνει την άνωση στον πίσω άξονα, ενισχύοντας τη σταθερότητα στην ευθεία, κυρίως σε υψηλότερες ταχύτητες.

  Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την αντίσταση είναι οι τροχοί, τα ελαστικά και τα τόξα των θόλων των τροχών. Ως εκ τούτου, το νέο Mokka φέρει καινοτόμες αεροκουρτίνες που αυξάνουν την αεροδυναμική απόδοση στην περιοχή αυτή. Εν γένει, η αεροκουρτίνα είναι ένας αεραγωγός ενσωματωμένος σε κάθε άκρο την πρόσοψης του αυτοκινήτου, που δημιουργεί μια "ψηλή και λεπτή” ριπή αέρα, στην εμπρός επιφάνεια των τροχών και των ελαστικών. Στην πράξη, οι αεροκουρτίνες κατευθύνουν ομαλά τη ροή του αέρα, ώστε να περνά από το θόλο του τροχού, μειώνοντας τις ριπές σε κύματα καθώς και το φαινόμενο του διαχωρισμού στην περιοχή αυτή.

  Το νέο Mokka επωφελείται επίσης από ένα ενεργό κλείστρο που μειώνει περαιτέρω την αντίσταση και βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμου, κλείνοντας αυτόματα το εμπρός άνοιγμα όταν δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα αέρα ψύξης. Μέχρι πρόσφατα, αυτή η καινοτομία ήταν περισσότερο συνηθισμένη σε πιο ακριβά αυτοκίνητα από μεγαλύτερες κατηγορίες.

  Όταν το κλείστρο είναι κλειστό, η αεροδυναμική απόδοση αυξάνεται με το να ανακατευθύνεται η ροή αέρα γύρω από το εμπρός τμήμα του οχήματος και τις πλευρές του, αντί μέσω του λιγότερου αεροδυναμικού διαμερίσματος του κινητήρα. Το κλείστρο ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού του κινητήρα και την ταχύτητα κίνησης του οχήματος. Για παράδειγμα, το κλείστρο ανοίγει σε μία ανάβαση ή σε υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη, ενώ το κλείστρο κλείνει όταν υπάρχουν λιγότερες απαιτήσεις ψύξης του κινητήρα.

  Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών είναι εντυπωσιακά. Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, που είχε συντελεστή οπισθέλκουσας 0,35, οι εκπομπές CO2 στον κύκλο WLTP είναι μέχρι 9,0 g/χλμ. χαμηλότερες, ενώ η αντίσταση στις υψηλές ταχύτητες (όπως στον αυτοκινητόδρομο) έχει μειωθεί κατά 16% .
  Το αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο νέο Mokka είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείς που υιοθετεί το νέο πρόσωπο της μάρκας (Opel Vizor) καθώς και το επανασχεδιασμένο έμβλημα του κεραυνού (Opel Blitz) με το όνομα του μοντέλου να αναγράφεται στο κέντρο της πίσω πόρτας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  23:46 05/03

  Πρώτη ασύρματη αναβάθμιση λογισμικού για το Volvo XC40 Recharge

  Η Volvo εγκαινιάζει την πρώτη της ασύρματη αναβάθμιση λογισμικού, στο XC40 Recharge, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητό της.

  23:40 05/03

  Nissan: Θερμική απόδοση 50% για τον θερμικό κινητήρα του συστήματος e-Power

  Η τελευταία προσέγγιση της Nissan στην ανάπτυξη κινητήρων έχει ανεβάσει τον πήχη σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.

  23:32 05/03

  Πρεμιέρα για το νέο Ford S-Max Hybrid

  Με επτά καθίσματα και τον αθόρυβο χαρακτήρα, την άνεση και την απόδοση ενός πλήρως υβριδικού συστήματος κίνησης, το νέο Ford S-Max Hybrid διατίθεται τώρα για παραγγελία.

  20:13 04/03

  Αποκλειστικά online θα διατίθενται τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volvo

  Ως τμήμα της νέας εμπορικής της στρατηγικής, η Volvo θα πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στα online κανάλια πωλήσεών της, μειώνοντας δραστικά την πολυπλοκότητα στην προσφορά των προϊόντων της και...

  19:57 04/03

  Το Jeep Gladiator έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα

  Η Jeep επιστρέφει στην κατηγορία των pick-up με ένα μοντέλο που φέρνει μια σειρά νέων χαρακτηριστικών στην κατηγορία.

  19:47 04/03

  Πόσο συμφέρει η χρήση ενός ηλεκτρικού επαγγελματικού οχήματος;

  Για τον σχεδιασμό του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού E-Ducato, η ομάδα της Fiat Professional πραγματοποίησε έρευνες σε μεγάλο βάθος ώστε να προσδιορίσει τις ανάγκες των πελατών και να προσφέρει τις ιδανικές ...

  19:24 03/03

  H Hyundai αποκαλύπτει το ηλεκτρικό Ioniq 5

  Η Hyundai παρουσίασε το Ioniq 5, ένα τετρακίνητο ηλεκτρικό crossover, το οποίο είναι το πρώτο όχημα που φέρει την υπογραφή Ioniq, της μάρκας που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε ηλεκτρικά οχήματα και ...

  19:15 03/03

  Ανανέωση για το Fiat 500

  Σχεδιασμένο για να προσφέρει μια διαφορετική επιλογή για τις αστικές μετακινήσεις, το Fiat 500 εξελίχθηκε σε ένα σύμβολο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

  18:20 03/03

  Το "δίχτυ προστασίας" του νέου Ford Kuga

  Το νέο Ford Kuga αναβαθμίζει την εμπειρία οδήγησης διαθέτοντας μία προηγμένη γκάμα τεχνολογιών οι οποίες είναι σχεδιασμένες να προσφέρουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά και κορυφαία ασφάλεια στους οδηγούς...

  16:34 02/03

  To πιο αεροδυναμικό crossover της Nissan είναι το Ariya

  Με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,297.

  16:09 02/03

  To Toyota Yaris κατακτά τον τίτλο European Car Of The Year 2021

  Επιλεγμένο από μια κριτική επιτροπή 59 δημοσιογράφων από το χώρο του αυτοκινήτου από όλη την Ευρώπη, η τέταρτη γενιά του Toyota Yaris κατάφερε να αποσπάσει το πολυπόθητο βραβείο, ακριβώς 21 χρόνια...

  15:17 02/03

  Η Audi αναβαθμίζει τα plug-in υβριδικά Q5, A6 και A7 Sportback

  Χάρη στη νέα, πιο ισχυρή μπαταρία, μικτής χωρητικότητας 17,9 kWh (καθαρή 14,4 kWh), είναι εφικτή ηλεκτρική αυτονομία έως 91 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον κύκλο NEDC.