Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Σεπ-2021 09:20

  Ο κορονοϊός θα κυκλοφορεί και θα τσιμπάει ανεμβολίαστους!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Είναι γεγονός, πως έχει γίνει αρκετά εκνευριστική ή ακόμα και βαρετή, η "συζήτηση” με θέμα τους ανεμβολίαστους και όλους εκείνους τους λίγους, που αρνούνται για τους Χ, Ψ λόγους να εμβολιαστούν και όλο αυτό… για ένα καπρίτσιο… για ένα ανούσιο πείσμα, για ένα ανόητο τερτίπι, οι οποίοι επειδή έχουν πλέον, στην κυριολεξία, απορροφηθεί μέσα στην τρύπα του αφηγήματος που μόνοι τους κατασκεύασαν, πίστεψαν και ανέδειξαν μεταξύ των ομοϊδεατών τους! 

  Είναι πραγματικά κρίμα, αλλά εμείς ως πολίτες, οφείλουμε θεωρώ, να τους αφήσουμε στην μακάβρια ησυχία τους, μακρυά βέβαια από εμάς -μακριά και αγαπημένοι λοιπόν. Όλες οι αποφάσεις -ειδικά στον κρίσιμο χώρο της υγείας έχουν ένα κόστος, μεγάλο ή τεράστιο  -μικρό κόστος πάντως δεν υφίσταται… ανήκουν στην Πολιτεία, που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και γενικά όλα τα μέσα για να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

  Το κόστος το δικό μας θα είναι καθαρά ψυχολογικό, να βλέπουμε, πως άνθρωποι κατά τ’ άλλα συμπαθέστατοι ή ίσως και φίλοι, να υποφέρουν, να νοσούν, να διασωληνώνονται παρά ή με τη θέλησή τους και να αφανίζονται χωρίς λόγο και αιτία. Εμείς εκεί αποτύχαμε -αποτύχαμε ως πολίτες, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ως φίλοι, να τους πείσουμε όπως τόσους άλλους που είχαν τις αμφιβολίες τους…

  Γίνονται βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις με σκοπό να προετοιμαστούμε και δυνητικά να μετριάσουμε την διασπορά του ιού και τον αντίκτυπο του και όλοι συμφωνούμε ότι: Η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού COVID-19 ήρθε για να μείνει, και για να είμαστε ειλικρινείς, το μέλλον  -το όποιο μέλλον, εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο οι πολίτες θα μπορέσουν να αναπτύξουν διαρκή ανοσία στο συγκεκριμένο ιό, εάν η εποχικότητα επηρεάζει τη διασπορά του και το πιο σημαντικό είναι οι επιλογές που υιοθετούνται καθημερινά από την Πολιτεία  και οι συμπεριφορά των πολιτών σε αυτές.

  Τι θα γίνει όμως στη συνέχεια και όσο ο Χειμώνας πλησιάζει; Οι μολύνσεις θα αυξηθούν αρκετά το φθινόπωρο και θα εκτοξευθούν τον χειμώνα. Ο αριθμός των θανάτων θα εξαρτηθεί κυρίως από το επίπεδο των εμβολιασμών μέχρι τότε καθώς και την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, που υφίστανται ή θα εμφανιστούν στη συνέχεια. Για να αποτραπεί το πανδημικό κύμα COVID-19 που αναμένεται, είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί περίπου το 85% των πολιτών πριν την λήξη του τρέχοντος έτους, κάτι όμως που όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί, όσο σκληρά και αν είναι τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία.

  Είναι αλήθεια πως μέρος των μέτρων που έχω κατά καιρούς προτείνει μέσω των άρθρων μου, ειδικά τον τελευταίο μήνα, για την ανάσχεση της πανδημίας, έχουν υιοθετηθεί από την Πολιτεία και έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ή θεσμοθετούνται! Από τη Δευτέρα που μας έρχεται, θα δούμε τη διαφορά, ως προς τη δυνατότητα κίνησης, των ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν και είναι μόνο η αρχή… Όχι ότι κάποιοι που έχουν δυστυχώς το ακαταλόγιστο ως προς την προστασία και προώθηση της δικής τους υγείας, αλλά και των άλλων, θα βάλουν μυαλό και θα προβούν στο αυτονόητο, αλλά τουλάχιστον τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, ως προς το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα υποδεχθούμε το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα που δυστυχώς θα μας αποδεκατίσει σε ποσοστά 99:1 ως προς τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους αντίστοιχα! Δεν έχουν δυστυχώς αντιληφθεί, πώς κανένας -ακόμα και οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι και προστατεύονται μόνο μέχρι ενός σημείου! Όμως όσο ακόμα υπάρχει η επιλογή του εμβολιασμού, πρέπει πάση θυσία να συνειδητοποιήσουν, πώς ο θάνατος, καραδοκεί κυρίως στα μονοπάτια στα οποία οι ανεμβολίαστοι επέλεξαν να πορευθούν και εδώ βρίσκεται το μεγάλο πλεονέκτημα του έγκαιρου εμβολιασμού.

  Ελπίζω λοιπόν και εύχομαι, κάποια αόρατη δύναμη να φωτίσει το νου αυτών των ανθρώπων ώστε να σπεύσουν να εμβολιαστούν! Είναι απάνθρωπο και πολύ επώδυνο, κάποιος να διασωληνώνεται με τις τύψεις να τον πλημμυρίζουν, γι’ αυτό που αναγκάζει τους αγαπημένους του να βιώσουν, μη γνωρίζοντας αν θα τους ξαναδεί, να τους αγκαλιάσει και να τους ζητήσει συγνώμη!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ