Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 09:03

  Η Ολλανδή δημοσιογράφος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Τι είναι η "κατάχρηση ναρκισσισμού"; Ομολογώ δεν έχω ιδέα αν και είναι μία από τις σοβαρές κατηγορίες που εκτόξευσε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ιngeborg Beugel εναντίον του πρωθυπουργού. Εκτός από το ότι λέει ψέματα και ότι προσβάλει τη νοημοσύνη τη δική της και των άλλων δημοσιογράφων. Και ότι κάνει παράνομα και βάρβαρα push backs. Και φυσικά- προφανώς ύποπτο- απάντηση δεν πήρε. Για την κατάχρηση ναρκισσισμού.

  Πήρε απάντηση για το αν η Ελλάδα κάνει παράνομα push backs- γεγονός που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά- και κρίνεται για το αν η απάντησή του ήταν επαρκής. Όπως κρίνεται και για το αν είχε δίκιο που θύμωσε με το ύφος της ερώτησης.

  Προσωπικά, δεν ξέρω κανέναν είτε στην Ολλανδία είτε στην Ελλάδα, που να του λένε ότι ψεύδεται, ότι προσβάλει τη νοημοσύνη των δημοσιογράφων, ότι δεν είναι ειλικρινής και ότι κάνει κατάχρηση ναρκισσισμού και να μην θυμώσει. Εκτός αν είναι δάσκαλος του Ζεν. Αλλωστε η ερώτηση δεν ήταν ακριβώς ερώτηση. Τοποθέτηση λέγεται, ενδεχομένως και σόου ή performance, όπως σχολίασαν άλλοι, πάντως ερώτηση δεν ήταν.

  Ερώτηση θα ήταν αν η δημοσιογράφος παρουσίαζε τα στοιχεία που δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα είναι ειλικρινής όταν αρνείται ότι κάνει επαναπροωθήσεις και ζητούσε την απάντηση και το σχόλιο του πρωθυπουργού. Και είναι ερώτημα αν η παράσταση που έστησε η συνάδελφος στο Μέγαρο Μαξίμου, βοήθησε την υπόθεση των προσφύγων, ή δεν κατέταξε όσους αγωνιούν για την τύχη των ανθρώπων αυτών και απαιτούν να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις, στην κατηγορία "καρικατούρα".

  Καθόλου παράδοξο ότι προς υποστήριξη της Ολλανδής δημοσιογράφου, έσπευσαν οι γνωστοί αλληλέγγυοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε, ότι αυτό που έκανε η Ολλανδή ανταποκρίτρια είναι "ένα είδος δημοσιογραφίας που σπανίζει πλέον στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι που να ελέγχουν την εξουσία". Ενώ ο Νίκος Φίλης αποφάνθηκε, ότι "ο κόσμος πήρε μια γεύση πώς εννοούν οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους και πώς αντιδρά ο πρωθυπουργός, όταν σε ζωντανή κάλυψη, πάψει να βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον."

  Καθόλου παράδοξο, αφού στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο σωστός δημοσιογράφος είναι περίπου κάτι σαν ακτιβιστής. Απέναντι στην εξουσία, δίπλα στον λαό, προφανώς εναντίον του Μητσοτάκη και σίγουρα έτοιμος να ξεσπαθώσει για τις ιδέες του και να βροντοφωνάξει το δίκαιο των καταπιεσμένων του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Οσοι δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, είναι λακέδες του συστήματος, "βαστασοιμπλέδες" και πετσωμένοι γραφιάδες που κάνουν service στην εξουσία.

  Η αλήθεια είναι φυσικά διαφορετική. Ενας δημοσιογράφος μπορεί να στηρίζει ή να διαφωνεί με την κυβέρνηση. Μπορεί να είναι συντηρητικός ή φιλελεύθερος, κεντροαριστερός ή κομουνιστής. Μπορεί να συμπάσχει με τα βάσανα του λαού από τον αδίστακτο καπιταλισμό, μπορεί και να αδιαφορεί πλήρως. Το βασικό είναι να σέβεται την αλήθεια και τα γεγονότα και να διαχωρίζει την είδηση από το σχόλιο. Να μην κάνει είδηση την προσωπική του άποψη, που κατά τα λοιπά μπορεί να υπερασπίζεται όπως και όπου θέλει. Με ή χωρίς  καπέλο.

  Αυτό ήταν και το λάθος που εξέθεσε την Ολλανδή συνάδελφο, που αντί να υποβάλει ερώτηση, μας εξέθεσε τον πόνο της για τα βάσανα των μεταναστών και αντί να θέσει στον πρωθυπουργό ερώτηση για τις εν εξελίξει έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών για τις περίφημες επαναπροωθήσεις, αντί να αναφερθεί στις καταγγελίες και να ζητήσει μια πειστική απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι λέει γενικώς ψέματα. Και ότι πάσχει από κατάχρηση ναρκισισσμού.

  Αλλά αυτά παθαίνει κανείς όταν ζητάει από τους followers, να του υποβάλουν τις ερωτήσεις που θα θέσει στον πρωθυπουργό. Όπως έγινε γνωστό μετά το επεισόδιο, η Ολλανδή δημοσιογράφος Ιngeborg Beugel, φθάνοντας στο Μαξίμου έστειλε το παρακάτω tweet:

  "Σε λίγο εδώ θα εμφανιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Και οι δύο είναι συνυπεύθυνοι για τις επαναπροωθήσεις και τον εφιάλτη των προσφύγων. Έχω το δικαίωμα να υποβάλω ΜΙΑ ερώτηση. ΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΩ; ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΙΔΕΕΣ."

  Ελεύθεροι οι ακόλουθοι να υποβάλουν ερωτήσεις, αλλά και ο Ρούτε και ο Μητσοτάκης είναι συνυπεύθυνοι για τις επαναπροωθήσεις.

  Παραμένει άγνωστο ποιος της έδωσε την ιδέα και αν χρειάστηκε τελικά βοήθεια για τις ερωτήσεις η κ. Beugel. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ