Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Μαϊ-2021 07:55

  Μπαίνουμε αισίως στον αστερισμό της επιθετικής λογικής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ο άνθρωπος δεν είναι αυτό που του συμβαίνει... Είναι ακριβώς αυτό που ο ίδιος συνειδητά επέλεξε να είναι.

  Η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του "πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού ανοσίας”, που θα προσφέρει το δικαίωμα για ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα και από πολλούς προορισμούς και αφετηρίες εκτός, παρά την όποια εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χωριστούν σε τρεις ομάδες με γνώμονα το κατά πόσο είναι σε θέση τεχνικά να εφαρμόσουν και να λειτουργήσουν το συγκεκριμένο πράσινο πιστοποιητικό, ενώ η αρχή αναμένεται να γίνει γύρω στα μέσα του Μαΐου.

  Εκτός από τη χώρα μας, μεταξύ των χωρών που θα ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Εσθονία η Μάλτα, η Βουλγαρία, και το Λουξεμβούργο. Από την άλλη, η Κύπρος θα ανήκει όπως ακούστηκε, στη δεύτερη ομάδα, που θα προχωρήσει στην εφαρμογή του λίγες ημέρες αργότερα, ενώ με την τρίτη ομάδα θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο για μαζική εφαρμογή την 1η Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση ο στόχος που τέθηκε είναι, να λειτουργήσει πλήρως από τα τέλη του Ιουνίου -στην αρχή δηλαδή της πρώτης επίσημης τουριστικής σεζόν, μετά τους εμβολιασμούς μεγάλης μερίδας του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

  Σίγουρα υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν, όπως εκείνα που προέκυψαν για εκείνους που θέλουν να εμβολιαστούν αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους ή δεν υπάρχουν οι ανάλογοι αριθμοί εμβολίων! Σε αυτούς έχει ήδη προσφερθεί η λύση του rapid test, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν. Όσο για τους αρνητές των πάντων και τους επαναστάτες του καναπέ... ε!... εκεί βλέπω πρόβλημα,  μέχρις ότου ανακρούσουν πρύμναν και αποδεχθούν τα αυτονόητα.

  Πολλοί βέβαια είναι οι  πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και πλέον θέλουν πίσω την ελευθερία τους, τουλάχιστον στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Η ερώτηση που συνήθως θέτουν είναι: "...εάν, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να διαθέτουν ικανοποιητική ανοσία;”.

  Η απάντηση είναι σχετικά απλή και κατανοητή:

  Σύμφωνα με τα διεθνή ισχύοντα στάνταρντς, ένας πληθυσμός  αντισωμάτων μεταξύ 10 και 1000 IU θεωρείται απόλυτα προστατευτικός στην άμυνα κατά του ιού SARS-CoV2. Η ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο σε ένα εμβολιασμένο άτομο, μπορεί να αυξηθεί με τον καιρό ακόμα πιο πολύ. Ωστόσο, αυτή η αναφορά σε νούμερα μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβής, παρ’ όλα αυτά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι απόλυτα εγγυημένη και φυσικά τεσταρισμένη μέσω μελετών και επιστημονικών ερευνών από εκατοντάδες έγκριτα εργαστήρια. Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό έναντι του ιού SARS-CoV-2, πολλοί αναπτύσσουν υψηλές τιμές αντισωμάτων, ακόμη και μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

  Εν προκειμένω: Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ανοσία στον κορονοϊό για τουλάχιστον 6-8 μήνες, που όμως απ’ ότι φαίνεται, θα είναι και για παραπάνω. Είναι ωστόσο ένα θέμα ανοιχτό μπροστά μας  -το πόσο δηλαδή παραπάνω. Σε καμία περίπτωση, δεν χρειάζεται οι πολίτες να έχουν αγωνία  -έχουν οι φύλακες γνώση!

  Εκτός των άλλων όμως, καλό είναι να γίνει κατανοητό, πως τα αντισώματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Χρειάζονται βοήθειες. Ακόμα και αν κάποιος  δεν διαθέτει αντισώματα, υπάρχει στον οργανισμό του ανοσία, που έχει άμεση σχέση με τα T- λεμφοκύτταρα/στρατιώτες του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα  -η περίφημη "κυτταρική ανοσία”. Μετά τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιεί αυτό τον μηχανισμό  της κυτταρικής ανοσίας. Είναι τα "κύτταρα μνήμης” που θυμούνται τον εχθρό και ξυπνούν την άμυνα του οργανισμού, αν στελέχη ενός λαθροεισβολέα προσπαθήσουν να εισβάλουν για να επικρατήσουν, τα οποία δεν μετρώνται μεν, με κανένα τεστ, αλλά  μπορούν εξίσου να προσφέρουν ικανή προστασία, ακόμη και σε ασθενείς πλήρως ανοσοκατεσταλμένους, που μπορεί να μην είναι σε θέση να παράξουν αντισώματα.

  Εν κατακλείδι: η λογική έχει επικρατήσει και η κανονικότητα έρχεται σύντομα, όμως με κάποιους κανόνες, και θα τη βιώσουν όσοι διαθέτουν ενσυναίσθηση, ώστε να λειτουργούν ως μέλη μιας συντεταγμένης -τους γραφικούς της κοινωνίας δυστυχώς, δεν μπορεί η συντεταγμένη κοινωνία να τους λάβει υπ’ όψιν και έτσι, μάλλον θα παραμείνουν στο περιθώριο!  Σχετικά με τους συγκεκριμένους, προσωπικά δεν παίρνω θέση... όχι γιατί δεν μπορώ, αλλά γιατί απλά τους έχω βαρεθεί και δεν ενδιαφέρομαι! Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει -είναι άξιοι της μοίρας τους και σύντομα θα το νιώσουν σε όλο του το μεγαλείο και σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι όμορφο.

  Για όλους αυτούς τους λόγους που σίγουρα μπορεί να μην αποβούν ευχάριστοι, η Κοινωνία των Πολιτών προτείνει τη λύση:

  -ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

  -ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΧΘΕΣ‼️

  -...ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ...

  Καλή Ανάσταση και είθε το Πάσχα να ξεκλειδώσει την απαρχή μιας νέας εποχής, για όλες για όλους μας!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ