Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 00:05

  Πραγματικός και ψευδεπίγραφος προοδευτισμός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Τσιόδρα

  Η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση. Αφήνοντας πίσω μια δεκαετία κρίσης κι έχοντας περάσει με επιτυχία τη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας, είναι έτοιμη για ένα άλμα προόδου. Οι προωθούμενες πολιτικές δεν αφορούν κάποια πρόσκαιρη εκτίναξη, αλλά  ανάπτυξη με διάρκεια και στόχο τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψιν τις απαιτήσεις της εποχής και την αλληλεπίδραση της οικονομίας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών αναγκών. Ανάπτυξη που θα βασίζεται στην  καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συμπεριληπτικότητα. 

  Η χώρα έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία γι΄αυτή τη μετάβαση. Τα 57 δισ. ευρώ που θα κινητοποιηθούν μέσω του Προγράμματος "Ελλάδα 2.0" και τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να αλλάξει πίστα. Υστερα από μια δεκαετία αντιπαραθέσεων για τις ευθύνες της χρεοκοπίας, για ελλείμματα, για το ύψος των συντάξεων και για το χρέος, στη δημόσια συζήτηση κερδίζει έδαφος η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα υποδομής, οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την απασχόληση. Καθοριστικός παράγοντας στο νέο βήμα της χώρας, η άμβλυνση των διακρίσεων που θα επιτρέψει σε όλους να αναπτυχθούν με βάση τις δυνατότητές τους και όχι με βάση το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλο χαρακτηριστικό. Το εξωστρεφές και βασισμένο στις δεξιότητες των ανθρώπων, πλαίσιο μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου, θα αφήσει πίσω του το κρατικοδίαιτο μοντέλο με τις γνωστές στρεβλώσεις του, τη μιζέρια και την αναποτελεσματικότητα.

  Οι εξελίξεις αυτές ορίζουν και τους νέους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Ο Αλ.Τσίπρας έχοντας στηρίξει την πολιτική του διαδρομή σε διχαστικά διλήμματα, δεν αντέχει χωρίς αυτά. Μετά την κατάρρευση του "μνημονίου-αντιμνημονίου", του "ή εμείς ή αυτοί", "τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν" προσπαθήσει να επαναφέρεις το προσκήνιο το διαχωρισμό παλιότερων εποχών: δεξιά-προοδευτική παράταξη. Αντι να απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα, θεωρεί ότι βρήκε πολιτικό σωσίβιο στη φράση-σύνθημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης ελπίζοντας ότι έτσι θα βγει από τη γωνία της πολιτικής κονίστρας, θα βρει πολιτικούς συμμάχους και θα ανακάμψει δημοσκοπικά.

  Αλλά ο αυτοπροσδιορισμός "προοδευτικός" δεν προσδίδει αυτομάτως και προοδευτικότητα Ποια σχέση έχουν με την πρόοδο δυνάμεις που έχουν αναφορά στο μακρινό παρελθόν και  αποπνέουν "ιδεολογική σκουριά"; Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τον Π.Καμμένο είναι πολύ πρόσφατη για να ξεχαστεί, ενώ η αγωνιώδης προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα για τον Κυρ. Μητσοτάκη ταυτίζοντας τον με παρωχημένες πολιτικές προσκρούει στην πραγματικότητα που εισπράττει ο αληθινά προοδευτικός κόσμος.

  Γιατί αληθινά προοδευτικός είναι εκείνος που συγχρονίζει τα βήματά του με την εξέλιξη στον υπόλοιπο κόσμο. Που δεν φοβάται την αλλαγή, που είναι ανοιχτός στη γνώση, στην επιστήμη, στις νέες τεχνολογίες, που επιδιώκει την ανάπτυξη, που δίνει έμφαση στην παιδεία. Που πιστεύει στην ισότητα των ευκαιριών αλλά και στην αξιοκρατία. Που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και επιδιώκει να μεταφέρει επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα στην Ελλάδα. Που συγκρούεται με δυνάμεις που εμποδίζουν αλλαγές κι επιδιώκουν  διατήρηση του status quo προκειμένου να μη χάσουν προνόμιά τους. Που συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα λαμβάνει υπ’ όψιν την αλληλεπίδραση οικονομίας και φυσικού περιβάλλοντος και προωθεί την κοινωνική συμπεριληπτικότητα.  

  Ο Αλ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να  ενσωματώσουν στον πολιτικό τους λόγο κάποια από τα παραπάνω, όμως επί της ουσίας είναι μακριά από όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρικός απέναντι στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Οι εξελίξεις στη ρομποτική, στη βιοτεχνολογία, στη διοίκηση, στις δυνατότητες που προσφέρουν τα 5G δίκτυα δεν υπάρχουν καν στη θεματολογία του ενώ απεχθάνεται την αριστεία, που είναι συνδεδεμένη, όχι με τον ελιτισμό, αλλά με την καινοτομία και την εξέλιξη. Πρόσφατα  ο κ.Τσίπρας εγκατέλειψε τις αναφορές σε τριτοκοσμικές χώρες και βλέποντας τη συρρίκνωση ιδεολογικά συγγενών κομμάτων στην Ευρώπη (Podemos στην Ισπανία,  DieLinke στη Γερμανία, Μελανσόν στη Γαλλία)"ανακάλυψε την Αμερική" και τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Αλλά ουδείς πιστεύει ότι πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ.

  Ολες οι αντιδράσεις του στις αλλαγές, παραπέμπουν στο παρελθόν κι όχι στο μέλλον. Αντιδρά έντονα στην τηλεκπαίδευση με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα. Αντιδρά στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ένα κατ’ εξοχήν οικολογικό πρόγραμμα, με σημαία την απώλεια θέσεων εργασίας στα λιγνιτωρυχεία. Αντιδρά στον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων και στην προσπάθεια να συντονίσουν τα βήματά τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο πρόσφατο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO της VW για την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο "πράσινο" νησί της Μεσογείου ο κ.Τσίπρας είδε "επικοινωνιακή φιέστα με 2 αυτοκίνητα και 5 φορτιστές". 

  Πρόοδος δεν σημαίνει απόρριψη του παρελθόντος. Παραδόσεις, αρχές αξίες δεν είναι στοιχεία προς εξοβελισμό, αλλά βασικές συνιστώσες της ταυτότητάς μας. Η Ελλάδα πατώντας στην πλούσια ιστορία της, συντονίζει τα βήματά της με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις, εκσυγχρονίζει το κράτος, αναδιοργανώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες, στηρίζει τους πιο αδύναμους, προωθεί ανάπτυξη που προστατεύει το περιβάλλον, αντικαθιστά παραδοσιακά πελατειακά δίκτυα με κανόνες αξιοκρατίας. Πρόκειται για μια διαρκή καθημερινή μάχη με δυνάμεις που κρατούν τη χώρα πίσω. Κι εκεί κρίνεται η προοδευτικότητα του καθενός. 

  * Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ