Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 08:58

  Το καρουζέλ της άγνοιας, της αδιαφορίας και της ανοησίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ειδικοί και μη ειδικοί συζητούν παραθέτοντας επιχειρήματα αστήρικτα ή έχοντας κάποια λογική βάση, διαφωνούν, εκνευρίζονται... δημιουργούν φανατικές αγέλες ομοιδεατών, σχετικά με την προέλευση, τη διαχείριση και το "διά ταύτα” της πανδημίας, αλλά σχεδόν κανένας δεν αναρωτιέται για τα όποια πιθανά ανθρωπογενή αίτια κάθε νέας ασθένειας που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά -της όποιας επιδημίας ή πανδημίας. Κανένας δεν αναρωτιέται πώς αντιδρά η φύση όταν νιώσει τις πληγές της να ματώνουν από τις καταστροφές και τον πόνο που της προκαλούμε, και ποιο είναι το αποτέλεσμα για εμάς και τις άτακτες κοινωνίες που έχουμε χτίσει μέσα και γύρω της.

  Διαφωνεί μήπως κανείς πως έχουμε καταστρέψει -ας αναφερθούμε στην Ελλάδα που ζούμε- το μεγαλύτερο μέρος των οικοσυστημάτων τα τελευταία χρόνια; Διαφωνεί μήπως κανείς ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, προκειμένου να συνδράμει τη φύση στο γιάτρεμα των πληγών της, που θα οδηγούσε στην "αυτοΐασή” της.

  Τώρα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κόρινθο και τα Γεράνια Όρη που ακόμα καίει και συνεχίζει να καταστρέφει, βγήκε ο κος Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, να μας πει πως "αναμένεται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και τον θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης”. Εξαιρετικές και κατάμαυρες σαν τα αποκαΐδια οι δηλώσεις που σίγουρα εμπεριέχουν αλήθειες... για το διά ταύτα όμως, όπως και για προτάσεις σχετικά με ενδεδειγμένες διορθωτικές ενέργειες, τίποτα δεν αναφέρθηκε από τον κο καθηγητή  -το απόλυτο χάος δηλαδή και ο "σώζων εαυτόν σωθήτω!”...

  Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον πρέπει να αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό επίπεδο, κε Λέκκα. Δεν φθάνουν οι απόψεις σχετικά με το τι έχει συμβεί, αλλά χρειάζονται αφενός προτάσεις για την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών, και λύσεις αφετέρου για την αναστροφή των επιπτώσεων και σύνδεση αυτών με τη δημόσια υγεία, ώστε να υπάρξει αυτό που λέμε "κοινωνική ευαισθητοποίηση” και "κοινωνική αποδοχή” -μόνο τότε θα μπορέσουμε ίσως να μιλήσουμε για νίκη μέσα από τις στάχτες.

  Δυστυχώς, αγαπητοί ειδικοί επί των περιβαλλοντικών καταστροφών, όταν καταστρέφουμε οικοσυστήματα ολόκληρα, εξαφανίζοντας μαζί τους αρχέγονες ισορροπίες της φύσης, ανοίγουμε άθελά μας τον ασκό του Αιόλου, με την άγρια πανίδα να έρχεται αναγκαστικά πιο κοντά στον άνθρωπο, μεταφέροντας νέους και άγνωστους ιούς και νέες και άγνωστες ασθένειες, που μέχρι χθες ούτε που γνωρίζαμε. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι και τρομακτική και πικρή: άγρια ζώα που καταπιέζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την απληστία των ανθρώπων, είναι πιο ευάλωτα από πλευράς υγείας, φιλοξενούν σε κάθε περίπτωση περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς στον οργανισμό τους και όταν οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί χάσουν τους ξενιστές τους, αναζητούν άλλους, που πολύ συχνά είμαστε εμείς, οι άνθρωποι.

  Αναλογίστηκε, από την άλλη, ποτέ κανείς τα γεγονότα που συνδέονται άμεσα με τις μεταναστευτικές ροές και την πανδημία του νέου κορονοϊού, που μας ανάγκασε σχεδόν να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας; 

  Μήπως δεν γνωρίζουμε πως η Συρία και το Ιράκ γνώρισαν πρόσφατα -πριν περίπου 15 χρόνια- τις χειρότερες ξηρασίες στην ιστορία, όπου οι καλλιεργητές της γης και οι κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και εγκατέλειψαν τα χωριά τους, με αποτέλεσμα οι πόλεις να γεμίσουν από πληθώρα οικονομικών μεταναστών εκ των έσω,  οι οποίοι αποτέλεσαν την καύσιμη  ύλη, που λαμπάδιασε μια πενταετία αργότερα, όταν δώσανε από κοινού το έναυσμα, ο ριζοσπαστισμός, τα οικονομικά προβλήματα και η ανάμειξη ξένων χωρών-με δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Η καταστροφή των χωρών αυτών οφείλεται πρωτίστως στην κλιματική κρίση και πολλοί πολίτες αυτών των χωρών εγκατέλειψαν περιοχές που δεν είχαν καν σχέση με πόλεμο και εχθροπραξίες, ενώ σήμερα πολλοί εξ αυτών αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους επικαλούμενοι πλέον όχι τον φόβο του πολέμου, αλλά τις απάνθρωπες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν πια εκεί και που καθίστανται απαγορευτικές ακόμα και για την υποτυπώδη έστω διαβίωσή τους.

  Η Ελλάδα, αγαπητές φίλες και φίλοι, είναι σίγουρα μία μικρή χώρα με μικρό αποτύπωμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά σε κάθε περίπτωση βάζουμε και εμείς συνειδητά το λιθαράκι μας στο παγκόσμιο προγκρόμ κατά της φύσης, συνδράμοντας έτσι... με τις όποιες δυνάμεις μας στον αφανισμό μας.

  Θα μου πείτε: και ποιος είσαι εσύ που μας λες όλα αυτά;

  "Εγώ δεν είμαι τίποτε άλλο, παρά ένας από εσάς, που ίσως να  γνωρίζει κάποια πράγματα παραπάνω, ένας από αυτούς που ίσως και να νοιάζονται, ένας από αυτούς που σκέφτονται τα παιδιά και τα εγγόνια που υπάρχουν, καθώς και όλα εκείνα που στο πέρασμα του χρόνου θα προκύψουν".

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ