Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 09:32

  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG): Μία "καθαρή" λύση

  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG): Μία "καθαρή" λύση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επί της ουσίας, τα οχήματα CNG δεν έχουν μεγάλη διαφορά τιμής με τα βενζινοκίνητα ή τα diesel. Μπορεί η τιμή τους να είναι λίγο πιο ακριβή, όμως η διαφορά καλύπτεται άμεσα… στην αντλία, λόγω του χαμηλού κόστους του φυσικού αερίου.

  Επιπροσθέτως, τα ζητήματα του περιορισμένου δικτύου πρατηρίων ανεφοδιασμού CNG και της μικρότερης αυτονομία μιας γεμάτης δεξαμενής φυσικού αερίου, η οποία κυμαίνεται από 300 έως 500 χιλιόμετρα, ήδη αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Το δίκτυο των πρατηρίων αναπτύσσεται διαρκώς, ήδη υπάρχουν 14 στην Ελλάδα και σχεδόν άλλα τόσα υπό κατασκευή, καλύπτοντας το βασικό Εθνικό δίκτυο, ενώ με τη χρήση διπλού καυσίμου στο αυτοκίνητο, ο οδηγός έχει επάρκεια αυτονομίας. Επιπλέον, ένα όχημα CNG διαθέτει και δεξαμενή βενζίνης στο βασικό εξοπλισμό του εξασφαλίζοντας, έτσι, μεγάλη αυτονομία.

  Το περιβάλλον

  Η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές συμβάλλει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  Τα οχήματα φυσικού αερίου είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον αναφορικά με τις εκπομπές αερίων ρύπων, δηλαδή τις εκπομπές που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, όπως τα μικροσωματίδια (PM), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂), τα οξείδια του θείου (SΟx), τα οξείδια του αζώτου (NOx) και των καρκινογόνων υδρογονανθράκων (HC) κυκλικών και ακόρεστων, που δημιουργούνται από την ατελή καύση των συμβατικών καυσίμων.

  Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο έχουν σχεδόν μηδενικές εκπομπές μικροσωματιδίων, μηδενικά οξείδια του θείου (SΟx), ελάχιστους κυκλικούς υδρογονάνθρακες, πολύ λιγότερα αζωτοξείδια (ΝΟx) και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO₂). Για τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του θείου, υπεύθυνοι είναι κυρίως οι πετρελαιοκινητήρες.

  Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του πετρελαίου.

  Σε σύγκριση με αυτούς της βενζίνης, οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου. Επίσης, σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη, εκλύονται λιγότεροι κατά 25% ρύποι CO2,  λιγότερα κατά 35% μικροσωματίδια, λιγότεροι κατά 75% αρωματικοί υδρογονάνθρακες και μειωμένα κατά 53% οξείδια του αζώτου (ΝΟx).

  Επιπλέον, το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και τοξικά πρόσθετα μολύβδου ή βενζολίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα καρκινογόνα.

  Πληθώρα μοντέλων

  Μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, FIAT-SEAT-Skoda-VW,  έχουν ετοιμοπαράδοτα επιβατικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα που κινούνται και με φυσικό αέριο, προσφέροντας όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα στον κάτοχο ενώ και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να λανσάρουν σύντομα μοντέλα διπλού καυσίμου.

  Περί ασφάλειας

  Και επειδή πολλοί υποψήφιοι αγοραστές ρωτούν για την ασφάλεια του καυσίμου, από επίσημα στοιχεία ερευνών και μελετών προκύπτουν τα εξής :

  Το φυσικό αέριο είναι το ασφαλέστερο καύσιμο, σύμφωνα με τα Επιστημονικά Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Β. Αμερικής, λόγω των φυσικών και χημικών του ιδιοτήτων. Είναι ελαφρότερο του αέρα (0,65%) και σε περίπτωση διαρροής διαφεύγει προς τα πάνω και διαχέεται. Αναφλέγεται μόνο σε συγκέντρωση 5-15% με τον αέρα και δεν εκρήγνυται. Η τεχνολογία του CNG είναι πλέον ώριμη και απολύτως ασφαλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:33 12/06

  Αύξηση πωλήσεων κατά 43% τον Μάιο για την Volvo

  H Volvo συνεχίζει να αυξάνει την εμπορική της επιρροή ανά τον κόσμο και τον μήνα που πέρασε.

  10:16 11/06

  Πόσο κοστίζει το plug-in υβριδικό Jeep Wrangler στην Ελλάδα;

  Πιο ισχυρό και φιλικό προς το περιβάλλον από ποτέ, το νέο Jeep Wrangler 4xe είναι ιδανικό για τις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και τις εκτός δρόμου διαδρομές.

  09:59 11/06

  Nissan: Οι Ευρωπαίοι οδηγοί των EVs ταξιδεύουν πιο μακριά

  Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Nissan που καταρρίπτει πολλούς από τους μύθους που συνοδεύουν σήμερα τα πάσης λογής ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  09:46 11/06

  Το νέο και ηλεκτρικό Opel Movano-e

  Η Opel δημοσιεύει τις πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες του νέου Movano-e, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού οχήματός της στην κατηγορία των μεγάλων van.

  05:28 10/06

  Το νέο Nissan Qashqai θέτει τον πήχη ψηλά

  To νέο Nissan Qashqai θα βρίσκεται στις εκθέσεις της εταιρείας στη χώρα μας σε λίγες μέρες θέτοντας ψηλά τον πήχη στην κατηγορία των C-SUV.

  05:20 10/06

  Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione IMSA: Το "κτήνος" του Arese

  Με βάση την κομψή 75, οι μηχανικοί της Alfa Romeo δημιούργησαν μια ακραία αγωνιστική εκδοχή του μοντέλου.

  05:14 10/06

  Η Hyundai, η Ιθάκη και η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

  Η Hyundai Motor Europe γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών υποστηρίζοντας δύο δραστηριότητες με σκοπό την βιωσιμότητα των θαλασσών και των ωκεανών του κόσμου.

  09:26 09/06

  Η νέα BMW M4 Competition Cabrio με M xDrive

  H BMW αποκαλύπτει την απόλυτη ανοιχτη πρόκληση. Το όνομά της; BMW M4 Competition Cabrio M xDrive!

  09:09 09/06

  Νέο Honda HR-V e:HEV: Ορόσημο στην άνεση του εσωτερικού

  Το εσωτερικό του νέου Honda HR-V e:HEV ανεβάζει τον πήχη στον τομέα της άνεσης με πρωτότυπες λύσεις και τεχνολογίες.

  08:44 09/06

  Η Kia εγκαινιάζει το Creativity Drive

  To Creativity Drive αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προτοβουλία της Kia που προωθεί και προστατεύει τη δημιουργικότητα για τις μελλοντικές γενιές.

  09:01 08/06

  Toyota Mirai: Παγκόσμιο ρεκόρ αυτονομίας με καύσιμο το υδρογόνο

  Το Toyota Mirai κατέρριψε ένα σημαντικό παγκόσμιο ρεκόρ διανύοντας 1.003 χλμ. με ένα μόλις γέμισμα των δεξαμενών αποθηκεύσης υδρογόνου που διαθέτει.

  08:58 08/06

  Mοναδικά οφέλη με το Ford Hybrid Business Weeks

  Το Ford Hybrid Business Weeks είναι ένα προωθητικό πρόγραμμα της Ford Motor Ελλάς με μοναδικά προνόμια για την αγορά ή την μίσθωση ενός υβριδικού μοντέλου Ford.

  08:53 08/06

  Έρχεται το νέο Kia Sportage

  H Kia αποκάλυψε τις πρώτες teaser φωτογραφίες του νέου Sportage που σύντομα αναμένεται να αποκαλυφθεί πλήρως.

  13:47 07/06

  Η τεχνολογία αλουμινίου και το νέο Nissan Qashqai

  Το νέο Nissan Qashqai χρησιμοποιεί ένα σημαντικό αριθμό αλουμινένιων πάνελ, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση βάρους. Και όχι μόνο.

  13:37 07/06

  Η νέα Bentley Bentayga S

  H νέα Bentayga S αποτελεί την πιο σορτίφ έκδοση του πολυτελούς SUV μοντέλου της Bentley.

  13:17 07/06

  Η μοναδική Lancia D50 του Alberto Ascari

  H Lancia παρουσίασε την πλήρως ανακαινισμένη D50, με την οποία ο Alberto Ascari κέρδισε το Gran Premio del Valentino του 1955.