Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 00:05

  Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Οι αλλαγές από 1η Ιουλίου και η πλατφόρμα One Stop Shop

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Όπως ήδη γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, από 1.7.2021, τίθενται σε εφαρμογή νέοι κανόνες ΦΠΑ για τις διασυνοριακές λιανικές πωλήσεις και παροχή υπηρεσιών (Business to Consumers) και την εισαγωγή αγαθών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ), το λεγόμενο Οne Stop Shop (OSS).

  Οι νέοι κανόνες

  Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι έχουν τεθεί με σκοπό ν’ απλοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εντός της ΕΕ, μία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών  μπορεί να εγγραφεί:

  -  Για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος- μέλος (κ-μ) της ΕΕ,  στο οποίο και θα αποδίδει τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κ-μ

  - Για διασυνοριακές υπηρεσίες

  -  Για πωλήσεις εντός ΕΕ αγαθών από απόσταση

  -  Για ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών

  Περαιτέρω, και αναφορικά με τις εισαγωγές από 1.7.2021, επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλες τις εισαγωγές ανεξαρτήτως της αξίας τους και σύμφωνα με τους - κατά περίπτωση - ισχύοντες εθνικούς συντελεστές ΦΠΑ.

  Νέο κατώφλι

  Τέλος, καθιερώνεται νέο κατώφλι για τις πωλήσεις από απόσταση που ισχύει για όλη την ΕΕ και διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ. Ειδικότερα, όμως, για τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες,  οι οποίες δεν ξεπερνούν το κατώφλι, θα φορολογούνται  στο κ-μ εγκατάστασης του προμηθευτή και όχι στον τόπο κατοικίας του καταναλωτή.

  Η νέα πλατφόρμα

  Προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι νέοι κανόνες, η ΑΑΔΕ ανέπτυξε νέα πλατφόρμα που ως σκοπό έχει να διευκολύνει την επιχειρηματική κοινότητα και τους συναλλασσόμενους.

  Στη νέα αυτή ψηφιακή πλατφόρμα, One Stop Shop (ΟSS), μπορούν να εγγραφούν πάροχοι υπηρεσιών /προμηθευτές αγαθών και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εγκατεστημένοι εντός και εκτός ΕΕ. Η ΑΑΔΕ εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες για την εγγραφή στην πλατφόρμα και ανάλογα με την ιδιότητα του χρήστη.

  Τι αλλάζει στην καταβολή ΦΠΑ

  Η εφαρμογή επιτρέπει στους προμηθευτές και σε όσους πωλούν εισαγόμενα αγαθά σε τελικούς καταναλωτές στην ΕΕ να συλλέξουν, να δηλώσουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ στην υπηρεσία μίας στάσης, αντί της καταβολής  του ΦΠΑ από τον αγοραστή (εισαγωγέα) κατά τη στιγμή εισαγωγής των αγαθών στην ΕΕ, όπως ίσχυε έως 30.6.2021 για τα αγαθά αξίας μεγαλύτερης των 22 ευρώ.

  Η εφαρμογή καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία και για τον αγοραστή (εισαγωγέας), ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ  κατά τη στιγμή της διαδικτυακής αγοράς, χωρίς να απαιτείται η εκ μέρους του διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά τη στιγμή της εισαγωγής.

  Ποιοι μπορούν να εγγραφούν

  Στην εφαρμογή μπορούν να εγγραφούν πωλητές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες  εγκατεστημένες στην ΕΕ. Επίσης, μπορούν να εγγραφούν και μη εγκατεστημένοι στην ΕΕ μέσω του ορισμού ενδιάμεσου φορέα εγκατεστημένου στην  ΕΕ για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ΦΠΑ.

  Η εν λόγω αλλαγή υπόσχεται πολλά και είναι σίγουρο ότι έχει απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καλύψει όλες τις τεχνικές κυρίως παραμέτρους για να καταστεί το μέτρο επωφελές.

  Η αλήθεια είναι ότι το καθεστώς του OSS σαν έννοια έχει εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς όπως η διαδικασία σύστασης εταιρείας με μεγάλα οφέλη για τους εμπλεκόμενους.

  Μένει να δούμε στην πράξη αν η ελληνική πλατφόρμα θα είναι εύχρηστη και αν τελικά το διοικητικό κόστος για μία εταιρεία θα μειωθεί σε σχέση με ό,τι επιβαρύνσεις υφίσταται ήδη.

  * Η κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner/Head of Tax, Lawyer στην Andersen Tax Greece

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ