Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Οκτ-2021 00:04

  Πιστεύουμε στον άνθρωπο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Ζούµε σε µια εποχή µεγάλων προκλήσεων και αναταράξεων. Η πανδηµία, που άλλαξε τις ζωές όλων µας µε δραµατικό τρόπο, άλλαξε και τον κόσµο όπως τον γνωρίζαµε.

  Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιµέτωπη µε την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τη µοναξιά, την αβεβαιότητα για το αύριο, ενώ µεγάλες ανισότητες και αδυναµίες των κοινωνιών µας αναδείχθηκαν από την πανδηµία.

  Aδυναµίες των συστηµάτων υγείας σε ολόκληρο τον κόσµο, ανισότητα ανάµεσα στις ανεπτυγµένες και φτωχότερες χώρες για πρόσβαση στα εµβόλια, φτώχεια και ανεργία που εντάθηκαν ακόµα περισσότερο, αποµάκρυνση εκατοµµυρίων µαθητών από τις σχολικές αίθουσες, πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να µην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο µε βάση τις προβλέψεις της UNESCO, δραµατική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κυρίως σε βάρος των γυναικών, σοβαρά θέµατα ψυχικής υγείας που δηµιουργήθηκαν εξαιτίας της κοινωνικής αποµόνωσης και τόσα άλλα...

  Η πανδηµία λειτούργησε σαν ένας µεγεθυντικός φακός. Είδαµε ξεκάθαρα τις δύο πλευρές της ανθρώπινης φύσης: τη χειρότερη αλλά και την καλύτερη, αυτή που γεµίζει την καρδιά µας µε ελπίδα.

  Σε αυτό το βαθύ σκοτάδι νιώθω πως όλοι µας έχουµε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ελπίδα, το φως εκείνο που θα µας δείξει τον δρόµο για ένα καλύτερο αύριο. 

  Ένα καλύτερο αύριο που µπορεί σήµερα να φαντάζει πολύ µακρινό, όµως είναι στο χέρι όλων µας να το κάνουµε πραγµατικότητα. Γιατί η µεγάλη αυτή περιπέτεια στην πραγµατικότητα µας έκανε να δούµε πιο ξεκάθαρα τον δρόµο που θα µας οδηγήσει σε ένα καλύτερο µέλλον, διδάσκοντάς µας σε τι πρέπει τελικά να πιστεύουµε.

  Πρέπει να πιστεύουµε στους ανθρώπους. Στο καλό που κρύβουν µέσα τους. Στην αλληλεγγύη και στην αγάπη για τον πλησίον. Στην υπευθυνότητα και στο φιλότιµο που υπάρχουν µέσα στον καθένα από εµάς. Αξίες που κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες αναδεικνύονται ως οι µοναδικές σταθερές που µπορούν να κρατήσουν τις κοινωνίες µας όρθιες. 

  Τα ανθρώπινα δικαιώµατα πρέπει σε όλα τα επίπεδα να γίνουν προτεραιότητά µας σε αυτή την εποχή. Ας κάνουµε τη δυσκολία πρόκληση και το πρόβληµα εφαλτήριο για µια καλύτερη εποχή

  Το είδαµε στις µικρές και µεγάλες πράξεις αγάπης και αυτοθυσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδηµίας, και στη χώρα µας και στο εξωτερικό, αλλά και σε πράξεις γενναιότητας και προσήλωσης στο καθήκον που οδήγησαν στην υπέρβαση.

  Το είδαµε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που µε αυταπάρνηση και θέτοντας σε κίνδυνο ακόµα και τη ζωή τους αγωνίζονται για περισσότερο από έναν χρόνο στο πλευρό των ασθενών, δίνοντας έναν υπεράνθρωπο αγώνα.

  Στις νοσηλεύτριες που χωρίς δεύτερη σκέψη άφησαν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για να βρεθούν στις περιοχές όπου οι εντατικές και τα νοσοκοµεία είχαν ανάγκη από επιπλέον προσωπικό. 

  Στους εθελοντές δότες µυελού των οστών, που δεν δίστασαν, όταν βρέθηκαν συµβατοί, ακόµα και µέσα σε περίοδο lockdown, να ταξιδέψουν για να δώσουν µόσχευµα στους συνανθρώπους µας που το χρειάζονταν. 

  Το είδαµε στους επιστήµονες που µέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να δηµιουργήσουν τα εµβόλια που µας δίνουν την ελπίδα πως σύντοµα θα µπορέσουµε να πάρουµε τις ζωές µας πίσω. 

  Αλλά και στη νέα γενιά, στους µαθητές και στους φοιτητές, που ακόµα και µέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν σταµάτησαν να κυνηγούν τα όνειρά τους, όπως ο µαθητής της Τρίτης Λυκείου Δηµήτρης Καρακώστας, που, αν και έχασε και τους δύο γονείς του από κορονοϊό, κατάφερε να αριστεύσει, δείχνοντάς µας πως ποτέ δεν πρέπει να το βάζουµε κάτω.

  Τη δύναµη που κρύβουµε µέσα µας τη ζήσαµε στα παιδιά της Ογκολογικής µας Μονάδας και σε όλα τα παιδιά µε χρόνια νοσήµατα που εδώ και έναν χρόνο έχουν στερηθεί τα πάντα, συνεχίζουν όµως να δίνουν τον αγώνα τους και να χαµογελούν, δίνοντας κουράγιο σε όλους µας.

  Στους αθλητές µας, τον Λευτέρη Πετρούνια, τον Στέφανο Ντούσκο, τη Μαρία Σάκκαρη, τον Στέφανο Τσιτσιπά, την Άννα Κορακάκη και όλους εκείνους που φόρεσαν τα γαλανόλευκα χρώµατα και συµµετείχαν στους πιο "µοναχικούς" Ολυµπιακούς Αγώνες στην ιστορία, κάνοντάς µας όλους υπερήφανους.

  Το ζήσαµε µε τον Γιάννη Αντετοκούνµπο και τη µητέρα του, Βέρα, που µε το παράδειγµά τους στέλνουν ένα ηχηρό µήνυµα σε ολόκληρο τον κόσµο πως η δόξα µπορεί να µην αλλοιώνει τις αξίες σου, αλλά να τις ενδυναµώνει, και πως η πίστη σε ένα όραµα µαζί µε τη σκληρή δουλειά µπορούν να σε οδηγήσουν στην κορυφή του κόσµου, φτάνει εσύ να το θέλεις.

  Τα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών, και πολλών άλλων που ανέδειξε η πανδηµία, τα βλέµµατα, τα κατορθώµατα και η δύναµη και το κουράγιο τους µας δείχνουν τον δρόµο που πρέπει να ακολουθήσουµε για να βγούµε από την κρίση αλώβητοι και ενωµένοι. Ενωµένοι γύρω από τις αξίες και τις ιδέες µας, ο ένας για τον άλλον.

  Τα ανθρώπινα δικαιώµατα πρέπει σε όλα τα επίπεδα να γίνουν προτεραιότητά µας σε αυτή την εποχή.

  Ας κάνουµε τη δυσκολία πρόκληση και το πρόβληµα εφαλτήριο για µια καλύτερη εποχή. Έχουµε φωτεινούς φάρους. Έχουµε τα καλύτερα παραδείγµατα. Και ξέρουµε τον δρόµο.

  Μαζί ενωµένοι, λαοί και κοινωνίες, µπορούµε να προχωρήσουµε µπροστά. Πιστεύοντας πέρα και πάνω από όλα στον Άνθρωπο. Στις αξίες και στα όνειρά του. Και πάνω από όλα στο δικαίωµά του για µια καλύτερη ζωή.

  Για αυτό το δικαίωµα αξίζει όλοι να αγωνιζόµαστε.

  * Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Βραβείο Nelson Mandela  2020 του ΟΗΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ