Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Οκτ-2021 09:28

  Έχει ανέβει επίπεδο και το όνομά του θα παίξει δυνατά, λίαν συντόμως!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Μετά από δεκαετίες η Ελλάδα αποφάσισε να πάρει τις τύχες της στα χέρια της και να βάλει στο χρονοντούλαπο της λήθης την αναποφασιστικότητα την ατολμία και την υποτέλεια, να πάρει την τύχη της στα δικά της χέρια και επιτέλους να εφαρμόσει πραγματική  και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, αλλά και να θωρακίσει την άμυνά της! Ούτως ή άλλως ως χώρα είχαμε φθάσει και σχεδόν ξεπεράσει την "ώρα μηδέν”, άσχετα αν κάποιοι εντός των τειχών  ήταν και εξακολουθούν να είναι της άποψης πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του!

  Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα είχε την τύχη να διαθέτει στο διπλωματικό της οπλοστάσιο έναν ακούραστο, άξιο και αποτελεσματικό υπουργό εξωτερικών που διαθέτει διορατικότητα, ενσυναίσθηση και τσαμπουκά όταν απαιτείται από τις περιστάσεις, που κατάφερε να φέρει τη χώρα μας κοντά στο σύνολο σχεδόν των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και να χτίσει συμμαχίες με αμυντικές συνδρομές. Ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία μετά τον δημόσιο εξευτελισμό που υπέστη εντός των τειχών της από τον ειλικρινή και αυθόρμητο Έλληνα υπουργό εξωτερικών, που με το χαμόγελο στα χείλη έκανε τους γείτονες να ψάχνουν μάταια μια τρύπα να κρυφτούν!

  Έτσι λοιπόν, μετά την συμμαχία με την Αίγυπτο και την οριοθέτηση ΑΟΖ, με το Ισραήλ, τη συμμαχία με τα ΗΑΕ, με στρατιωτική συνδρομή, η χώρα μας έστειλε αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στη Σαουδική Αραβία, και 100 Έλληνες στρατιωτικούς για να το λειτουργήσουν! Σιγά μη και σταματούσε εκεί ο Νίκος Δένδιας…

  Κατάφερε αυτό που άλλοι ονειρεύονταν αλλά που ποτέ δεν είχαν τον πολιτικό όγκο, την οξυδέρκεια και τη διεθνή αποδοχή  για να το φέρουν εις πέρας: κατάφερε να χτίσει σε ακόμα πιο γερά θεμέλια, το "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία”! 

  Το σημαντικότερο από τα 31 άρθρα της συμφωνίας στρατιωτικής συνδρομής, είναι το άρθρο 2 που διευκρινίζει,  πως "οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Γαλλίας παρέχουν η μία στην άλλη βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα ‘κατάλληλα’ μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη, ακόμα και με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστωθεί από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας μιας εκ των δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. Με τη διατύπωση αυτή, η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει στρατιωτικά την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει απειλή από ένοπλη επίθεση τρίτης χώρας σε βάρος της κυριαρχίας της και αντιστρόφως. Πρόκειται δηλαδή, για μια συμφωνία εξαιρετικής σημασίας, ένα πολύ ισχυρό πολιτικό και διπλωματικό σήμα από την Αθήνα και το Παρίσι προς όλους τους "παίκτες” που δραστηριοποιούνται στην Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια εποχή που η τουρκική επιθετικότητα απειλεί να βγει εκτός ορίων. Εξυπακούεται πως και η χώρα μας θα παρέχει στρατιωτική συνδρομή στη φίλη και σύμμαχο Γαλλία… και θα την συνδράμει στο Σαχελ όταν αυτό απαιτηθεί, μιας και η Γαλλία δεν κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση από "κακούς” … στη Γαλλία. Αυτό θα πει αμφίδρομη στρατιωτική συνδρομή! 

  Με το σύμφωνο της στρατηγικής συνεργασίας που συνομολογήθηκε με τη Γαλλία, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής που μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η χώρα δεχτεί ένοπλη επίθεση εναντίον τμήματος ή μέρους της κυριαρχίας της, ακόμη κι αν ο επιτιθέμενος είναι άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η τέως Τουρκία και νυν Ερντογανιστάν. Επιπλέον η Ελλάδα αγόρασε μία πλήρη μοίρα Rafale, φρεγάτες Belh@ra και όπως φαίνεται και κορβέτες Gowind από τη Γαλλία και καθίσταται πλέον κυριολεκτικά αστακός εντός των τειχών, χωρίς όμως να ξεχνά και την άλλη Ελλάδα στην Κύπρο, η οποία, με την Ελλάδα ισχυρή, θα ατενίζει το μέλλον, αναπνέοντας ελεύθερα!

  Μόλις χθες ήρθε και το υπερμέγεθες κερασάκι στην τούρτα! Ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Tony Blinken υπέγραψαν τη νέα πενταετούς διάρκεια σύμβαση αμυντικής συνεργασίας, το οποίο στο τέλος της πενταετούς διάρκειας της θα μετεξελιχθεί σε αμυντική συνεργασία αορίστου χρόνου με τους γείτονες να γρυλίζουν, βλέποντας πλέον καθαρά, πως "η Γαλάζια Πατρίδα είναι όντως γαλάζια και ελληνική!”. Οι ΗΠΑ βαθαίνουν περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ελλάδα σε αρκετές περιοχές και πλέον η παρουσία τους θα είναι αισθητή και σε ελληνικά νησιά, χωρίς αυτά να κατονομάζονται με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 να σχίζουν σύντομα τους ελληνικούς ουρανούς!

  Με την Τουρκία να πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα στην οικονομία, τις κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ειδικά μετά τα "χαστούκια” των επιτυχιών της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, ο πανικός των γειτόνων είναι εμφανής και οι απειλές τους κούφια και υπερφίαλα λόγια, λόγια, λόγια… Άλλωστε οι πολιτικοί της Τουρκίας ποτέ δεν φόραγαν παντελόνια. Τις επιθέσεις τους πάντα τις έκαναν όταν το θήραμα ήταν αδύναμο και στριμωγμένο! Τώρα όμως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά και σίγουρα όχι για τα δόντια τους!

  Όμως… υπάρχει ένα όμως και το είπε ευθέως και ο ίδιος ο Ερντογάν όταν "κατσάδιασε” τους Έλληνες που στείλανε τον Τσίπρα σπίτι του! Βλέπετε, τον βόλευε η ιδεολογία, πως οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα και πως το Αιγαίο ανήκει… στα ψάρια του… Τον βολεύει που κάποιοι Έλληνες αιθεροβάμονες-παραμυθάδες αντιτίθενται τόσο στην Ελληνογαλλική στρατιωτική συνδρομή, όσο και στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, πιστεύοντας πως η συμφωνία αυτή, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι αμφίδρομη…  και οι άνθρωποι αυτοί μας κυβέρνησαν για 4,5 χρόνια  -ευτυχώς και ο Θεός μας φύλαξε και αυτοεκβράστηκαν στο χείμαρρο της λησμονιάς! Βέβαια μαζί τους συντάχθηκαν και εκείνοι που προέτρεπαν πριν κάποιες δεκαετίες τους Σκοπιανούς να πάρουν τη Μακεδονία και οι παραγωγοί κηραλοιφών που είναι σαν τους καπεταναίους που όταν αρμενίζουν, δεν ξέρουν που πάνε και όταν πιάνουν γη, δεν ξέρουν που βρίσκονται!

  Η Ελλάδα βάζοντας στην άκρη και απομονώνοντας τα πολιτικά ΑμΕΑ, τραβάει μπροστά αγέρωχη! Ο Δένδιας ως υπουργός εξωτερικών έκανε δουλειά δεκαετιών μέσα σε δύο χρόνια και σίγουρα πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που τον έχουμε! Σίγουρα το όνομά του θα παίξει πολύ στο κοντινό μέλλον  -έχει ανέβει επίπεδο ο άνθρωπος!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ