Τα μηνύματα

Κυριακή, 09-Ιουν-2024 21:53

Τα μηνύματα

Του Κώστα Στούπα

Σαν μεγάλος νικητής  της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης εμφανίζεται αδιαμφισβήτητα η αποχή. Η αποχή, εν μέρει αποδίδεται στην υποτίμηση της σημασίας των ευρωεκλογών από την ελληνική κοινωνία, και εν μέρει εμπεριέχει το πολιτικό μήνυμα της απαξίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος συνολικότερα  από ένα διευρυνόμενο συνεχώς τμήμα της κοινωνίας. 

Από τη μεταπολίτευση και μετά ο αριθμός όσων μετέχουν στις εκλογές σταδιακά αλλά σταθερά μειώνεται. Αυτό συνιστά πολιτικό μήνυμα.

Τα υπόλοιπα μηνύματα με βάση τo exit poll διαμορφώνονται ως εξής:

Για τη Νέα Δημοκρατία ένα  ποσοστό μεταξύ 28 και  32% στο βαθμό που το 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών είχε τεθεί σαν σημείο αναφοράς αποτελεί αρνητικό  μήνυμα. Ειδικότερα, αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας έχει σαν πρώτο αριθμό το 2 και όχι το 3 το ψυχολογικό πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο.

Για το ΣΥΡΙΖΑ το Exit Poll δίνει 15,9 με 18,2%.  Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 17% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών εκλαμβάνεται σαν ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Κασσελάκη. Αυτό θα του λύσει τα χέρια να μεταμορφώσει το ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι καινούργιο για την Ελλάδα αλλά και ίσως και για την Ευρώπη.

Για το ΠΑΣΟΚ η τρίτη θέση, μετά τη περσινή συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται σαν αποτυχία. Το πιθανότερο είναι πως αν επιβεβαιωθεί το Exit Poll στο ΠΑΣΟΚ θα δρομολογηθούν εξελίξεις.  

Βέβαια μια διαφορά  από 10 έως 16% μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος συνιστά επίσης πολιτικό μήνυμα κυριαρχίας του πρώτου κόμματος. Το μήνυμα αυτό είναι ακόμη πιο ισχυρό αν λάβει κάποιος υπόψη το μέγεθος της αδιαφορίας των ευρωεκλογών. Οι ευρωεκλογές δεν είχαν κάποιο διακύβευμα καθώς η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να κυβερνά για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό έχει σαν συνέπεια της χαμηλότερη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του 41% των βουλευτικών εκλογών του 2023. Παρ’ όλα αυτά στο πεδίο των εντυπώσεων το μήνυμα είναι αρνητικό.

Σε λίγες ώρες  θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα τα οποία θα μας δώσουν την ευκαιρία για τα πρώτα ευκρινέστερα συμπεράσματα. 

kostas.stoupas@capital.gr