Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 00:05

  Ανησυχώ ότι κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη

  Ανησυχώ ότι κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Φανταστείτε ότι ανάβει μία μικρή φωτιά στην κουζίνα σας. Ο συναγερμός πυρκαγιάς χτυπάει, προειδοποιώντας όσους βρίσκονται κοντά για τον κίνδυνο. Κάποιος καλεί το 112. Προσπαθείτε να σβήσετε τη φωτιά μόνοι σας -ίσως να έχετε ακόμα και έναν πυροσβεστήρα κάτω από τον νεροχύτη. Εάν αυτό δεν πιάσει, γνωρίζετε πώς να εγκαταλείψετε με ασφάλεια το χώρο. Μέχρι να βγείτε έξω έχει φτάσει ήδη ένα πυροσβεστικό όχημα. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν τον κρουνό μπροστά από το σπίτι σας για να σβήσουν τις φλόγες προτού καν απειληθεί κάποιο από τα σπίτια των γειτόνων σας να πιάσει φωτιά.

  Πρέπει να προετοιμαστούμε για την καταπολέμηση εστιών μολυσματικών ασθενειών ακριβώς όπως προετοιμαζόμαστε για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Εάν μία φωτιά αφεθεί να καίει ανεξέλεγκτη, συνιστά απειλή όχι μόνο για ένα σπίτι αλλά για μία ολόκληρη κοινότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις μολυσματικές ασθένειες, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά από την Covid, μία έξαρση σε μία πόλη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε μία ολόκληρη χώρα και στη συνέχεια σε όλο τον πλανήτη.

  Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέγραψε για πρώτη φορά την Covid-19 ως πανδημία μόλις πριν από τρία χρόνια, σηματοδότησε το αποκορύφωμα μίας συλλογικής αποτυχίας να προετοιμαστούμε για πανδημίες, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις. Και ανησυχώ ότι κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη. Ο πλανήτης δεν έχει κάνει αρκετά για να προετοιμαστεί για την επόμενη πανδημία όσο θα έλπιζα. Ωστόσο, δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε την ιστορία από το να επαναλαμβάνεται. Ο κόσμος χρειάζεται ένα καλά χρηματοδοτημένο σύστημα που θα είναι έτοιμο να αναλάβει δράση αυτοστιγμεί με το που θα φανεί κίνδυνος. Χρειαζόμαστε μία πυροσβεστική για πανδημίες.

  Είμαι αισιόδοξος για ένα δίκτυο που συστήνουν ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του, υπό την ονομασία Παγκόσμιο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (Global Health Emergency Corps). Το δίκτυο αυτό των κορυφαίων ηγετών παγκοσμίως σε θέματα έκτακτης ανάγκης στην υγεία θα συνεργαστεί προκειμένου να προετοιμαστεί για την επόμενη πανδημία. Όπως ακριβώς οι πυροσβέστες διεξάγουν ασκήσεις για να εξασκηθούν στην απόκριση σε μία πυρκαγιά, το Σώμα Έκτακτης Ανάγκης σχεδιάζει να διενεργήσει ασκήσεις για να εξασκηθεί στην έξαρση ασθενειών. Οι ασκήσεις θα διασφαλίσουν ότι όλοι - κυβερνήσεις, πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, εργαζόμενοι στον τομέα έκτακτης ανάγκης της υγείας - γνωρίζουν τι να κάνουν όταν εμφανιστεί μία ενδεχόμενη εστία μόλυνσης.

  Μία από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες του σώματος θα είναι να αναλαμβάνει άμεση δράση για να σταματήσει την εξάπλωση ενός ιού. Η ταχύτητα δράσης απαιτεί από τις χώρες να διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας δυνατότητες διενέργειας τεστ που εντοπίζουν έγκαιρα ενδεχόμενες απειλές. Περιβαλλοντική επιτήρηση όπως ο έλεγχος των λυμάτων συνιστά σημείο κλειδί, καθώς πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί εμφανίζονται στα ανθρώπινα απόβλητα. Εάν ένα δείγμα λυμάτων εμφανιστεί θετικό, μία ομάδα ταχείας απόκρισης θα αναπτυχθεί στην πληγείσα περιοχή για να βρει άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο αντιμετώπισης και διενεργώντας την απαραίτητη ενημέρωση της κοινότητας σχετικά με το τι πρέπει να προσέξει και πώς να παραμείνει προστατευμένη.

  Όπως έδειξε η Covid-19, μία πανδημία είναι ένα πρόβλημα ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ο περιορισμός αυτής της πρόκλησης δεν πρέπει να εξαρτάται από εθελοντές. Χρειαζόμαστε ένα σώμα επαγγελματιών από κάθε χώρα και περιοχή και ο κόσμος πρέπει να βρει έναν τρόπο να τους αποζημιώσει για το χρόνο που αφιερώνουν στην προετοιμασία και την ανταπόκριση σε διεθνοποιημένες απειλές. Πρέπει να μπορούν να αναπτύξουν ομάδες επαγγελματιών σε αναμονή για να βοηθήσουν στον έλεγχο των εστιών μόλυνσης από όπου ξεκινήσουν.

  Για να είναι επιτυχημένο, το Σώμα Έκτακτης Ανάγκης πρέπει να βασιστεί στα υφιστάμενα δίκτυα ειδικών και να καθοδηγείται από ανθρώπους όπως οι επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας και οι επικεφαλής τους για την αντιμετώπιση επιδημιών. Είναι δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να σταματήσει από μόνη της την εξάπλωση μίας ασθένειας. Πολλές από τις πιο σημαντικές ενέργειες απαιτούν συντονισμό από τα υψηλότερα κλιμάκια διακυβέρνησης. Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια πυρκαγιά πολλαπλών επιπέδων συναγερμού, το είδος της πυρκαγιάς που απαιτεί συνδρομή διαφορετικών μονάδων και τμημάτων.

  Τέτοιου είδους φλόγες είναι σπάνιες, αλλά όταν προκύψουν δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι ντόπιοι αρμόδιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν βασιστούν στη συρροή καλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών με τους οποίους θα συνεργαστούν απρόσκοπτα. Δεν γίνεται να φτάνουν στο σημείο ανακαλύπτοντας ότι οι μάνικές τους δεν εφαρμόζουν στον πλησιέστερο κρουνό ή ότι έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από τις άλλες μονάδες. Το Σώμα Έκτακτης Ανάγκης θα διασφαλίσει ότι τα κράτη και τα συστήματα υγείας είναι συντονισμένα εκ των προτέρων για μία έκτακτη ανάγκη, έτσι ώστε όλα να κυλούν ομαλά σε περιόδους κρίσης.

  Αυτό είναι που θα τελειοποιήσει η εξάσκηση. Εκτελώντας ασκήσεις και προσομοιώσεις, το σώμα θα αποκαλύψει τις περιοχές στις οποίες οι χώρες και οι ηγέτες δεν είναι προετοιμασμένοι και θα μας βοηθήσει να επιληφθούμε τώρα. Είναι σημαντική επίσης και η εξάσκηση για πολλούς διαφορετικούς τύπους παθογόνων μικροοργανισμών. Οι ανθρώπινες ασθένειες του αναπνευστικού προκαλούν τεράστια ανησυχία επειδή μπορούν να μεταδοθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο γρήγορα. (Απλώς δείτε με τι ταχύτητα εξαπλώθηκε η Covid.) Αλλά απέχουν πολύ από το να συνιστούν τη μοναδική απειλή. Τι θα συμβεί αν ο επόμενος ιός με δυνατότητα πανδημίας εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων σε επιφάνειες; Ή αν μεταδίδεται σεξουαλικά όπως ο H.I.V.; Τι γίνεται αν είναι αποτέλεσμα βιοτρομοκρατίας; Κάθε σενάριο απαιτεί διαφορετική απόκριση και το Σώμα Έκτακτης Ανάγκης μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη να προετοιμαστεί για όλα.

  Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πιαστούμε ξανά εξαπίνης. Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να εξασφαλίσει ότι η Covid-19 θα καταστεί η τελευταία πανδημία και μία από τις καλύτερες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τους βασικούς εμπειρογνώμονες του πλανήτη στον τομέα της υγείας - τον ΠΟΥ - και να επενδύσουμε στο Σώμα Έκτακτης Ανάγκης ώστε να μπορεί να εκπληρώσει το σύνολο των δυνατοτήτων του.

  Αυτό θα απαιτήσει δύο πράγματα. Πρώτον, θα πρέπει να συμμετάσχουν οι ηγέτες της δημόσιας υγείας από όλες τις χώρες. Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να ανακύψει οπουδήποτε, και ως εκ τούτου το Σώμα Έκτακτης Ανάγκης θα πρέπει να έχει εξειδίκευση από κάθε γωνιά του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών φορέων μολυσματικών ασθενειών και ερευνών όπως τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και τα NIH(Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, χρειαζόμαστε από τις πιο πλούσιες χώρες να ηγηθούν και να παράσχουν χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί αυτό.

  Πιστεύω ότι ο ΠΟΥ παραμένει το καλύτερο εργαλείο μας για να βοηθήσουμε τις χώρες να σταματήσουν την έξαρση ασθενειών και το Σώμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας θα αποτελέσει τεράστια πρόοδο προς ένα μέλλον χωρίς πανδημίες. Το ερώτημα είναι αν έχουμε την προνοητικότητα να επενδύσουμε σε αυτό το μέλλον τώρα προτού είναι πολύ αργά.

  * Ο Μπιλ Γκέιτς είναι συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και ιδρυτής της Breakthrough Energy. Ίδρυσε τη Microsoft το 1975 με τον παιδικό του φίλο Πολ Άλεν. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Πώς να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία". 

  © 2023 Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ