Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Σεπ-2021 09:22

  Γονικές ή ταξικές παροχές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Η απαλλαγή του φόρου για τις γονικές παροχές είναι μέτρο ταξικό; Η μέτρο αναπτυξιακό; Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ενισχύει τους λίγους προνομιούχους σε βάρος των πολλών ή απεγκλωβίζει πόρους και ενισχύει την αυτονομία των νέων; Η απλά έκανε ένα δώρο στους παραδοσιακούς 65+ ψηφοφόρους της;

  Η κλασική αριστερή αντίληψη διαλέγει φυσικά την πρώτη ερμηνεία και έτσι σχολίασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, το μέτρο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Άλλο ένα μέτρο που ενισχύει τους γόνους και τους μεγαλο-κληρονόμους, που έτσι έχουν προβάδισμα έναντι εκείνων που δεν έχουν να κληρονομήσουν περιουσία.

  "Ποια κοινωνική ανάγκη εξυπηρετεί η απαλλαγή από το φόρο μιας μεταβίβασης ακινήτων, χρήματος ή μετοχών ύψους 800.000 ευρώ; Ποια αντίληψη μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της χώρας, εξυπηρετεί η απαλλαγή από φόρους όσων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν;", σχολίασε την επομένη το μέτρο, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

  Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του μέτρου, που σχολίασε σε ανάρτησή του ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης. Λιγότερο κλασική, αλλά πιο ενδιαφέρουσα.

  Η αναπτυξιακή διάσταση κατ΄αρχάς: Το μέτρο, σχολίασε, "είναι κίνητρο σε γονείς που έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή να μεταφέρουν την περιουσία τους στα παιδιά πιο νωρίς, και όχι μετά θάνατον. Αυτό θα έχει μόνο θετική επίδραση στην οικονομία, γιατί όταν οι οικονομικά ενεργοί νέοι έχουν δική τους περιουσία, μπορούν να την αξιοποιήσουν παραγωγικά, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους γονείς." Ετσι σχολιάζουν το μέτρο και οι κυβερνητικοί, κάνοντας λόγο για εγκλωβισμένα κεφάλαια που μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά- και που προφανώς μπορούν να κάνουν νεότεροι σε ηλικία και όχι οι γονείς τους- ενώ το δημοσιονομικό κόστος είναι μηδαμινό.

  Αλλά υπάρχει και η άλλη διάσταση που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Πιο κοινωνική. Μια διάσταση που σπανίως είναι στο ραντάρ της πολιτικής και των πολιτικών. Ο Αρίστος Δοξιάδης αναφέρεται στα συμπεράσματα του πρόσφατου βιβλίου του Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου για τις "Περιπέτειες της Μεσαίας Τάξης" και σημειώνει ότι στη συνήθη ελληνική οικογένεια, "οι γονείς δίνουν τα πάντα για να εκπαιδευτούν τα παιδιά, και επομένως να χειραφετηθούν σε κάποιον βαθμό, αλλά μετά, όταν αυτά μεγαλώσουν, πιέζουν τους νέους να μείνουν κοντά τους και να συμμορφωθούν στις προσδοκίες τους, με εργαλείο εν μέρει την οικογενειακή περιουσία".

  Την στερεοτυπική αυτή συμπεριφορά, που εγκλωβίζει τους νέους, επιδιώκει να σπάσει το μέτρο. Δεν είναι σαφές αν ήταν στην πρόθεση φυσικά των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, η ενίσχυση της αυτονομίας των νέων και η απελευθέρωση από τα δεσμά της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, αλλά όπως σημειώνει ο Αρίστος Δοξιάδης, "το μέτρο είναι στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας των νέων, κάτι που χρειάζεται επειγόντως η ελληνική κοινωνία".

  Υ. Γ. Στις παράπλευρες θετικές επιπτώσεις του μέτρου η πιθανή αποκάλυψη αδήλωτου πλούτου, που τώρα θα επιβαρυνθεί με τους φόρους και τα πρόστιμα που συνεπάγεται ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες. Το κόλπο με τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς γονέων και τέκνων, αποτρέπει την εφορία από τον έλεγχο του Πόθεν Εσχες και στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στους κοινούς λογαριασμούς.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ