Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 00:10

  Μόνο φάκες, χωρίς τυρί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες του προηγούμενου αιώνα ακόνισαν τα δόντια τους κυρίως στο εξωτερικό, καθότι η Ελλάς χώρα πτωχή πλην τίμια. 

  Πιο απλές εποχές τότε, χωρίς τραπεζικό έλεγχο, χωρίς φορολόγηση ως το λαιμό, χωρίς ΜΥΦ, χωρίς διεθνείς ελεγκτικές αρχές διαφάνειας, χωρίς 12.000 σελίδες φορολογική νομοθεσία, αλλά με κυβερνήσεις γεμάτες "πρόθυμους" να στηρίξουν τα μεγαλόπνοα σχέδια εκάστου ενός έναντι ολίγων ψυχίων βρε αδερφέ. 

  Μετά ήρθε η σοσιαλμανία και υλοποίησε την εκλαΐκευση της διαφθοράς, μείωσε τις ταρίφες της μίζας και τη βάφτισε χαϊδευτικά "γρηγορόσημο", ονόμασε την αργομισθία μαγκιά και τους ραντιέρηδες "επενδυτές".

  Και πέρασαν τα χρόνια ώσπου η βάρκα πήρε τόσα νερά που το πηδάλιο δεν υπάκουε πια και τα κύματα μπαίνανε μέσα. 

  Και είπαμε να κάνουμε "διορθωτικές κινήσεις", ακόμα και οι ξένοι ήρθαν να πούνε τη γνώμη τους και να υπογράψουμε μαζί τους συμφωνίες για τις διορθώσεις και να ξαναπάρει η χώρα μπροστά, αλλά πρόκαμε ο Αλέξης το γελαστό παιδί που εννοούσε κολοτούμπα αλλά έλεγε "στροφή 360 μοιρών" (κάτι σαν πιρουέτα δηλαδή) και έβαλε πόστο και τους καναλαρχαίους και τους ξεκόλλησε καμία εκατοστή εκατομμύρια με "διαγωνισμό" και άλλα ευτράπελα που δεν τα χωράει η σελίδα ούτε ο νους του ανθρώπου του νορμάλ. 

  Και νάμαστε τώρα, ενάμιση χρόνο με κορονοϊό, με τις ίδιες τράπεζες, τα ίδια κοράκια, τα ίδια χρέη (έξω και μέσα) και την ίδια φορολογική νομοθεσία που μας έφερε εδώ. Δεν λέγω, αλλάξανε οι συντελεστές και η προκαταβολή φόρου επόμενου έτους έπεσε από 95% στο 80% για όσους έχουν ακόμα κέρδη, ενώ τα μετρητά έχουν απονομιμοποιηθεί σχεδόν, και το βαρύ χέρι του κράτους μπαίνει στην τσέπη του καθένα (ελέω του "κουμπιού Θεοχάρη" που έφτιαξε φυσικά με τις εντολές Στουρνάρα και με την καθοδήγηση της τρόικας). 

  Και δεν αντέχω να μην αντιπαραβάλλω αυτή τη μιζέρια των 12.000 σελίδων προστίμων και παραβάσεων αντιφατικών νόμων και χιλιάδες φάκες για τους εύπιστους με τις φιλελεύθερες οικονομίες. 

  Είμαστε μόνο φάκες, χωρίς τυρί. 

  Άντε πείσε τώρα τον ξένο να φέρει τα ωραία του λεφτάκια να τα κάνουμε φόρους και μετά συντάξεις και μισθούς του δημοσίου. 

  Πρέπει να αποσυναρμολογήσουμε τις φάκες, όχι για τους ξένους αλλά γιατί χωρίς την πιθανότητα να επιζήσει νομίμως κάποιος νέος και μικρός επιχειρηματικά στη χώρα, θα μείνουμε στο τέλος μόνο με τα λαμόγια, τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δουλεύουν με το κράτος, και τις πολυεθνικές που φόρο πληρώνουν μόνο σε φορολογικούς παραδείσους κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό. 

  Στην Αμερική που είναι η πιο φιλελεύθερη οικονομία του πλανήτη, το κράτος ξέρει ότι οι πολύ μικροί δεν θα επιζήσουν αν έχουν τους ίδιους κανόνες με τους μεγάλους, και κάνουν τα στραβά μάτια γιατί έτσι κι’ αλλιώς τα λεφτά αυτά μέσα στην οικονομία τους ξαναπέφτουν και πιθανόν χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά από όσο θα τα χρησιμοποιούσε το κράτος. 

  Εμείς εδώ αν κάποιος πιτσιρικάς έχει μια καλή ιδέα που θέλει να δοκιμάσει, στην αρχή της ζωής του που έχει και λιγότερες υποχρεώσεις και καλύτερες ιδέες, θέλουμε να τον αλυσοδέσουμε για να μετατραπεί σε ισόβιο σκλάβο σε περίπτωση που δεν του βγει η ιδέα. 

  Πάμε άλλη μια: είμαστε μόνο φάκες, χωρίς τυρί!

  Αν δεν τις ξηλώσουμε άμεσα θα σβήσουμε ως χώρα. Και δεν λέγω για ημίμετρα. Λέγω για φορολογικό κώδικα 10 σελίδων Α4. 

  Ούτε λογισμικά που έστειλαν οι Γερμανοί στον Τσίπρα για να κυνηγάει τους μικρομεσαίους όπως εκείνοι κυνηγάνε τις πολυεθνικές, ούτε φορολογικοί κανονισμοί εταιρειών με τζίρο €200.000 σαν να ήταν η General Motors. 

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ