Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 00:01

  Η προσπάθεια στρέβλωσης της πραγµατικότητας και η απάντησή µας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Ελλάδα, όπως και όλες οι δηµοκρατικές χώρες, δεν απαντούν στην προπαγάνδα µε τη δική τους προπαγάνδα. Γιατί αυτό το οποίο χωρίζει τον δηµοκρατικό κόσµο από τον ολοκληρωτισµό είναι η αλήθεια.  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απετέλεσε σηµείο καµπής, κυρίως στην ευρωπαϊκή, αλλά και ευρύτερα στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Δηµιούργησε µια νέα πραγµατικότητα στο έδαφος. Μια πραγµατικότητα την οποία πολλοί στην Ευρώπη πίστευαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους, µαζί µε τα πάθη και τους πολέµους του 20ού αιώνα. 

  Επανέφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, η καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και βεβαίως του σεβασµού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Μαζί της έφερε και άλλους όρους που θα θέλαµε να είχαν ξεχαστεί. Όπως σφαίρες επιρροής, αναθεωρητισµός, αναβίωση αυτοκρατοριών. 

  Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δυστυχώς, τη νέα αυτή πραγµατικότητα τη βιώνουµε καθηµερινά εδώ και δεκαετίες. Τη συµπεριφορά αυτή τη βλέπουµε στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. 

  Πρόσφατα παρατηρούµε µια κλιµάκωση, η οποία δεν παραµένει µόνο στα λόγια, αλλά επεκτείνεται και στο πεδίο. Και για τον λόγο αυτό, ίσως, δεν µας προξένησαν τόση εντύπωση οι εξελίξεις αυτές. 

  Παράλληλα, βιώνουµε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, µια συντονισµένη και κρατικά ενορχηστρωµένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγµατικότητας. 

  Προσπάθεια η οποία χρησιµοποιεί ως µέσον την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται, µε κάθε δυνατό µέσο, η σπίλωση της εικόνας του φερόµενου ως αντιπάλου, η διαστρέβλωση της πραγµατικότητας µε επιστηµονικό και οργανωµένο τρόπο ούτως ώστε η γραµµή µεταξύ µύθου και πραγµατικότητας να γίνεται δυσδιάκριτη. Οι αναθεωρητικές δυνάµεις του 21ου αιώνα εφαρµόζουν µε σύγχρονα πλέον µέσα τη ρήση του Γκαίµπελς: "Όταν λες ένα µεγάλο ψέµα και το επαναλαµβάνεις, στο τέλος οι άνθρωποι θα το πιστέψουν". 

  Για τις χώρες αυτές, "η αλήθεια είναι ο µεγαλύτερος εχθρός του κράτους". Απέναντι σε αυτήν τη συνειδητή προσπάθεια δηµιουργίας µιας νέας πραγµατικότητας και διάβρωσης της αλήθειας η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αντισταθεί.

  Η σηµαντική διαφορά σε σύγκριση µε το παρελθόν είναι ότι πλέον πρέπει να µπορούµε και µόνοι µας: έχουµε διευρύνει τις συµµαχίες µας, ενώ πολλοί κατανοούν πλέον την απειλή που συνιστά ο αναθεωρητισµός, από όπου και εάν προέρχεται, για το διεθνές σύστηµα ασφάλειας. 

  Το αποδεικνύει η µαζική αντίδραση στη ρωσική εισβολή, η επιβολή κυρώσεων, όχι µόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ, αλλά και από χώρες όπως η Ιαπωνία. Και βεβαίως, ορισµένες υποψήφιες για ένταξη στην Ένωση χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

  Απέναντι στις προκλήσεις στις οποίες προαναφέρθηκα η ελληνική εξωτερική πολιτική δρα παράλληλα σε τρεις άξονες. 

  Πρώτον, τηρεί στάση αρχής. Στάση που πηγάζει από τον σεβασµό στο Διεθνές Δίκαιο, και ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

  Και βεβαίως στάση αρχής όσον αφορά τον σεβασµό στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Τη στάση αυτή τηρήσαµε από την αρχή του πολέµου στην Ουκρανία. Δείξαµε έµπρακτη αλληλεγγύη στην Ουκρανία, στους εταίρους µας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και πιο πρόσφατα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Γιατί δεν µπορούµε να µη στηρίζουµε αυτό που ζητάµε από τους άλλους. Δεν µπορούµε να ζούµε σε δύο πραγµατικότητες: αυτήν όπου συνεισφέρουµε ενεργά στα διεθνή δρώµενα, παίρνουµε θέσεις, εισπράττουµε στήριξη, αλλά έχουµε και κόστος. Και την εικονική, που πρεσβεύουν ορισµένοι, στην οποία απολαµβάνουµε όλα τα προνόµια χωρίς υποχρεώσεις. 

  Δεύτερον, µπορεί να µην είµαστε πλέον µόνοι, αλλά οι συµµαχίες και οι φιλίες δεν δηµιουργούνται διά µαγείας. Πρέπει να επενδύσουµε σε αυτές, να καταβάλλουµε συνεχείς προσπάθειες, να τις χτίζουµε και στη συνέχεια να τις διατηρήσουµε. 

  Σε λιγότερο από τρία χρόνια υπογράψαµε τέσσερις αµυντικές συµφωνίες µε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.

  Παράλληλα, αποφασίσαµε από κοινού µε τρεις γειτονικές χώρες την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη βάση της Σύµβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS. 

  Ξαναπιάσαµε το νήµα των σχέσεων µε τους Ευρωπαίους εταίρους µας. 

  Με ορισµένες χώρες δεν είχαν γίνει διµερείς συναντήσεις για δεκαετίες. Δηµιουργήσαµε στρατηγικούς εταιρικούς δεσµούς µε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και της Βορείου Αφρικής. 

  Κάναµε ανοίγµατα σε ανερχόµενες παγκόσµιες δυνάµεις που ασπάζονται τις ίδιες αρχές µε εµάς, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία. 

  Και δεν λησµονήσαµε την ήπειρο µε τη µεγαλύτερη οικονοµική και πληθυσµιακή ανάπτυξη. 

  Σε διάστηµα λίγων µηνών επισκέφθηκα επτά χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. 
  Τρίτον. Απέναντι σε "γκαιµπελικές" πρακτικές, η µόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας. Καθώς και η αποδόµηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

  Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. 

  Οφείλουµε να αποδοµούµε µε επιχειρήµατα, βασισµένα στο Διεθνές Δίκαιο, τις αβάσιµες και ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον µας. 

  Έχουµε υποχρέωση να µην αφήνουµε ούτε την παραµικρή αµφιβολία να πλανάται, γιατί η επανάληψη του ψεύδους εµπεδώνεται. 

  Η Ελλάδα, όπως και όλες οι δηµοκρατικές χώρες, δεν απαντούν στην προπαγάνδα µε τη δική τους προπαγάνδα. Γιατί αυτό το οποίο χωρίζει τον δηµοκρατικό κόσµο από τον ολοκληρωτισµό είναι η αλήθεια, η προβολή της πραγµατικότητας, όπως είναι, όχι όπως προσπαθούν ορισµένοι να την πλάσουν. 

  Η αναζήτηση της πραγµατικότητας σήµερα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. 

  Δυνάµεις που επιθυµούν να αναβιώσουν το παρελθόν, να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω, καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες να την αποκρύψουν. 

  Είναι υποχρέωση της Ελλάδας και όλων των κρατών να µην επιτρέψουν την οπισθοδρόµηση. Να δηµιουργήσουν ένα όραµα για ένα καλύτερο µέλλον.

  Ο Νίκος Δένδιας είναι υπουργός Εξωτερικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ