Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 17:01

  Skoda Industry 4.0: Η εφαρμογή της φιλοσοφίας Simply Clever στην παραγωγή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Skoda έχει υιοθετήσει την ψηφιοποίηση και την εφαρμόζει σε πολλές πτυχές της καθημερινής λειτουργίας της. Την ίδια στιγμή, οι Simply Clever λύσεις της εταιρείας είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία προσέγγισης της χρηστικότητας ενός αυτοκινήτου και της συνύπαρξης μαζί του, σε βάθος χρόνου. Μια ομπρέλα αποθηκευμένη μέσα στην πόρτα του οδηγού, μια δεξαμενή υγρού πλύσης του παρμπρίζ με ενσωματωμένη χοάνη ή οι έξυπνα σχεδιασμένες θήκες για μικροαντικείμενα στο εσωτερικό - αυτά είναι μερικά μόνο από τα διάσημα Simply Clever χαρακτηριστικά στα αυτοκίνητα της Skoda. Η εφευρετικότητα των σχεδιαστών και μηχανικών της εταιρεάις δεν βρίσκει πλέον εφαρμογή μόνο στα μοντέλα, έχει περάσει και στην παραγωγή τους. Οι νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, που έχουν εξελίξει οι μηχανικοί της Skoda, αναφέρονται στο σύνολό τους ως Industry 4.0 και είναι η τελευταία τάση στη βιομηχανική παραγωγή.

  Ο όρος Industry 4.0 συνδέεται με αυτοματισμό μεγάλης κλίμακας και εκτενή χρήση ρομπότ σε όλες τις διαδικασίες κατασκευής, αλλά καλύπτει και τη μελέτη και ανάλυση όλων των δεδομένων που προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία του εργοστασίου, με σκοπό να γίνει η παραγωγή απλούστερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. Εκτός από τα σύγχρονα ρομπότ, ο όρος περιλαμβάνει πολλές λιγότερο προφανείς λύσεις που όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι απλές, αλλά η υιοθέτησή τους έγινε δυνατή μόνο χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες των τελευταίων ετών και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI). Ακολουθούν μερικά χαρακτηρισικά παραδείγματα της Industry 4.0.

  Τι είναι αυτός ο θόρυβος?

  Η ανάλυση ήχου είναι παρόμοια με την ανάλυση εικόνας, αν και λίγο πιο απλή. "Κάθε μηχανή εκπέμπει χαρακτηριστικούς ήχους που μπορούν να μελετηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Όταν ανιχνευθεί ένας απροσδόκητος νέος ήχος, ενημερώνεται ο χρήστης ότι κάτι δεν πάει καλά”, λέει ο Milan Dědek, ειδικός στη χρήση της AI στην προγνωστική συντήρηση. Αυτό καθιστά δυνατή την ανίχνευση πιθανών βλαβών προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά: όταν τα ρουλεμάν αρχίσουν να μπλοκάρουν ή γρανάζια, ιμάντες, αλυσίδες ή άλλα εξαρτήματα βρίσκονται ήδη σε αρχικά στάδια φθοράς, ο ήχος του μηχανήματος αλλάζει ελαφρώς. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να το αντιληφθεί ακουστικά, αλλά η AI μπορεί.

  Skoda

  Κινητήρες που ακούγονται υγιείς

  Η ανάλυση ήχου έχει πλέον βγει από τη γραμμή παραγωγής και έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών. Τα τμήματα After Sales και Digi Lab της Skoda έχουν ήδη παρουσιάσει το "Sound Analyzer”, μία πρωτοποριακή εφαρμογή για smartphone. Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης το "Sound Analyzer” βοηθά στον γρήγορο και ακριβή εντοπισμό της ανάγκης για οποιαδήποτε συντήρηση. Το πρόγραμμα καταγράφει θορύβους από το όχημα ενώ αυτό λειτουργεί και τους συγκρίνει με αποθηκευμένα μοτίβα ήχου. Η τεχνολογία μπορεί να αναγνωρίσει δέκα δείγματα με ακρίβεια άνω του 90%. Εάν κάτι παρεκκλίνει του ήχου αναφοράς, η εφαρμογή εντοπίζει ποιες είναι οι ασυμφωνίες και πώς μπορούν να επιδιορθωθούν. Αυτό κάνει τη συντήρηση αυτοκινήτων πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. 

  Skoda

  Ένας κωδικός QR για κάθε κινητήρα

  Μερικές φορές οι έξυπνες λύσεις δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να επιτρέπουν την αξιόπιστη αναγνώριση ενός προϊόντος. Στο χυτήριο όπου κατασκευάζονται τα μπλοκ κινητήρων, το καθένα σημειώνεται με "κωδικό data matrix”, το ισοδύναμο του γνωστού κωδικού QR. Το σήμα δημιουργείται με ειδική βελόνα. Το πλεονέκτημα του κωδικού data matrix είναι  ανθεκτικότητα στη θερμότητα, τις χημικές ουσίες και την τριβή. 

  Skoda

  Έξυπνος χώρος στάθμευσης

  Το γραφείο Fab Lab στην καρδιά της Mladá Boleslav είναι ένα από τα εκκολαπτήρια σκέψης της Industry 4.0. Εδώ δοκιμάζουν το δικό τους σύστημα κάμερας που εντοπίζει κενές θέσεις στάθμευσης. 

  Κρατήστε τον μεταφορέα σε λειτουργία

  Μια άλλη έξυπνη ιδέα που βασίζεται στην AI και που αναπτύχθηκε στο Fab Lab είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των ρουλεμάν στους μεταφορείς ολίσθησης. Αυτά είναι μεγάλα πάνελ που μεταφέρουν αμαξώματα αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία της γραμμής παραγωγής. "Χρησιμοποιούμε θερμικές κάμερες για να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία των ρουλεμάν των αυτόματων μεταφορέων. Αυτό μας επιτρέπει να αντικαθιστούμε προληπτικά τα ρουλεμάν κοντά στο τέλος της διάρκειας ζωής τους”, εξηγεί ο Růžička. Το σύστημα αντλεί επίσης δεδομένα από τους ηλεκτρικούς κινητήρες που χρησιμοποιούν οι μεταφορείς. Με απλά λόγια, όταν ένα ρουλεμάν αρχίζει να φθείρεται, ο ηλεκτρικός κινητήρας λειτουργεί επίσης λιγότερο ομαλά, οπότε το επικείμενο πρόβλημα του ρουλεμάν επαληθεύεται από δύο πηγές.

  Skoda

  Πώς να φορτώσετε αποτελεσματικά ένα container

  Σύγχρονες λύσεις χρησιμοποιούνται στο κέντρο CKD στη Mladá Boleslav, όπου εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοκινήτων Skoda σε εργοστάσια του εξωτερικού, φορτώνονται σε εμπορευματοκιβώτια (containers). Η εφαρμογή OPTIKON, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού από τη Skoda Auto Logistics, τη Skoda Auto DigiLab και τη Skoda IT, συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης χρησιμοποιώντας AI. Το πρόγραμμα υπολογίζει πώς πρέπει να φορτωθούν οι παλέτες για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η χωρητικότητα κάθε κοντέινερ. Και μόνο η αύξηση της χρησιμοποιούμενης χωρητικότητας του κάθε εμπορευματοκιβώτιου από 71 σε 72 m3, εξοικονομεί ετησίως περίπου 240 εμπορευματοκιβώτια και 127 τόνους εκπομπών CO2 από τη μεταφορά τους με πλοία.

  Skoda

  Ψηφιακό δίδυμο

  Ένα άλλο μάθημα αποτελεσματικότητας δοκιμάστηκε πρόσφατα στο Vrchlabí. Ένας νέος χώρος εργασίας ενσωματώθηκε στην παραγωγή χωρίς αυτή να διακοπεί. Αυτό έγινε εφικτό με την τεχνολογία "ψηφιακού δίδυμου” (digital twin), όπου ένας νέος σταθμός ρομπότ, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πλήρως αποκλειστικά στο εικονικό περιβάλλον. "Χάρη στην τεχνολογία ψηφιακού δίδυμου, θα μπορούσαμε να πάρουμε μια λεπτομερή εικόνα της γραμμής παραγωγής, να προσομοιώσουμε τις διαδικασίες της και να την επεκτείνουμε εν κινήσει, συντονίζοντάς την άψογα, χωρίς την παραμικρή διακοπή της”, εξηγεί ο Christian Bleiel, επικεφαλής στην παραγωγής εξαρτημάτων.

  Skoda

  Ρομποτικά βαγονέτα μεταφοράς με "μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους”

  Τα εργοστάσια είναι πολυσύχναστα μέρη: εκτός από τις ίδιες τις γραμμές παραγωγής, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και διάφοροι μεταφορείς και καροτσάκια σε συνεχή κίνηση. Τα αυτοματοποιημένα ρομπότ μεταφέρουν σήμερα υλικά στις γραμμές παραγωγής, χωρίς να απαιτείται χειριστής, σε διάφορα εργοστάσια της Skoda. Όμως, δεν συγκρούονται με ανθρώπους, ούτε μεταξύ τους. Τα ρομποτικά βαγονέτα μεταφοράς CEIT διαθέτουν ειδικό σαρωτή που τα βοηθά να κινούνται στον χώρο με ασφάλεια. Δεν χρειάζονται περίπλοκα συστήματα καθοδήγησης όπως στο παρελθόν και έχουν έναν χάρτη του χώρου μέσα στους "εγκεφάλους” τους. Έτσι, μαθαίνουν μια διαδρομή κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής περιόδου και, στη συνέχεια, μπορούν να αποφύγουν αυτόματα τα απροσδόκητα εμπόδια στη διαδρομή.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:01 21/01

  Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο 5ο Ecomobility Conference

  Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας διεκδικεί το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

  10:58 21/01

  Χρονιά ρεκόρ για τις Alfa Romeo Giulia και Stelvio στην Ελλάδα

  Oι Alfa Romeo Giulia και Stelvio πραγματοποίησαν στην Ελλάδα χρονιά ρεκόρ σε εμπορικό επίπεδο.

  10:33 21/01

  Η Volkswagen διπλασίασε τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων της το 2021

  Πωλήσεις περίπου πέντε εκατομμυρίων οχημάτων για τη Volkswagen σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, με τη μάρκα να καταγράφει μείωση 8% σε σύγκριση με το 2020.

  09:47 21/01

  Οι νέες συνθήκες στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζουν τα δεδομένα στο χρώμα

  Η συνολική παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε, ενώ κάποια συγκεκριμένα χρώματα είναι πλέον πιο δημοφιλή

  11:22 20/01

  Τα αποτελέσματα της Mercedes το 2021 στην Ελλάδα και παγκοσμίως

  Στην Ελλάδα, η Mercedes-Benz κατέκτησε για 8η συνεχή χρονιά την 1η θέση στις πωλήσεις μεταξύ των premium κατασκευαστών.

  11:09 20/01

  Η νέα Porsche Τaycan Sport Turismο

  Η νέα Sport Turismo είναι η τρίτη έκδοση αμαξώματος της ηλεκτρικής Porsche Taycan, η οποία προσφέρεται σε πέντε διαφοερετικές εκδόσεις.

  10:49 20/01

  H έλλειψη ημιαγωγών φρέναρε την ανοδική πορεία της Skoda το 2021

  Μετά το σπάσιμο του φράγματος πωλήσεων 1 εκατομμυρίου αυτοκινήτων παγκοσμίως το 2020, η Skoda περιορίστηκε λίγο κάτω από τις 900.000 παραδόσεις για το 2021.

  14:52 19/01

  Το FIA World Rally Championship αποκλειστικά στην COSMOTE TV έως το 2025

  Ζωντανά και αποκλειστικά στα κανάλια COSMOTE SPORT θα "τρέχει" μέχρι το 2025, το FIA World Rally Championship (WRC).

  11:19 19/01

  Θετικός απολογισμός για την Audi για το 2021

  Παγκόσμιες πωλήσεις περίπου αντίστοιχες με αυτές του 2020 για την Audi το 2021, παρά τις δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

  10:51 19/01

  Σχεδόν σταθερές οι πωλήσεις της Volkswagen Commercial Vehicles το 2021

  Η Volkswagen Commercial Vehicles παρέδωσε 359.500 οχήματα σε πελάτες το 2021.

  10:11 19/01

  Η Hyundai Motorsport οδεύει στη νέα υβριδική εποχή του WRC

  Η Hyundai Motorsport οδεύει στη νέα υβριδική εποχή του WRC και επικεντρώνεται το 2022 στους τίτλους κατασκευαστών και οδηγών.

  11:01 18/01

  Η Ελλάδα υποδέχεται την LEVC και τα νέα TX και VN5

  Η εταιρεία Σπανός ΑΕ με εδρα την Αθήνα, επιλεχθηκε ως επίσημος και αποσκλειστικός εισαγωγέας της μάρκας LEVC για την Ελλάδα.

  09:54 18/01

  Το νέο Abarth 595 Spa-Francorchamps

  H Abarth αφιερώνει μια εξαιρετικά συλλεκτική έκδοση στο θρυλικό Spa-Francorchamps.

  09:13 18/01

  H Audi γράφει ιστορία στο Ράλλυ Ντακάρ με το RS Q e-tron

  Απόλυτα επιτυχημένο το Ράλλυ Ντακάρ για την Audi, με τερματισμό και των τριών πρωτότυπων της ομάδας με ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα και μετατροπέα ενέργειας.

  10:51 17/01

  Η νέα Porsche Cayenne Platinum Edition

  Η Porsche παρουσιάζει την ειδική έκδοση Platinum της νέας Cayenne.

  10:35 17/01

  Το επόμενο βήμα στην αποκάλυψη του Skoda Enyaq Coupe iV

  Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Skoda Enyaq Coupe iV θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2022 στην Πράγα.