Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 00:05

  Αφορολόγητες (υπό προϋποθέσεις) οι μεταβιβάσεις μετοχών θυγατρικών εταιρειών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Σιακαντάρη

  Με την πρόσφατη εγκύκλιο Ε.2057/2021 δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή της, υπό όρους, απαλλαγής των νομικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα από τον φόρο σε περιπτώσεις μεταβίβασης μετοχών θυγατρικών εταιρειών τους.

  Σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς (έως την 1/7/2020), τυχόν κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης μετοχών θυγατρικών εταιρειών φορολογούνταν με τις γενικές διατάξεις σε επίπεδο μητρικής με συντελεστή 24%. Πλέον, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις το κέρδος από την μεταβίβαση των μετοχών δεν φορολογείται ούτε κατά την απόκτησή του, ούτε κατά την διανομή του στους μετόχους ή την κεφαλαιοποίησή του.

  Οι προϋποθέσεις

  * Η θυγατρική εταιρεία να περιλαμβάνεται στους τύπους που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι Μέρος Α' της Οδηγίας 2011/96/Ε.Ε, να είναι δηλαδή προσωπική εταιρεία (ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη), ΕΠΕ, ΙΚΕ ή ΑΕ

  * Η θυγατρική εταιρεία να έχει την φορολογική της κατοικία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην θεωρείται κάτοικος τρίτου, εκτός ΕΕ, κράτους 

  * Η μητρική εταιρεία να κατέχει τουλάχιστον 10% της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου της θυγατρικής εταιρείας και τουλάχιστον για 24 μήνες πριν την μεταβίβαση.

  Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σωρευτικά κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η μεταβίβαση, ενώ ως μεταβίβαση θεωρείται, σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, εκτός από την πώληση και η εισφορά για κάλυψη κεφαλαίου εταιρείας, η ανταλλαγή, η μεταβίβαση στο πλαίσιο μείωσης κεφαλαίου και διανομής μερίσματος σε είδος. 

  Το απαλλασσόμενο ποσό της υπεραξίας εμφανίζεται σε ειδικό αποθεματικό ενώ κατά τον χρόνο διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, η υπεραξία δεν φορολογείται ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά υπόκειται μόνο σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς το κέρδος από την μεταβίβαση παραμένει αφορολόγητο, δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για την συμμετοχή στην συγκεκριμένη επένδυση επίσης δεν εκπίπτουν, αφού αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω περιορισμό των φορολογητέων κερδών της εταιρείας από τις άλλες της δραστηριότητες (π.χ. συμβολαιογραφικά έξοδα, φόροι, αμοιβές τρίτων, τόκοι δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση των μετοχών).

  Με την παραπάνω απαλλαγή που προβλέπει πλέον ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και την αντίστοιχη απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου κατά την διανομή μερισμάτων μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών με ανάλογες προϋποθέσεις (ποσοστού και χρόνου κατοχής) ενισχύονται τα κίνητρα για τον σχηματισμό ελληνικών εταιρικών δομών για συναλλαγές για τις οποίες, μέχρι πρότινος, επιλέγονταν εταιρικές δομές με έδρα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που χαρακτηρίζουν αφορολόγητο το εισόδημα που προκύπτει από την μεταβίβαση τίτλων.

  * Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης είναι φορολογικός σύμβουλος, Managing Partner της Andersen Greece

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ