Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 04-Δεκ-2021 09:46

    Η καραμέλα της ενίσχυσης του ΕΣΥ

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Μανόλη Καψή

    Η συζήτηση στη Βουλή, ήταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανθρώπων άνω των 60 ετών. Οι λόγοι είναι προφανείς και τους ανέδειξε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός. Γιατί 9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό είναι άνθρωποι άνω των 60 ετών,  7 στους 10 διασωληνωμένους είναι άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Τόσο απλό.

    Και αν δεν αρκεί αυτή η θλιβερή στατιστική, υπάρχει και η στατιστική για τους θανάτους από κορονοϊό, σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, αλλά με τους ευάλωτους ηλικιωμένους σχεδόν όλους εμβολιασμένους.

    Στην Πορτογαλία, όπου το 99,5% των άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι, οι ημερήσιοι θάνατοι από κορονοϊό είναι μόλις 13. Στη Σουηδία, όπου οι εμβολιασμοί έχουν φθάσει το 93,1% οι θάνατοι είναι ακόμα λιγότεροι. Μόλις 5. Και στην Ελλάδα, όπου οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών είναι μόλις το 83%, οι θάνατοι είναι 92 κάθε ημέρα. Τόσο απλό.

    Πώς απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην απόφαση του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; "Το υποχρεωτικό εμβόλιο είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους, δικαίωμα εξαγοράς για όσους έχουν". Δεν ασχολήθηκε με το εμβόλιο που θα σώσει ζωές, αλλά με το πρόστιμο των 100 ευρώ, που εκτιμά ότι θα του προσφέρει αντιπολιτευτικούς πόντους. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να σχολιάσει ότι ο πρώτος, ο Μητσοτάκης, ασχολήθηκε να σώσει ζωές. Ο άλλος ασχολήθηκε με το πώς θα σώσει την πολιτική παρτίδα.

    Αλλωστε και τα πρόστιμα του ΚΟΚ, δεν υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα των παραβατών. Είναι και το πρόστιμο για το κόκκινο φανάρι, οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δικαίωμα εξαγοράς για όσους "καμικάζι" των 4 τροχών, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν; Είναι δυνατόν τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι τόσο απλοϊκά;

    Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω, καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό...

    Είπε και κάτι άλλο όμως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Δεν σας περνά από το μυαλό να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Σας καλώ να αναλογιστείτε την ευθύνη. Προχωρήστε άμεσα."

    Ενισχύστε το ΕΣΥ, είναι άλλωστε η μόνιμη επωδός όλων των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα. Του δίνει κάτι σαν αριστερό πρόσημο η επιμονή στο Δημόσιο σύστημα Υγείας, η ταύτιση με τους αγωνιζόμενους δημόσιους λειτουργούς της υγείας -πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με την απαίτηση να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές- και μοιάζει με κάτι αυτονόητο. Ποιος θα διαφωνήσει με την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας; Ή μήπως όχι; Πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ;

    Κάποιος "προβοκάτορας" θα μπορούσε να αναρωτηθεί, αν πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Η καλύτερα, αν αυτή είναι η λύση στην πανδημία. Γιατί στη Γερμανία, με το καλύτερο ίσως σύστημα υγείας στην Ευρώπη, σίγουρα με τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ αναλογικά με τον πληθυσμό, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, ξεπέρασαν στην κορύφωση του 4ου κύματος τις αντοχές του συστήματος και ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Και η Γερμανία προσανατολίζεται όχι στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας αλλά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού. Με ή χωρίς πρόστιμο παραμένει άγνωστο (και αδιάφορο), σίγουρα όμως με αυστηρές απαγορεύσεις για όλων των ειδών τις κοινωνικές συναναστροφές, για όσους επιμείνουν να μην εμβολιαστούν.

    Μήπως λοιπόν η λύση στην πανδημία δεν είναι να ενισχυθεί και άλλο το σύστημα Υγείας, αλλά να επισπευστεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού; Ώστε να μην καταλήξει στις ΜΕΘ, όπου ακόμα και στο πιο γενναιόδωρο και πλούσιο κράτος, ο αριθμός των κλινών έχει οροφή;

    Αλλωστε πώς να ενισχυθεί το ΕΣΥ; Να προσλάβουμε και άλλους γιατρούς, πρότεινε μεταξύ άλλων ο Αλέξη Τσίπρας, πληροφορώντας μας ότι "στο Ιπποκράτειο για μία θέση καρδιολόγου υπάρχουν 46 υποψήφιοι". Χρειαζόμαστε καρδιολόγους; Πνευμονολόγους χρειαζόμαστε και εντατικολόγους, που όμως είναι είδη εν ανεπαρκεία.

    Αφήστε που και οι περισσότεροι στη λίστα για την θέση του καρδιολόγου στο Ιπποκράτειο είναι ήδη επικουρικοί και έχουν ήδη προσληφθεί στο Σύστημα Υγείας. 

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους) έναντι 3,8/1.000 του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αλλά και σχετικά μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην ΕΕ). 'Ή όπως το έθεσε στο παρελθόν ο Στέφανος Μάνος, "στη Μεγάλη Βρετανία του υποδειγματικού ΕΣΥ αντιστοιχούν 284,1 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα 610,4 γιατροί, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. (Στοιχεία Eurostat 2018.)

    Συμπέρασμα, αν χρειαζόμαστε προσωπικό, μάλλον δεν χρειαζόμαστε γιατρούς, σίγουρα όχι καρδιολόγους, αλλά νοσηλευτικό προσωπικό. Και κλίνες ΜΕΘ φυσικά, που τις καταλαμβάνουν ανεμβολίαστοι Μητροπολίτες, στερώντας τις από εμβολιασμένους συμπολίτες τους.

    Πόσο άλλωστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ; Υποθέτουμε όσες προσλήψεις και να έκανε η παρούσα κυβέρνηση, όσες κλίνες ΜΕΘ και να προσέθετε, ο Αλέξης Τσίπρας θα επέμενε: Ενισχύστε το ΕΣΥ. Ένα αντιπολιτευτικό σιγουράκι, μια ατάκα που ακούγεται ευχάριστα και δείχνει αυτονόητη, αλλά δεν απαντά στο άμεσο πρόβλημα της πανδημίας, με τους θανάτους από κορονοϊό.

    Υ.Γ. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την άλλη περίφημη ιδέα του Αλέξη Τσίπρα που αρέσει στο αριστερό ακροατήριο. Για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια. Ιδού η λύση... Μόνο  που ακόμα και αν ακυρωθούν οι πατέντες, δεν θα διατεθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί του κ. Τσίπρα. Το πρόβλημα δεν είναι οι πατέντες αλλά η περιορισμένη διάθεση ορισμένων υλικών, η περιορισμένη δυναμικότητα στις γραμμές παραγωγής και το ότι οι φτωχές χώρες δεν  έχουν μηχανισμούς συντήρησης και διανομής. Μια ακόμα βολική ιδέα, όπως η ενίσχυση του ΕΣΥ, για όσους επενδύουν στον αντικαπιταλισμό σαν το φάρμακο στην πανδημία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ