Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Σεπ-2021 00:07

  Γονικές παροχές και πόθεν έσχες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Σιακαντάρη

  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο με τις άλλες φορολογικές αλλαγές, οι γονικές παροχές - δωρεές θα έχουν από την 1η Οκτωβρίου αφορολόγητο ανά γονέα 800.000 ευρώ, που - εκτός από τα ακίνητα - θα αφορά σε μετοχές και χρηματικές δωρεές. Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. 

  Το μέτρο αφορά μόνο σε: 

  * Γονικές παροχές και όχι σε κληρονομιές 
  * Όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, παιδιά, παππούδες, εγγόνια και γονείς)
  * Κινητή και ακίνητη περιουσία

  Το μέτρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για περιπτώσεις, που οι γονείς θέλουν να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους, προκειμένου να αγοράσουν π.χ. ένα αυτοκίνητο ή να κάνουν μία επιχείρηση.

  Μέχρι σήμερα, ο φόρος για ανάλογες περιπτώσεις είναι της τάξεως του 10%, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού. Με βάση τη νέα ρύθμιση, όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους με γονική παροχή, δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού, που παρέχεται.

  Τι ισχύει σήμερα για τις γονικές παροχές

  * 10% για δωρεά μετρητών.

  * 1% για ακίνητη περιουσία 150 - 300.000 ευρώ,

  * 5% για ακίνητη περιουσία 300-600.000 ευρώ και

  * 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ.

  Τι κερδίζουν οι ενδιαφερόμενοι από την 1η Οκτωβρίου

  Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως, σήμερα, η γονική παροχή γονέα προς τέκνο, ύψους 300.000 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο 1.500 ευρώ, η γονική παροχή από παππού σε εγγονό, ύψους 600.000 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο 16.500 ευρώ, και η γονική παροχή 200.000 ευρώ σε χρήμα από γονέα προς τέκνο επιβαρύνεται, με φόρο 10.000 ευρώ. 

  Από την 1η Οκτωβρίου 2021 για καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα καταβάλλεται φόρος.

  Τι ισχύει με το Πόθεν Έσχες

  Με τις νέες διατάξεις, δεν θίγονται άλλες διατάξεις περί "πόθεν έσχες" των χρημάτων, που θα δοθούν ως γονική παροχή, δεδομένου ότι θα πρέπει να τεκμηριώνεται η προέλευσή τους.  

  Προσοχή επίσης θα πρέπει να δίνεται στις γονικές παροχές σε χρήμα, με τη μορφή μετρητών, η κατοχή και διατήρηση των οποίων επίσης θα πρέπει να τεκμηριώνεται.  

  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να ψηφισθεί αυτή την εβδομάδα, μέχρι το τέλος του έτους οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με την υποβολή της δήλωσης, δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού, που αποδέχεται τη δωρεά.

  Συμπεράσματα

  H ψήφιση της εν λόγω ευνοϊκής διάταξης αναμένεται να οδηγήσει σε πληθώρα μεταβιβάσεων και να τονώσει την αγοραστική δύναμη της νεότερης γενιάς.  

  Σίγουρα, θα ξεμπλοκάρει κεφάλαια, που βρίσκονται στην κατοχή ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά σίγουρα επίσης θα διευκολύνει την πρόσβαση νέων ανθρώπων στην κατοχή δικής τους προσωπικής περιουσίας (πχ αυτοκίνητο, ακίνητο).  

  Ο αντίλογος, βέβαια, είναι πως, με τον τρόπο αυτό, οι περιουσίες θα συνεχίσουν να διατηρούνται μέσα στην ίδια οικογένεια, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα δυσκολεύει την αναδιανομή του πλούτου.  Εδώ, να τονίσουμε πως, στην Ευρώπη, σε γενικές γραμμές, οι φόροι γονικών παροχών – κληρονομιών είναι αρκετά υψηλοί, σε αντίθεση με τη δική μας χώρα, που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί διαφορετική τακτική.  Το επιχείρημα και εδώ είναι πως οι οικογενειακοί δεσμοί στην Ελλάδα είναι πιο ισχυροί και τα ακίνητα αποτελούν το κατ΄εξοχήν "μαξιλάρι ασφαλείας" των Ελλήνων.

  Βέβαια, τα παραπάνω δεν ήταν αυτά, που η Τρόικα προσπάθησε να αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης; 

  Αλλάξαν τα δεδομένα τόσο δραστικά, ή τελικά η ερμηνεία των αριθμών είναι διαφορετική; 

  * Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι Managing Partner στην Andersen Tax Greece

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ