Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 00:05

  Κάν'το μόνος σου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Πριν λίγες μέρες, ακούγοντας στις διεθνείς ειδήσεις για την παγκόσμια άνοδο των τιμών της ενέργειας, είτε στην τρόμπα του βενζινάδικου, είτε στην πρίζα, έκανα μια απλή κίνηση και μπήκα στο skroutz για να δω τις τιμές των φωτοβολταϊκών panel.

  Επίσης είδα ότι η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μας έχει σημαντικά μεγαλύτερη ηλιοφάνεια συγκριτικά με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Για αυτό το λόγο και έχουμε τη μεγαλύτερη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων στον κόσμο μετά το Ισραήλ.

  Ως παλιός μηχανολόγος έκανα έναν απλό υπολογισμό και βρήκα ότι για ένα σπίτι με ετήσια κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες σε μια περιοχή με 2.000 ώρες ετήσιας ισοδύναμης φουλ ηλιοφάνειας, χρειάζονται 5 κιλοβάτ φωτοβολταϊκά πάνελ για να μην ξαναγοράσει ηλεκτρικό.

  Με την τιμή των πάνελ σχεδόν στα €500-€550/κιλοβάτ δηλαδή €2.750 για πάνελ, με έναν μετασχηματιστή των 5kW άλλα €750 (έστω) και άλλα €500 για την εγκατάσταση, σημαίνει πως με περίπου €4 χιλιάρικα (του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου) μια οικογένεια με σύνδεση net metering παύει να ενδιαφέρεται για την τιμή του ρεύματος. Αποφεύγει το κόστος και τη συντήρηση και αλλαγή των μπαταριών και πληρώνει μόνο το κόστος του δικτύου. 

  Υποθέτω μια τράπεζα θα ήταν ευτυχής αν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα μισά από τα παραπάνω κόστη με ένα δάνειο που θα αποπληρώνεται με δόση όσο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού. 

  Επίσης αντί επιδοτήσεων σε μεγάλους παρόχους να καλύψουν τα δικαιώματα άνθρακα (που δεν εισπράττει ΦΠΑ από αυτά) το κράτος θα μπορούσε να δίνει ένα tax credit της τάξης του 25% της οικογενειακής επένδυσης για να βοηθήσει αυτήν την απεξάρτηση της χώρας, όπως γίνεται στις ΗΠΑ (εκεί δίνουν 30%-40%). Τα 4/5 από αυτά τα 25% είναι ο ΦΠΑ της ίδιας της επένδυσης της οικογένειας.

  Με σχεδόν μηδενική επένδυση από το κράτος η οικονομία μας μπορεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό να απεξαρτηθεί από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να ασφαλιστεί από τα ανεβοκατεβάσματα της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ακόμη και αν το παρήγαγε (που δεν το παράγει).

  Αν αντί αυτού συνεχιστούν οι επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες, που θα επιδοτούνται από τον φορολογούμενο, το πρόβλημα πιθανότατα δεν λύνεται.

  Είναι αναπόφευκτο ότι στα επόμενα λίγα χρόνια μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας σε μορφή καυσίμων μετακίνησης (βενζίνη και ντίζελ) θα μετακυλήσει σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, καθώς τα οχήματα της χώρας θα αντικαθίστανται με ηλεκτρικά.

  Αυτό έχει δυο τινά. Ή θα αυξηθεί η αυτοπαραγωγή με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω και καθένας που έχει επενδύσει στη δικιά του κατανάλωση θα παράγει το καύσιμο (ηλεκτρισμό) για το αυτοκίνητό του, ή θα αυξηθούν οι ανάγκες παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα στο διπλάσιο, με πιθανή την αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

  Δε ξέρω τις λεπτομέρειες υπολογισμού για τη μείωση της θερμοκρασίας που μπορεί να προσφέρει η απορρόφηση του 25% της ηλιακής ενέργειας επί των πάνελ, αλλά έστω ας πούμε ότι αυτό είναι μπόνους.

  Στα επόμενα χρόνια, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα πασχίζει να γυρίσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τιμές των ορυκτών καυσίμων μόνο θα ανεβαίνουν, είτε λόγω αύξησης του πετρελαίου, είτε λόγω αύξησης των φόρων στα παράγωγά του (ήδη η τιμή της βενζίνης είναι 2/3 φόροι). 

  Η μερική απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα είναι προαπαιτούμενο για να επιτευχθούν οι στόχοι της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, και μπορούν να επιτευχθούν υγιώς, με crowdfunding από τους καταναλωτές ηλεκτρικού της χώρας μας σε λιγότερο από 5 χρόνια, με λίγη βοήθεια από το κράτος: να ΜΗΝ αντιμετωπίζει τον καταναλωτή που έχει net metering σαν να έπαιρνε όλο του το ρεύμα από το δίκτυο, και να πληρώνει κόστος μεταφοράς δικτύου από την Πτολεμαΐδα και το Αλιβέρι για την ενέργεια που ο ίδιος παρήγαγε.

  Λίγη λογική και εξορθολογισμός των κανόνων για να μην είναι μονά-ζυγά του δημοσίου, έστω για μια φορά, δε θα έβλαπτε τη χώρα. Κατά τα άλλα, φοβόμαστε την αύξηση της θερμοκρασίας...

  Θα είναι η μια φορά που θα μπορεί να βγει ο πολίτης και να πει ότι συμμετείχε στον εθνικό στόχο για την κλιματικής αλλαγή! (Kαι μετά το δεύτερο χρόνο είχε και τζάμπα ρεύμα για 20 χρόνια!)

  Αυτό.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ