Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 00:05

  Νερό στον μύλο του κορονοϊού οι παρόλες περί διχασμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου με την πανδημία του κορονοϊού. Εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο κάνουν το αυτονόητο για να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και για να προστατεύσουν αυτούς που αγαπούν. Εμβολιάζονται. Τα εμβόλια, βάσει κλινικών μελετών που έχουν στοιχίσει πανάκριβα αλλά και του εμβολιασμού εκατοντάδων εκατομμυρίων  ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, ασφαλή και αξιόπιστα.

  Έχουν τις αμελητέες παρενέργειες που έχει κάθε εγκεκριμένο, έστω και με ταχεία διαδικασία, εμβόλιο. Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα, η τελευταία και πιο "πονηρή" μετάλλαξη του κορονοϊού επελαύνει σε όλον τον πλανήτη, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν και τους πιο σκεπτικιστές και αμφισβητίες ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Μάλιστα το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στους πολίτες κοστίζοντας, όμως,  δισεκατομμύρια στους φορολογούμενους μέσω  της επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί με τον δικό της τρόπο. Η δική μας έχει επιλέξει διάφορους τρόπους προκειμένου να αυξήσει τον εμβολιαστικό ρυθμό. Διαφημιστικά σποτάκια απευθύνονται στους νέους. Μπορεί οι νέοι, ακόμη και αν κολλήσουν, να έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, βάζουν όμως σε κίνδυνο τη ζωή των γονιών και τον παππούδων τους. Στους νέους δόθηκε και οικονομικό κίνητρο που στοχεύει και στην τόνωση του τουρισμού. Εφόσον επιλέξουν να εμβολιαστούν θα έχουν μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση της τάξης των 150 ευρώ για να την ξοδέψουν στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η κυβέρνηση προχωρά και πιο κάτω. Θεσπίζει άρση των περιορισμών για όσους πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μπορούν να ταξιδεύουν με λιγότερες διατυπώσεις, θα μπορούν να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα μπορούν να γευματίζουν σε κλειστούς χώρους εστίασης ενώ έπονται και άλλες άρσεις περιορισμών. Δεν πρόκειται για προνόμια. Πρόκειται για κοινή λογική. Ο πλήρως εμβολιασμένος κινδυνεύει πλέον ελάχιστα να νοσήσει βαριά και να μεταδώσει τον φονικό ιό στους μη εμβολιασμένους. Αντίθετα, όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είναι κίνδυνος για τον ίδιο και για τους γύρω του. Γι’ αυτό και οι περιορισμοί για αυτόν  είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν έως ότου εξαφανιστεί η πανδημία. Το να μην εμβολιαστεί κάποιος είναι δικαίωμά του στην αστική δημοκρατία που έχουμε την τύχη να ζούμε. Έχει κάθε δικαίωμα να φοβάται ότι με το εμβόλιο θα πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία του. Έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει σε ό,τι διαβάζει σε οποιαδήποτε σκοτεινή γωνιά του διαδικτύου από επιτήδειους και μη. Έχει ακόμη και το δικαίωμα να πιστεύει ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, ότι όλα αυτά που ζούμε είναι μια παγκόσμια συνωμοσία για να μας τσιπάρει ο Μπιλ Γκέιτς και να παρακολουθεί μέσω του νέου δικτύου 5G τις κινήσεις μας από το σπίτι στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ, στην ταβέρνα. Είναι δικαίωμά του να θεωρεί πολύτιμες αυτές τις πληροφορίες για τον Μπιλ Γκέιτς και να μην θέλει να του τις κοινοποιήσει μέσω του εμβολιασμού αν κα τις κοινοποιεί πολλαπλώς και ανελλιπώς μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δικαίωμά του να πιστεύει ή να φοβάται όλα τα παραπάνω. Αυτό που δεν είναι, όμως, δικαίωμά του είναι με τη στάση του να οδηγήσει την κοινωνία σε ένα νέο lockdown που θα επιβληθεί από την ανάγκη να σωθούν ζωές, ακόμη και η δική του.

  Τα μέτρα προαγωγής του εμβολιασμού η αντιπολίτευση επιλέγει να τα ονομάσει με τον βροντώδη τίτλο του "ΔΙΧΑΣΜΟΥ". Βαριά λέξη. Στην ελληνική ιστορία ο διχασμός έχει εμφανιστεί αρκετές φορές, αλλά σε πολύ σοβαρές πολιτικά περιόδους. Την περίοδο των Βενιζελικών και Βασιλικών, του εμφυλίου πολέμου, του δημοψηφίσματος παρωδία για το αν θα πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο το 2015. Με το να βαφτίζει την τρέχουσα κατάσταση στο ζήτημα του εμβολιασμού ως διχασμό, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλείνει το μάτι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Τους στέλνει το μήνυμα ότι έχετε κάθε δικαίωμα να μην θέλετε να εμβολιαστείτε αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να δίνει πρόσθετες διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Είναι μια αντιφατική στάση. Από τη μια μιλά υπέρ του εμβολιασμού και από την άλλη καταδικάζει τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού. Ο λόγος; Ψαρεύουμε εκεί που κάποτε πιάσαμε τη μεγάλη πολιτική ψαριά. Στην άρνηση. Στην άρνηση των μνημονίων, στην άρνηση της Ευρωπαίων εταίρων, στην άρνηση της... γραβάτας, στην άρνηση, εν τέλει, της πραγματικότητας για λόγους κοντόφθαλμης άγρας ψηφοφόρων. Έτσι οι κουβέντες περί διχασμού δεν είναι τίποτα άλλο από παρόλες που ρίχνουν νερό στον μύλο του κορονοϊού. Διότι ο ορισμός του λαϊκισμού είναι διαχρονικός. Χάδια στα αυτιά και σίγουρη πορεία προς την ατομική και συλλογική συμφορά. Προς τη χρεοκοπία, τη ΜΕΘ ή ακόμη και το θάνατο...

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ