Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2023 00:05

  Ποιες επιχειρήσεις ωφελούνται από την επιδότηση μετατροπής συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Χουντάλα

  Σύμφωνα με το νέο Νόμο 4997/2022, οι εργοδότες, που στις 9/9/2022 απασχολούσαν μισθωτούς μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των εργαζομένων τους, ανεξαρτήτου νομικής μορφής, μπορούν να επιδοτηθούν με το 40% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, εργαζομένου και εργοδότη.

  Η συγκεκριμένη διάταξη:

  - Αφορά συμβάσεις, που έχουν συναφθεί μέχρι 9/9/2022 και όχι μεταγενέστερες

  - Θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023

  - Επιβάλει η μετατροπή των συμβάσεων να έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους

  - Μέσα στο οποίο δεν επιτρέπεται η καταγγελία της σύμβασης και

  - Oι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. 

  Πώς λειτουργεί η επιδότηση

  Για το διάστημα της μετατροπής της σύμβασης και μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους, το ποσό που προκύπτει από το 40% της επιδότησης υπέρ ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως μισθού, δεν καταβάλλεται από τους εργοδότες, αλλά καλύπτεται μέσω της ΑΠΔ.

  Το αντίστοιχο ποσό επιδότησης 40% υπέρ ΤΕΚΑ, καταβάλλεται από τους εργοδότες, και επιστρέφεται μέσω συμψηφισμού.

  Οι δεσμεύσεις

  Θα υπάρχουν όμως σημαντικές δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ και οι ποινές σε περίπτωση απόκλισης από τα προβλεπόμενα θα είναι υψηλές.  

  Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

  - Οφείλουν να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες

  - Δεσμεύονται να μην προβούν σε μείωση του προσωπικού

  Σημειώνεται ότι δεν θεωρούνται μείωση προσωπικού, περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδότησης, όπως και λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

  Σε περίπτωση, που ο έλεγχος διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα, θα καταλογίζονται στους εργοδότες οι εισφορές, οι οποίες καλύφθηκαν, προσαυξημένες κατά 100%.

  Ωφελημένες όσες εκτιμούν αύξηση τζίρου

  Συνεπώς, το πρόγραμμα θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά επιχειρήσεις, οι οποίες προσβλέπουν σε αύξηση του όγκου των εργασιών τους μέσα στο 2023, και μέσω αυτού θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν "χρόνο απασχόλησης" και ανθρώπινους πόρους, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

  Απαραίτητη η έρευνα

  Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί έρευνα για τη δυνατότητα εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που προκύπτουν και τη δυνατότητα εκπλήρωσής τους από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, για τον επόμενο χρόνο, από την ημερομηνία ένταξης,  σε διαφορετική περίπτωση, η αναμενόμενη ωφέλεια-πλεονέκτημα αυτομάτως θα μετατραπεί σε αδυναμία-μειονέκτημα, από τη στιγμή που οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα υψηλά.

  Μέση αύξηση κόστους 10%

  Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα έχει θετικό πρόσημο, το οποίο, όμως, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε αρνητικό. Δεν υπάρχει λόγος ένταξης για όλες τις επιχειρήσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις, αφού, παρά την επιδότηση, το τελικό κόστος για τον εργοδότη κατά τη μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, θα είναι αυξημένο κατά 10%, αλλά μόνο για αυτές, που δεδομένα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

  Προτείνεται εκτίμηση της κατάστασης και προϋπολογισμός-πρόβλεψη της ωφέλειας, σε συνεργασία με τους λογιστές και υπευθύνους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο όγκο εργασίας και κύκλο εργασιών  για το επόμενο έτος.

  Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις και διευκρινίσεις.

  * Ο Βασίλης Χουντάλας είναι Partner / Head of Payroll & HR Outsourcing Services της Andersen Tax

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ