Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 12:19

  Το fake αφήγημα της κατάργησης οκταώρου και η συστράτευση της αντιπολίτευσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Οικονόμου 

  Ο νέος εργασιακός νόμος δεν άργησε μία μέρα, αλλά πολλές. Σήμερα, όμως, είναι εδώ και είναι εδώ σ΄ ένα momentum ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που εν πολλοίς θα καθορίσουν την τροχιά της χώρας στη μετά-covid εποχή.

  Η πανδημική κρίση μας κράτησε πίσω τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να εκτοξευτούμε μπροστά. Το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε τώρα είναι διττό: Από τη μία η συνέχιση της ορθής διαχείρισης του κορονοϊού και από την άλλη, η στρατηγική προετοιμασία της επόμενης μέρας. Ο νέος εργασιακός νόμος είναι απαραίτητος. Όχι προαιρετικός. Ο Κίσινγκερ σε άρθρο του τονίζει εμφατικά  "Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος". Η εργασία μετά το κορονοϊο δεν θα είναι η ίδια. 

  Το γενναίο πακέτο στήριξης, που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί κυρίως σε επενδύσεις σε σύγχρονους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Τι σημαίνει αυτό;  Νέες θέσεις εργασίες σε τομείς, όπως η τεχνολογία και οι "πράσινες" υπηρεσίες και νέα εργασιακά δεδομένα, βασισμένα στις κοινωνικές εξελίξεις του σήμερα και στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές του αύριο. 

  Πώς θα πηγαίναμε, λοιπόν, ξυπόλητοι στα αγκάθια, αν μέναμε στην εργασιακή νομοθεσία του 1982; Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να προετοιμάσει τη μετάβαση στο σύγχρονο κόσμο σε όλα τα επίπεδα και αυτό ακριβώς κάνει με το νόμο Χατζηδάκη. Η αντιπολίτευση  προτιμά τη fake ρητορική και την προσφιλή τακτική της κατασκευής ψεύτικου αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ γέμισε την Αθήνα με αφίσες και φυλλάδια με βασικό μήνυμα το ψέμα της "κατάργησης του 8ώρου". Ποιο 8ωρο και ποιο πενθήμερο καταργείται, όταν στο άρθρο 54 κατοχυρώνονται ρητά; 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ευαγγελίζονται τους αριστερούς, αριστεριστές και φιλόδοξοι σοσιαλοδημοκράτες επιλέγουν συντεταγμένα να ακολουθήσουν μία αντιπολίτευση σηκώνοντας ως σημαία τους το εργασιακό νομοσχέδιο. Γιατί; Γιατί ελπίζουν να κερδίσουν πόντους στο αριστερό και κεντρώο ακροατήριο. Γιατί συνειδητοποιούν, ότι δεν μπορούν διαφορετικά να κάνουν αισθητή την όποια παρουσία τους. Ο δρόμος του fake αφηγήματος είναι μονόδρομος ανάδυσης από την αφάνεια. 

  Ποιος χάνει; Στο τέλος της ημέρας οι ίδιοι. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη κοιτάζει κατάματα τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της εποχής. Απαντά σε υπαρκτά προβλήματα, βλέπει και επιχειρεί να ρυθμίσει χωρίς αγκυλώσεις και παρωπίδες το νέο γίγνεσθαι.  Ο εργασιακός νόμος δεν εθελοτυφλεί. Η "μαύρη εργασία", οι απλήρωτες υπερωρίες και εναλλακτικές μορφές απασχόλησης δυστυχώς είναι εδώ. Και δεν ήρθαν στο προσκήνιο σήμερα. Ήταν εδώ και επί Τσίπρα. Μόνο που εκείνος επέλεξε να κοιτάζει από την άλλη πλευρά σφυρίζοντας αδιάφορα. 

  Ο νέος εργασιακός νόμος θωρακίζει πρωτίστως επαγγελματικές ομάδες, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στον εργασιακό χάρτη,  όπως εργαζόμενοι σε delivery και courier. Αίρει αδικίες, καθώς οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών παύουν να είναι κατώτερες και εξισώνονται με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων. Θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που εξισορροπούν την επαγγελματική με την προσωπική ζωή. Βάζει stop στην αδήλωτη εργασία με την κατοχύρωση των υπερωριών, οι οποίες εναρμονιζόμενες με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυξάνονται σε 150 ώρες. Συνακόλουθα, αυξάνεται και το περιθώριο του εργαζόμενου να βγάλει επιπλέον χρήματα, νόμιμα. Ενώ, οι υπερωρίες που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου θα αμείβονται με προσαύξηση 120% αντί για 80%. Και φυσικά το ΣΕΠΕ φεύγει από το Υπουργείο Εργασίας, αναβαθμίζεται και λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή.

  Ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον "κακό" εργοδότη, ο νέος εργασιακός νόμος επιλέγει να ενισχύσει τη θέση του πρώτου παρέχοντας  νέα μέσα και δικαιώματα. Ο κατάλογος των άκυρων απολύσεων διευρύνεται, ενώ το βάρος απόδειξης μετακυλίεται στον εργοδότη. Παράλληλα, ο εργαζόμενος θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει περισσότερες ώρες εργασίας κάποιες ημέρες με αντάλλαγμα περισσότερες ώρες προσωπικής ζωής. Χωρίς να χάνει ούτε ευρώ από το μισθό του και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόλυσής του σε περίπτωση διαφωνίας με τον εργοδότη ως προς τη διευθέτηση.

  Ο αγροδιατροφικός τομέας, μάλιστα, ίσως ήταν ο πρώτος που έδειξε το δρόμο της διευθέτησης. Σε πολλές επιχειρήσεις ολόκληρης της αλυσίδας αξίας εφαρμόζεται το μοντέλο αυτό με επιτυχία, καθώς κάποιοι μήνες του χρόνου είναι πιο απαιτητικοί από άλλους. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ως προς το ζήτημα της "διευθέτησης", που σκοπίμως σηκώνει η αντιπολίτευση, ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, με διατάξεις παλαιές και νεότερες που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνεται και στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έμεναν έξω από το νόμο, με αποτέλεσμα να γίνονται "προσωπικές" συνεννοήσεις. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή,  αποκτούν δικαιώματα και οι επιχειρήσεις δυνατότητες καλύτερης οργάνωσης. Στα χαρτιά, όχι στα λόγια. 

  Τα fake αφηγήματα μας κρατούν πίσω. Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσει ούτε μέρα να πάει χαμένη. 

  * Ο κ. Γιάννης Οικονόμου είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ