Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουλ-2021 00:05

  Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και φορολογικές ελαφρύνσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζει πυρετωδώς σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φθινοπώρου για τις συγχωνεύσεις και τις συνεργασίες επιχειρήσεων. 

  Το σχέδιο νόμου προβλέπει ελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα και, πιο συγκεκριμένα, μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και υπέρ-αποσβέσεις, καθώς και κίνητρα για την αύξηση του εργατικού δυναμικού με τη μορφή μειωμένων εισφορών. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

  - Μείωση φορολογικού συντελεστή στο 50% για τα 3 ή 5 πρώτα χρόνια της επιχείρησης  (δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα). Διευκρινίζεται ότι ο ισχύων φορολογικός συντελεστής ανέρχεται σε 22%

  - Μειωμένη φορολόγηση αποθεματικών και αύξηση υπεραποσβέσεων

  - Επιδότηση για την υποδομή της εταιρείας

  - Μειωμένες εργοδοτικές εισφορές

  - Πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ευνοϊκότερους όρους και χαμηλά επιτόκια

  - Διευκολύνσεις κατά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και μεταβιβάσεων αδειών. 

  Αυστηρές προϋποθέσεις

  Προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση των φοροελαφρύνσεων θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις εν λόγω διατάξεις, όπως ο τζίρος, το νέο κεφάλαιο, που θα προκύψει κλπ., οι οποίες θα εξετάζονται τόσο κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης, όσο και στα πλαίσια ελέγχων, που θα διενεργούνται από τους φορείς, οι οποίοι θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό. 

  Το ως άνω νομοσχέδιο εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης να αυξήσει το μέσο μέγεθος των επιχειρήσεων για λόγους παραγωγικότητας και εξωστρέφειας αλλά και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από σχετική έρευνα, 

  * Το 48,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και απασχολούν μόλις 9 άτομα, ενώ 

  * Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29,9%. 

  Το νομοσχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι σύννομο με τους κανόνες του Ανταγωνισμού και δεν οδηγεί σε στρέβλωσή του. 

  Κάθε προσπάθεια, η οποία έχει ως κοινό γνώμονα την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα, είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να συνοδεύεται από ξεκάθαρες και αποτελεσματικές λύσεις και να μην προσθέτει περαιτέρω εμπόδια στο επιχειρείν. 

  * Η κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner / Head of Tax, Lawyer στην Andersen Tax, Greece.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ