Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Μαϊ-2022 08:43

  Αποδεικνυόμαστε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  "Τα ‘ανεξήγητα’ στη νοσοκομειακή ιατρική δεν είναι τίποτε άλλο, παρά λανθασμένη διάγνωση, λανθασμένος σχεδιασμός θεραπευτικής αγωγής, κακή εκτέλεση θεραπείας, κακή σημασία στη λεπτομέρεια και εξωνοσοκομειακοί παράγοντες, είτε όλα μαζί, είτε κάποια εξ! αυτών μεμονωμένα ή σε ομάδες!”.

  Πριν προχωρήσουμε στα γεγονότα που έχουν προβληματίσει όλους μας, πρέπει εξ’ αρχής να αποσαφηνιστεί, πως ως ‘αιφνίδιος’ χαρακτηρίζεται ο θάνατος εκείνος, που επέρχεται όταν π.χ. ένα καθ’ όλα υγιές παιδί ξαφνικά καταλήξει. Τέτοιου είδους θάνατοι παιδιών, οφείλονται συνήθως σε καρδιαγγειακά αίτια και ευτυχώς είναι ελάχιστοι στη χώρα μας.

  Με όλο το σεβασμό στους εξαιρετικούς γιατρούς μας, αλλά η απάντηση που δόθηκε από Δ/ντη ΜΕΘ νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, για τους θανάτους δύο μικρών παιδιών -ένα 7χρονο αγόρι έχασε ξαφνικά τη ζωή του στα επείγοντα του νοσοκομείου "Ιπποκράτειο”, ενώ λίγες μέρες πριν ένα 3χρονο κοριτσάκι άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου”, δεν είναι καθόλου μα καθόλου επιστημονική -θα ‘λεγα πως μάλλον απογοητευτική ακούγεται στ’ αυτιά μας…

  Ειπώθηκε λοιπόν σε συνέντευξή του, πως: "…ένα λοιμώδες νόσημα οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε κατάρρευση και σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων”.

  Είναι σαν κάποιος να ερωτάται για τα τροχαία ατυχήματα και να απαντάει πως, "…ένα τροχαίο ατύχημα οδηγεί κάποιες φορές σε πολλαπλές και σοβαρές κακώσεις και ενδέχεται να υπάρξει κάποια στιγμή πολυοργανική κατάρρευση που οδηγεί τον τραυματία ακόμα και στο θάνατο!”.

  Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα παιδιά που θα ‘φύγουν’ από ανεξήγητο θάνατο!

  Οι ανεξήγητοι θάνατοι είναι ανεξήγητοι διότι, εκείνοι που πρέπει να δώσουν απαντήσεις, κολυμπούν στο σκοτάδι! Κάθε θάνατος έχει συγκεκριμένα αίτια που οδηγούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν "γρίφοι”, όπως κάποιοι έσπευσαν να ισχυριστούν. Θα έλεγα πως ‘γρίφο’ μάλλον αποτελεί η ανεπάρκεια εκείνων που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο και μέσω της λέξης αυτής πασχίζουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αλλά κυρίως την δική τους αδυναμία!

  Για να δούμε λοιπόν κάποιους από τους ανεξήγητους θανάτους μικρών παιδιών, που τον τελευταίο καιρό έχουν κατά κάποιο τρόπο πάρει διαστάσεις… ανεξήγητης επιδημίας:

  - ανεξήγητος θάνατος 3χρονου κοριτσιού στα Μισίρια του Ρεθύμνου. Κατέληξε ξαφνικά εντός νοσοκομείου, μετά από αδιαθεσία εννέα ημερών.

  -τρία αδελφάκια -κορίτσια, 6,5 μηνών, 3,5 και 9 ετών, χάνουν σε διάστημα τριών ετών τη ζωή τους από… αδιευκρίνιστα αίτια στην Πάτρα.

  -ανεξήγητος θάνατος τρίχρονης -ένα καθ’ όλα υγιές κοριτσάκι, πλήρως εμβολιασμένο, χωρίς προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων και διαταραχών -άνευ δηλαδή ιστορικού!

  -ανεξήγητος θάνατος 7χρονου στα επείγοντα νοσοκομείου της συμπρωτεύουσας Διακομίστηκε με υψηλό πυρετό, σπασμούς και ακαμψία στα άκρα. Το κατά τ’ άλλα υγιέστατο μέχρι την αδιαθεσία του παιδάκι, δεν είχε νοσηλευθεί σε άλλο νοσοκομείο, αλλά είχε τύχει της φροντίδας ιδιωτών γιατρών.

  -… και δυστυχώς αρκετοί άλλοι ανεξήγητοι θάνατοι, που δεν έχουν πάρει ανάλογη δημοσιότητα και παραμένουν ακόμα ανεξήγητοι!

  Ας δούμε από πιο κοντά δύο πιο πρόσφατους αιφνίδιους θανάτους -της 3χρονης και του 7χρονου. Σίγουρα στις δύο αυτές περιπτώσεις, κάτι πυροδότησε την αδιαθεσία, που έχρηζε ιατρικής συνδρομής, ενώ στη συνέχεια είχε τη ραγδαία επιδείνωση η οποία επέφερε τον θάνατο.

  Για τα παιδιά αυτά υπάρχουν πολλές πιθανότητες και ενδείξεις για σύνδρομο long Covid μετά από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV2, παρότι ένα από τα παιδάκια -το 3χρονο δεν είχε νοσήσει, ενώ οι γονείς είχαν περάσει τη συγκεκριμένη λοίμωξη Covid-19. Βρέθηκαν όμως πολλά αντισώματα του και όλη η συμπτωματολογία ταιριάζει με το σύνδρομο long covid. Σε κάθε περίπτωση, ένας θάνατος που οφείλεται σε ήπιο ή γενικά συνηθισμένο πρόβλημα ήσσονος σημασίας, μας υποδεικνύει, πως κάτι άλλο πιο σοβαρό επηρέασε τον κατά τ’ άλλα υγιή οργανισμό. Κάποιες φορές όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του και να μην είναι τόσο αποτελεσματικό ως προς την προστασία του παιδικού οργανισμού από επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών..

  Κάποιοι μιλούν για τη λοίμωξη των λεγεωνάριων που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον θάνατο του παιδιού, μιας και οι λοιμώξεις μπορούν να έχουν σοβαρές επιπλοκές και κακή εξέλιξη, είτε όπως προαναφέρθηκε, λόγω ενός ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος, είτε διότι ο μικροοργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι πολύ ανθεκτικός, διότι το παιδί εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία λόγω long Covid, λόγω του περίφημου μύκητα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, ή τέλος, λόγω κάποιων άλλων παθογόνων που κατοικοεδρεύουν στα νοσοκομεία μας και προσβάλουν ασθενείς.

  Μένει να ερευνηθούν και στην περίπτωση που αποδειχθεί και τεκμηριωθεί η συμβολή τους στους ανεξήγητους αυτούς θανάτους, να ανακοινωθεί το πόρισμα!

  Όπως φαίνεται οι τραγικοί θάνατοι των τριών κοριτσιών στην Πάτρα -της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας, μάλλον έχουν ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και όλοι οι μεταγενέστεροι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών αρχίζουν να ερευνώνται ενδελεχώς και σε βάθος! Οι τρεις αυτοί θάνατοι σόκαραν, θορύβησαν και εξαγρίωσαν την κοινωνία, που πλέον ζητά εξηγήσεις ως προς τις αιτίες θανάτου σε τέτοιου είδους τραγικά συμβάντα! Η Ελλάδα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατόν να θάβει μικρά παιδιά που καταλήγουν αιφνίδια και ανεξήγητα σε νοσοκομεία, χωρίς κανείς να γνωρίζει την αιτία θανάτου τους, ώστε να προληφθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Μόνο με τα αληθινά αίτια θανάτου συμπληρώνεται και ενισχύεται η παγκόσμια βιβλιογραφία περί αιφνιδίων θανάτων -όταν δίνονται τεκμηριωμένες επιστημονικά απαντήσεις για τα αίτια και τις επιπλοκές που τους προκαλούν! Χωρίς αυτήν την εξειδικευμένη βιβλιογραφία, στην οποία ανατρέχουν οι γιατροί σε όλο τον κόσμο όταν εντοπίζουν ανάλογα περιστατικά, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθούν τα παιδιά μας, ούτε τώρα, ούτε σε μελλοντικό χρόνο!

  Πολλά όπως προαναφέρθηκε μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές τις περιπτώσεις, αιφνίδιου θανάτου, όπως λοίμωξεις π.χ. ενδονοσοκομειακές, που δυστυχώς αλωνίζουν ανεξέλεγκτες στα νοσοκομεία μας, ιατρικά λάθη, ή αν δεν έχουν αποκλειστεί, εγκληματικές ενέργειες. Δεν πρέπει όμως να αποδεικνύονται και οι αιτίες θανάτου με μεθόδους και τεχνικές αδιαμφισβήτητες, με γνώμονα την προστασία και την προώθηση της υγείας των παιδιών μας; Πως αλλιώς θα προστατευθούν τα παιδιά, ώστε ανάλογα συμβάντα να μην ξανασυμβούν και να μην ξαναχαρακτηριστούν ανεξήγητα;

  Για την εξιχνίαση αυτών των ανεξήγητων θανάτων, έχουν συσταθεί επιτροπές: μια ομάδα ανθρώπων δηλαδή, που από μόνοι τους μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά και σαν ομάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να απαντήσουν με τεκμηριωμένα πορίσματα και αυτό το πρόβλημα, που αφορά σε όλους μας πρέπει να λυθεί!

  Σίγουρα κάποιες φορές οι διαγνώσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες -κανείς δεν αντιλέγει, αλλά δεν θα πρέπει σύντομα να υπάρξουν τεκμηριωμένες απαντήσεις; Στην αντίθετη περίπτωση, το σύστημα -στα μάτια τουλάχιστον του κόσμου, θα έχει κατεβάσει ρολά, μιας και η εμπιστοσύνη του προς αυτό θα κλονιστεί βίαια ή θα χαθεί οριστικά! Όπως φαίνεται οι αυστηρές συστάσεις από την Πολιτεία, δεν είχαν έως σήμερα κάποιο αποτέλεσμα. Αν οι συστάσεις αυτές δεν νομοθετηθούν, είναι σαν σφυριά που χτυπούν, αλλά πάντα θα αναπηδούν στο αμόνι της πραγματικότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ