Ο Όρμπαν και η  έγκυος… Ευρώπη!

Σάββατο, 03-Φεβ-2024 08:17

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνδρομή στην Ουκρανία συνιστά επείγον και αμιγώς υπαρξιακό ζήτημα, σε μια συλλογική προσπάθεια των κρατών της Ευρώπης για αποτροπή των ρωσικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, με μόνο μια παραφωνία -τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας (που τελικά υπέκυψε και υπέγραψε για τα 50 δισ. στην Ουκρανία), μόνιμο θαμώνα της Λέσχης Πούτιν και πολέμιο των ευρωπαϊκών αρχών και της συλλογικής ευρωπαϊκής πολιτικής - κάτι σαν νταβατζής δηλαδή!

Έχει δίκιο τελικά ο Όρμπαν που αντιτίθεται τόσο στη βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία; Μήπως όντως κάτι συμβαίνει που καθιστά υποχρεωτική μια πιο ενδελεχή σκέψη σχετικά με τα τεκταινόμενα στα μέτωπα του εκεί πολέμου; Κινδυνεύει κατά κάποιο τρόπο η Ευρώπη, ή όλα αυτά είναι αποκυήματα της αρρωστημένης φαντασίας ενός Ούγγρου πρωθυπουργού;

Η αλήθεια είναι πως ο Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται σε μόνιμη σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να άπτονται του Κράτους Δικαίου, ενώ ο ίδιος συστηματικά το εξαϋλώνει εδώ και πάνω από μία δεκαετία στην Ουγγαρία

Ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας διεύρυνε σημαντικά από το 2022 το πεδίο των εκβιασμών προς την ΕΕ την αντιευρωπαϊκή του δράση και την κατάργηση κάθε έννοιας δικαίου. 

Πρόκειται για τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη  που φωτογραφίζονταν περιχαρής και περήφανος δίπλα στον εγκληματία Βλαδίμηρο Πούτιν, σφίγγοντάς του το χέρι και υποκλινόμενος στον πολέμιο της Δύσης και της ανθρωπότητας! Είναι ένας ηγέτης-παράσιτο, ο οποίος ανάγει συστηματικά σε ουγγρική στρατηγική την μόνιμη απειλή βέτο, προκειμένου να εξασφαλίσει δωράκια, ανταλλάγματα και εξαιρέσεις από υποχρεώσεις των κρατών-μελών!

Από την άλλη όμως, η κούραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που προέρχεται από την κατά κάποιο τρόπο παράλογη υποστήριξη στο  Κίεβο, θα γίνει πιο έντονη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές και επανεκλεγεί, διότι όπως ήδη έχει δηλώσει, θα τερματίσει αμέσως την οικονομική και στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο!

Αν εκλεγεί λοιπόν και διακόψει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, τότε το βάρος όλο θα πέσει στις πλάτες των Ευρωπαίων και θα είναι δυσβάστακτο… Τότε τα 50 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν μετά την αναγκαστική υποταγή του Όρμπαν θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, με την Ουκρανία να συνεχίζει να ζητά και να απαιτεί με θράσος απύθμενο, παρόλο που η ίδια τον προκάλεσε, καταπατώντας τα δικαιώματα των Ρωσόφωνων και επιδιώκοντας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία! Μια αφορμή έψαχναν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τους την έδωσαν, όπως τότε στην Κύπρο, που το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, έδωσε στον Ετσεβίτ την αφορμή που εναγωνίως αναζητούσε προκειμένου να επιτεθεί στην Κύπρο!

Η Ουκρανία αποφάσισε με παρότρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να βγάλει γλώσσα στη Ρωσία και να προκαλέσει έναν πόλεμο μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό! Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι για ποιο λόγο, η Ευρώπη να υποταχθεί στο θράσος του Ζελένσκι και να τον υποστηρίξει μέχρι και το τελευταίο της ευρώ, ειδικά αν εκλεγεί πάλι ο Τραμπ και διακόψει την αμερικανική χρηματοδότηση!

Δυστυχώς για όλους εμάς, το σχέδιο της Δύσης, να διαλυθεί οικονομικά η Ρωσία και να καμφθεί δεν πέτυχε, αλλά αντιθέτως οικονομικά και κοινωνικά κάμφθηκε η Δύση και θα καμφθεί ακόμα περισσότερο, μιας και οι Ουκρανοί δεν σκέφτονται να συνεννοηθούν με τους Ρώσους και να λήξουν τον πόλεμο, αλλά Δονκιχωτικά επιδιώκουν να τον κερδίσουν και τελικά θα τον χάσουν σε όλα τα επίπεδα και δίπλα τους θα έχουν μια ταπεινωμένη και αποδυναμωμένη Ευρώπη που ούτε που θα θέλει να ακούσει το όνομα Ουκρανία!

Αυτός είναι και ο λόγος, που η ηγεσία της Ουκρανίας φαίνεται πως δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Δύση να αποδεχτεί μια ενδεχόμενη "διπλωματική” διευθέτηση" στο Ουκρανικό ζήτημα, αλλά δυστυχώς το μυαλό του Ζελένσκι έχει μπερδευτεί τόσο πολύ, που δεν βλέπει καν την ανάγκη έστω και να ξεκινήσει μια συζήτηση επ’ αυτού με τον Πούτιν

Ας κάνουμε τέλος την υποθετική σκέψη, πως η Ελλάδα σε έναν πόλεμο στην Κύπρο ετύγχανε της μεταχείρισης της Ουκρανίας σε οικονομική και στρατιωτική βάση, αλήθεια που θα είχε φθάσει; Η απάντηση είναι απλή: μάλλον η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία θα είχε επαναληφθεί!

Εν κατακλείδι, η Ευρώπη…  έμεινε έγκυος με πατέρα την Ουκρανία και υπεύθυνη τοκετού…  τη Ρωσία!