Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 00:05

  Στόχος μας να γίνει η Αττική τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Πατούλη

  Ο τουρισμός στην Αττική σταδιακά "επιστρέφει" και μαζί επιστρέφει η ελπίδα ότι αφήνουμε οριστικά πίσω μας όλα όσα μας πλήγωσαν τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. 

  Πλέον για µας το µεγάλο στοίχηµα είναι ένα: να καταστήσουµε την Αττική το καλοκαίρι που µας έρχεται ασφαλή τουριστικό προορισµό. Είναι η ισχυρή βάση που θα µας επιτρέψει στη συνέχεια να διεκδικήσουµε για τον ξεχωριστό αυτό τόπο, που µπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του απεριόριστες και υψηλής ποιότητες επιλογές σε όλα τα επίπεδα, την ταυτότητα του ελκυστικού τουριστικού προορισµού, δώδεκα µήνες τον χρόνο. 

  Για να πετύχουµε τον στόχο αυτό, πρώτα πρέπει να θωρακίσουµε υγειονοµικά την Αττική. Προσπάθεια που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αποδίδει µέχρι στιγµής άριστα αποτελέσµατα. 

  Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να δηµιουργήσουµε ένα ισχυρό brand, επαναπροσδιορίζοντας την τουριστική ταυτότητα όλης της Αττικής, αναδεικνύοντάς την ως µια αιώνια µητρόπολη του κόσµου, µε "βαριά" ιστορική κληρονοµιά. Αλλά κι ως έναν σύγχρονο, κοσµοπολίτικο προορισµό, που µπορεί να καλύψει τις επιθυµίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη προσφέροντάς του ασφάλεια, πολλές και ποιοτικές επιλογές σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος.

  Τη χρονιά που πέρασε εστιάσαµε στην προσαρµογή της στρατηγικής µας στις προκλήσεις του Ψηφιακού Τουρισµού, αλλά και στις νέες επιλογές του τουριστικού κοινού, όπως αυτές διαµορφώνονται οδεύοντας προς τη µετα-COVID εποχή. 

  Παρά τα προβλήµατα που προκάλεσε η υγειονοµική κρίση, αισιοδοξούµε ότι το 2021, και κυρίως το 2022, θα δώσει την ευκαιρία στον τουρισµό µας να ζωντανέψει και στην Αττική να κερδίσει άξια τη θέση της µεταξύ των πλέον δηµοφιλών διεθνώς προορισµών.

  Για την Περιφέρεια Αττικής η ενίσχυση του θεµατικού τουρισµού αποτελεί βασικό άξονα του νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου µας. 

  Στόχος µας είναι να εκµεταλλευτούµε το τουριστικό προϊόν µας ως εργαλείο µόνιµης οικονοµικής και επιχειρηµατικής ανάπτυξης, που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, δηµιουργώντας συνθήκες προόδου και ευηµερίας για τους κατοίκους της, ενώ παράλληλα θα προβάλει µε τον καλύτερο τρόπο τη θετική εικόνα µας σε παγκόσµιο επίπεδο. 

  Για την Περιφέρεια Αττικής, η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού αποτελεί βασικό άξονα του νέου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου μας 

  Για τον λόγο αυτό έχουµε εκπονήσει ένα ολοκληρωµένο σχέδιο, που προβλέπει την αξιοποίηση κάθε διαθέσιµης χρηµατοδοτικής πηγής και τις συνέργειες µε ιδιώτες επενδυτές που εµπιστεύονται το "προϊόν Αττική".

  Οι δράσεις µας εστιάζουν σε τρεις άξονες:

  * Στην υλοποίηση έργων που ενισχύουν τον "πράσινο χαρακτήρα" της Αττικής και προωθούν ένα βιώσιµο και φιλικό προς το περιβάλλον µοντέλο ανάπτυξης.

  * Στην ανάδειξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, αρχαίας και νεότερης, υλοποιώντας εµβληµατικά έργα, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη υπεραξία στο πολιτιστικό κεφάλαιο, το τουριστικό προϊόν αλλά και στην οικονοµία της Αττικής.

  * Στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της Περιφέρειάς µας όσον αφορά τις φυσικές της οµορφιές. Η ανάδειξη αυτή περιλαµβάνει µια ολοκληρωµένη επικοινωνιακή τουριστική καµπάνια, που προβάλλει αυτές τις οµορφιές. Αλλά και µεγάλα έργα και παρεµβάσεις για τη βελτίωση των υποδοµών, των θαλάσσιων και οδικών µεταφορών, την αναδιαµόρφωση των παραλιακών µετώπων, τη βελτίωσης της προσβασιµότητας σε χώρους υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. 

  Ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα που η Αττική διαθέτει, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί µέχρι σήµερα επαρκώς, είναι οι δυνατότητες για ανάπτυξη του τουρισµού υγείας.

  Ως Περιφέρεια τα τελευταία δύο χρόνια έχουµε αναπτύξει σηµαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, µε σκοπό τη δηµιουργία επενδυτικών ευκαιριών, την επαφή και τη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων.

  Τα πορίσµατα διεθνών ερευνών αναδεικνύουν ότι η Αττική µπορεί να αναδειχθεί ως ιδανικός προορισµός για τους διεθνείς τουρίστες υγείας, καθώς µπορεί εύκολα να τους παράσχει ένα ολοκληρωµένο πακέτο ασφαλείας, για το σύνολο των υπηρεσιών υγείας που επιθυµούν να λαµβάνουν. 

  Η Αττική διαθέτει σήµερα ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο συγκεκριµένος κλάδος: ιατρικό προσωπικό πολύ υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και πιστοποιηµένες υποδοµές υγείας (ιδιωτικές και δηµόσιες), πολύ υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος, άριστες ξενοδοχειακές υποδοµές. 

  Είναι σηµαντικό να επισηµάνουµε ότι, λόγω της δυναµικής που διαθέτει ο συγκεκριµένος τοµέας, βρίσκονται την περίοδο αυτή σε εξέλιξη µεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα µας επιτρέψουν να αναβαθµίσουµε ακόµα περισσότερο το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που µπορούµε να προσφέρουµε. 

  Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασµό µε το εξαιρετικό κλίµα, τον µεσογειακό ήλιο και την ασφάλεια που προσφέρει η χώρα µας στους επισκέπτες της σε όλα τα επίπεδα, µπορούν να αναδείξουν τον τουρισµό υγείας σε συγκριτικό πλεονέκτηµα της Αττικής, επιτρέποντάς της να διεκδικήσει µε αξιώσεις µεγάλο κοµµάτι από την παγκόσµια πίτα της συγκεκριµένης αγοράς. 

  Ο τουρισµός υγείας είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια µας, αφού µπορεί συνολικά να προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 13,6 δισ. ευρώ και να δηµιουργήσει 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστηµα πέντε ετών. 

  Η Αττική µπορεί να είναι η µεγάλη κερδισµένη από την ανάπτυξη του τουρισµού υγείας, ώστε να λειτουργήσει ο συγκεκριµένος τοµέας ενισχυτικά στη συνολική προσπάθειά µας να καταστήσουµε την Αττική τουριστικό προορισµό δώδεκα µήνες τον χρόνο, αφού η υγεία, όπως όλοι γνωρίζουµε, δεν έχει εποχικότητα. 

  * Ο κ. Γιώργος Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής - Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ