Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 00:05

  Κυριάκο ξήλωσέ το όλο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μετά από τρεις μεγάλες επιτυχίες στη διαχείριση κρίσεων, ήρθε η πρώτη μεγάλη αποτυχία. Την επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, στην απόκρουση της οργανωμένης εισβολής μεταναστών στον Έβρο και στην ελληνοτουρκική κρίση διαδεχθηκε ένας εχθρός που έχει τσαλακώσει στο παρελθόν ουκ ολίγες ελληνικές κυβερνήσεις. Οι πυρκαγιές. Θα πουν πολλοί ότι λίγο ενδιαφέρει πόσο και αν τσαλακώνεται μια κυβέρνηση όσους έχασαν περιουσίες, τους πολίτες που βλέπουν το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται και την κοινωνία γενικότερα, που για ακόμη ένα καλοκαίρι βλέπει την πολιτεία να αποτυγχάνει σε ένα μέτωπο που έχει ηττηθεί πολλάκις στο παρελθόν.

  Δικαιολογίες υπάρχουν. Ακραίες καιρικές συνθήκες με παρατεταμένο καύσωνα που κατέστησαν... βενζίνη τα δάση μας. Οι ίδιες συνθήκες προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες σε όλη την ευρύτερη γειτονιά μας. Στη Νότια Ιταλία, στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Ακόμη και βορειότερα εμφανίστηκαν πυρκαγιές. Σε περιοχές που σπανίζουν ιδιαίτερα, όπως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

  Η κλιματική αλλαγή παίζει, σίγουρα, το ρόλο της. Μόνο που γι' αυτά που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, από μόνη της η κλιματική αλλαγή δεν επαρκεί για να τα δικαιολογήσει. Υπάρχουν ευθύνες. Υπήρξε ολιγωρία. Υπήρξε εφησυχασμός και λανθασμένος και άστοχος σχεδιασμός. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα. Γιατί όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των πολιτών είναι σίγουρα μια επιτυχία. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία για τα καμένα σπίτια, τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και τα δάση μας που έγιναν στάχτη και χρειάζονται δεκαετίες για να ξαναγίνουν (αν δεν ξανακαούν βέβαια).

  Ποιους άραγε ενδιαφέρει το ότι η παρούσα κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση και καταστροφή των πυρκαγιών χωρίς να καταφύγει σε σταλινικές μεθόδους προπαγάνδας, όπως αυτές που είδαμε όλοι στο Μάτι το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιους άραγε ενδιαφέρει που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει σήμερα αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση στην κριτική στην κυβέρνηση για την παρούσα καταστροφή; Λίγους ενδιαφέρουν οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί χειρισμοί. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολλούς και όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τη χώρα και το μέλλον της είναι αυτό που ζήσαμε να μην επαναληφθεί. Επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον διαρκώς επαναλαμβανόμενο καλοκαιρινό εφιάλτη των μαζικών δασικών καταστροφών.

  Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές.

  Η πρώτη, που θα γίνει και αυτή τη φορά, είναι να βάλει η κυβέρνηση βαθιά το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό και να δώσει πολύ μεγάλες αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν. Αυτονόητη επιλογή και καλώς θα υλοποιηθεί.

  Η δεύτερη επιλογή είναι η απόδοση ευθυνών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πιστώνεται τις μεγάλες κυβερνητικές επιτυχίες αλλά και τις μεγάλες αποτυχίες. Πρέπει να ζητηθούν παραιτήσεις. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει ποιος ήταν αρμόδιος για τον σχεδιασμό πρόληψης και  αντιμετώπισης των πυρκαγιών σε πολιτικό, επιχειρησιακό και έμμισθο συμβουλευτικό επίπεδο. Οι καρατομήσεις δεν πρέπει να είναι αίμα στην αρένα της αγανάκτησης για τις καταστροφές. Πρέπει να είναι ουσιαστικές για να είναι και αποτελεσματικές.

  Η τρίτη επιλογή που δεν έχει γίνει από καμία ελληνική κυβέρνηση που έχει υποστεί φυσικές καταστροφές είναι, ίσως, και η σημαντικότερη.  Όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη και επαναλαμβανόμενη αποτυχία σημαίνει πως ότι έγινε στο παρελθόν σε επίπεδο σχεδιασμού και πρόληψης απέτυχε. Για αυτό και πρέπει να ξηλωθούν όλα συθέμελα. Αφετηρία θα πρέπει να είναι μια νέα εθνική επιλογή: "Προστατεύουμε τα δάση μας".

  Μπροστά σε αυτήν την επιλογή δικαιολογούνται τα πάντα. Ξήλωμα και ξαναστήσιμο όλων των μηχανισμών, άντληση παραδειγμάτων και βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες, νέο σχέδιο με βούληση για εφαρμογή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το όποιο πολιτικό και μικροπολιτικό κόστος. Αν πάμε με μια από τα ίδια όπως στο παρελθόν, εδώ θα είμαστε να βλέπουμε και πάλι ένα από τα επόμενα καλοκαίρια την Ελλάδα να καίγεται…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ