Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Αυγ-2021 09:22

  Μόνο το αποτέλεσμα μετράει και είναι τραγικό!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Η προσπάθεια είναι το μοναδικό διάστημα στον χρόνο που δεν υπάρχει! Μόνο εκείνοι που κέρδισαν μάχες ή καταδεικνύουν επιτεύγματα γράφονται στην ιστορία και μνημονεύονται στο μέλλον! Όσο για τους άλλους που απλά… προσπάθησαν, μετά από λίγο, κανείς δεν τους θυμάται και δεν θα ήταν και δυνατόν να τους θυμάται και αυτό γιατί για κάθε μία προσπάθεια που καταλήγει σε θριαμβευτική επιτυχία επειδή κάποιος τόλμησε να αψηφήσει τους κανόνες και να αγνοήσει τους κινδύνους, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες προσπάθειες που καταλήγουν σε οδυνηρές αποτυχίες επειδή κάποιοι αψήφησαν τους κανόνες και αγνόησαν τους κινδύνους -ακούγεται οξύμωρο, αλλά ισχύει για κάθε πτυχή της ζωής... Αυτό σημαίνει ότι στην όλη προσπάθεια χρειάζεται να συνυπάρχει θέληση,  καθαρό μυαλό και εξυπνάδα για να σχεδιαστεί κάτι καλό και αποτελεσματικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις ισχύουσες παραμέτρους και δημιουργώντας Plan B και γιατί όχι και Plan C. Η επιτυχία και η αποτυχία βαδίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο τεντωμένο σχοινί και όλα εξαρτώνται από την προετοιμασία του βηματισμού...

  Το θέμα της παράνοιας που κυριαρχεί στην Ελλάδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αλλά που από το 2020 και ειδικά αυτό το καλοκαίρι, αρχίζει να λαμβάνει "μεταφυσικές” διαστάσεις, με τα κατάμαυρα καμένα κούτσουρα σπαρμένα παντού, να φαντάζουν σαν ακίνητες "μαυρόγατες”, που μαζί με την ισχύουσα κορονοκατάσταση και τις απειλές των Τούρκων σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν έντονες ψυχεδελικές καταστάσεις! Α!… ξέχασα… και τις βάρκες, που ήδη φορτώνονται με κάθε λογής κατατρεγμένους φουκαράδες, αλλά και επικίνδυνους ισλαμιστές, που ήδη ζεσταίνουν τις εξωλέμβιες με κατεύθυνση τη Δύση, με πρώτο σταθμό βέβαια τη δύσμοιρη τη χώρα μας, με τους Έλληνες να μην πιστεύουν στα μάτια τους και να μην εμπιστεύονται τις αισθήσεις τους με ένα ερώτημα να πλανιέται… "Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;”, ενώ σε λίγο, θα μας καταδιώκει και ο κορονοιός μέσα στα κάρβουνα... και δεν θα υπάρχει ούτε θάμνος ζωντανός για να κρυφτούμε!

  Στον βωμό του άκρατου υλισμού και του χρήματος, τελικά χάθηκε από τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας που ζούμε… ο άνθρωπος. Υπάρχει βέβαια  κορεσμός λόγω και των μίντια, αλλά η διάρκεια είναι εκείνη που καθορίζει εάν και εφ’ όσον κάποιος αξίζει, ενώ καθημερινά σχεδόν βλέπουμε κάποιους να κάνουν ίσως κάποιο πετυχημένο αρχικά πέρασμα, από κάποιο σημαντικό βήμα ή κάποια εξέχουσα θέση, αλλά στη συνέχεια τους τρώει η μαύρη και άραχνη μαρμάγκα της λησμονιάς, με αποτέλεσμα να ξεχνιούνται το ίδιο γρήγορα και εύκολα όσο γρήγορα και εύκολα προσπάθησαν να γίνουν διάσημοι ή βαφτίστηκαν "πετυχημένοι”.

  Γενικά κυριαρχεί μια έντονη βιασύνη, κάποιοι να τα κάνουν όλα άρπα-κόλλα και γρήγορα, γιατί η εποχή μας είναι η εποχή του άκρατου… "φαστφουντάδικου”. Σε μια κοινωνία που έχει κάνει σημαία της τα λογιστικά εξελάκια  και ως εκ τούτου το χρήμα, είναι σχετικά δύσκολο, επώδυνο και μάλλον ακατόρθωτο, να χτίσει ένας απλός πολίτης κάτι στέρεο και να προκόψει... αν και ο απλός πολίτης δεν στοχεύει να γίνει ούτε πλούσιος, ούτε διάσημος -θέλει μόνο να επιβιώσει και να ζήσει έστω και υποτυπωδώς με αξιοπρέπεια! Κάπως έτσι λοιπόν, οι όποιοι διάττοντες πετυχημένοι, κάποια στιγμή προσγειώνονται σχετικά ανώμαλα στη γη, παραξενεμένοι από το αποτέλεσμα...

  Η δημόσια διοίκηση και η στελέχωση των μηχανισμών εμφανίζουν έλλειμα γνώσεων και δεξιοτήτων, προσόντων, κοινωνικής ενσυναίσθησης, αλλά και τσαγανού και το επόμενο διάστημα πρέπει να εντοπιστούν οι αστοχίες και οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει! Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι ευθύνες αυτές είναι και ατομικές και συλλογικές και σίγουρα δεν αφορούν κατ’ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές,  σχεδιασμούς και διαδικασίες. Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, σίγουρα όχι εν θερμώ,  αλλά κατόπιν σκέψης, με καθαρό μυαλό, ούτως ώστε αυτά που μας πόνεσαν τόσο πολύ, να μην ξανασυμβούν ποτέ πια στο μέλλον. 

  Η κυβέρνηση πρέπει ν’ αποδείξει στην πράξη, πως δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της, παρ’ ό,τι έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά αυτό μάλλον δεν ήταν αρκετό, μιας και η ανεπάρκεια και οι αμέλειες κάποιων κρατικών λειτουργών την πρόδωσαν! Σίγουρα δεν μπορεί να ακυρωθεί η προετοιμασία που έγινε, αλλά απ’ ό,τι φάνηκε εκ του αποτελέσματος, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική, ζοφερή και αμείλικτη, αφού ξεπέρασε την όποια προετοιμασία, καθώς η χώρα μας λόγω του φοβερού καύσωνα που την έπληξε και την πρωτόγνωρη ξηρασία, μετατράπηκε στην τέλεια πυριτιδαποθήκη, που δεν άργησε να εκραγεί και να κάνει τα πάντα γύρω της παρανάλωμα του πυρός, σκορπίζοντας θυμό, θλίψη και απελπισία στους πολίτες που είδαν πανέμορφα δάση να χάνονται μέσα στις πύρινες γλώσσες και να παίρνουν μαζί τους σπίτια και κόπους μιας ολόκληρης ζωής, αφήνοντας πίσω το κατάμαυρο καρβουνιασμένο τοπίο και τους λυγμούς των δέντρων και των ζώων που χάθηκαν, να θυμίζουν για μια ακόμα φορά τα λάθη που έγιναν… και όλα αυτά που δεν έγιναν για να προλάβουν την καταστροφή!

  Σε κάθε περίπτωση… ποτέ δεν είναι αργά, να γίνουμε αυτό που θα μπορούσαμε να είχαμε γίνει και στο μέλλον να κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Θέλει όμως δουλειά, επιμονή, υπομονή, συνέπεια, συνέχεια χωρίς να λείπει η  ειλικρίνεια… Στη  ζωή και στην προσπάθεια, αξίζει ένας καλύτερος σκοπός και ένας καλύτερος σχεδιασμός, που μαζί οδηγούν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.com, Twitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ