Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Απρ-2022 00:05

  Νέα προθεσμία για τις αιτήσεις από τους επαναπατρισθέντες εργαζομένους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Όπως πολλοί θα θυμούνται, το 2020 και με το Ν. 4758/2020, στα πλαίσια της προσέλκυσης επενδύσεων και εργαζομένων υψηλού επιπέδου, η κυβέρνηση είχε προβεί στην ψήφιση ευνοϊκών διατάξεων, οι οποίες προέβλεπαν ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης για τον επαναπατρισμό εργαζομένων. 

  Έτσι, με την εισαγωγή του άρθρου 5γ στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν δηλωμένη τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό, μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του εν λόγω άρθρου, οι οποίες προβλέπουν: 

  - Μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% και 

  - Απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για 7 χρόνια. 

  Αρχικά, με την εγκύκλιο 1087/2021, καθορίστηκαν οι βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής στο συγκεκριμένο άρθρο. Επιγραμματικά, αναφέρουμε ότι ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να υπαχθεί στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: 

  α) Να μην ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,

  β) Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος, με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,

  γ) Να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και

  δ) να δηλώνει υπεύθυνα ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία.

  Με τις αρχικές διατάξεις και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο άρθρο για  φυσικά πρόσωπα, που είχαν προσληφθεί το 2019 και το 2020, έπρεπε να έχουν υποβληθεί έως την 31/12/2021. 

  Πολλά φυσικά πρόσωπα, τα οποία πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις, έχασαν την προθεσμία, είτε λόγω αβλεψίας, είτε λόγω καθυστέρησης συγκέντρωσης των απαραίτητων  δικαιολογητικών από τη χώρα αναχώρησης, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς. 

  Με τον νόμο 4916/2022, ο οποίος ψηφίστηκε στις 23/03/2022, εισήχθησαν μεταξύ άλλων αλλαγές, οι οποίες αφορούν στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, που προκύπτει στην ημεδαπή (άρθ. 5Γ Ν.4172/2013). 

  Με τις οικείες διατάξεις λοιπόν, προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 5Γ  για ανάληψη υπηρεσίας ή έναρξη εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την 31η.7.2021, μπορούν να υποβληθούν μέχρι την 30η.6.2022 και η υπαγωγή θα κρίνεται για το έτος 2021 και όχι για το επόμενο. 

  Με τις εν λόγω διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για την  υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς πολλών εργαζομένων, που ήδη έχουν προσληφθεί σε ελληνικές εταιρείες, αλλά δεν έχουν υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς. 

  Παρόλα αυτά, δεν ρυθμίζεται από την Εγκύκλιο η περίοδος μετά την 31.7.2021 και, όπως φαίνεται, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις οικείες διατάξεις. 

  * Η Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner - Head of Tax, Andersen Greece.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ