Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 00:05

  Silicon Valley στα Τρίκαλα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Με διαφορά, η πιο ψηφιακά προηγμένη πόλη της Ελλάδας είναι τα Τρίκαλα:

  - η μόνη με υπηρεσία ψηφιακού ελέγχου smart-city εντός του δήμου που έχει την "Αναπτυξιακή e-Trikala" για αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τεχνολογικής αναβάθμισης της πόλης από το 2008

  - έχει 5G από το 2019

  - έχει λεωφορεία χωρίς οδηγό εδώ και 6 χρόνια

  - έχει δωρεάν ασφαλές ασύρματο δίκτυο σύνδεσης Ίντερνετ (free-WiFi ) από το 2005 με δωρεάν προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε κάθε δημότη

  - έχει θερμοκοιτίδα δωρεάν φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων με όλες τις υποδομές - GiSeMi Hub (για high technology start-ups), ονομάζεται "κόμβος καινοτομίας” στην καθομιλουμένη

  - έχει εφαρμογή κινητού "smart-parking” που σου λέει πού έχει διαθέσιμη θέση να παρκάρεις ανά πάσα στιγμή, και με αισθητήρες για 50 θέσεις ΑΜΕΑ, γιατί δεν είναι όλοι πολιτισμένοι σε αυτό τον κόσμο!

  Έχει κι άλλα πολλά τεχνολογικά προηγμένα στα Τρίκαλα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κυρίως έχει δήμαρχο τον Δημήτρη Παπαστεργίου, με ανοιχτόμυαλο επιτελείο και στρατηγικό σχεδιασμό για 20 χρόνια μπροστά.

  Τι δεν έχουν (ακόμη) τα Τρίκαλα;

  Δεν έχουν τις εταιρείες που θα προσλάβουν τους πιο ικανούς ψηφιακούς νομάδες από όλα τα μέρη της χώρας για να υλοποιήσουν κάποια από τα βήματα προς την 4η βιομηχανική επανάσταση.

  Οι ψηφιακοί νομάδες είναι οι εργάτες της γνώσης και της τεχνολογίας που μπορούν να δουλέψουν για να προσθέσουν αξία με τις ιδέες τους και την εργασία τους σε μια προσπάθεια, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου! 

  Η Ελλάδα έχει διάσπαρτο ανά τον κόσμο πολύ υψηλής στάθμης επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, που θα προτιμούσε να δουλεύει στην Ελλάδα παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, να βλέπει τους φίλους του και την οικογένειά του, αλλά να πληρώνεται κανονικούς μισθούς και όχι ελληνικούς!

  Το φορολογικό κίνητρο έχει δημιουργηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά πρέπει να υπάρξει και το ασφαλιστικό για να ισορροπήσει. Οι εταιρείες δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε φορολογικά και εισφορολογικά. Τα βλέπουν μαζί σαν ένα εργοδοτικό κόστος που δεν πηγαίνει στις τσέπες του εργαζόμενου μεν, αλλά η εταιρεία το συνυπολογίζει στο τελικό κόστος της.

  Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για 200% αποσβέσεις δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και 0% φόρο εισοδήματος για τα πρώτα 3 χρόνια μιας πατέντας σε όποιες εταιρείες έχουν διεθνή πατέντα που λειτουργούν από την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει να δημιουργείται ένα γόνιμο έδαφος μετεγκατάστασης τόσο για ερευνητικές μονάδες διεθνών εταιρειών όσο και νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, για το οικονομικό όφελος και κυρίως για την ποιότητα ζωής που προσφέρει μια χώρα με 9 μήνες καλοκαίρι και την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη.

  Δεν θα μου φανεί περίεργο αν στα επόμενα λίγα χρόνια τα Τρίκαλα ή όποια άλλα Τρίκαλα βγουν μπροστά με καινοτόμες ιδέες προσέλκυσης high-tech εταιρειών από όλη την Ευρώπη και δημιουργηθεί έτσι η Ευρωπαϊκή Silicon Valley στην ελληνική επικράτεια.

  Με την είσοδο στην 4η βιομηχανική επανάσταση, την ανανεώσιμη ενέργεια και την ηλεκτροκίνηση του Κυριάκου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους από τον Πιερρακάκη, τον εκσυγχρονισμό του Ασφαλιστικού από τον Χατζηδάκη (όλα του Κυριάκου είναι εδώ που τα λέμε), και τις έξυπνες πόλεις σαν τα Τρίκαλα του Παπαστεργίου, η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να μη χάσει το επερχόμενο 4ο τεχνολογικό τρένο.

  Αρκεί να μη σκοντάψουμε στις εκτενείς διορθωτικές ενέργειες της οικονομίας, που θα χρειαστεί να κάνουμε στο τέλος του κορονοϊού.

  Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ευημερούσα χώρα σε κράτος που να είναι ορκισμένος εχθρός της επιχειρηματικής προσπάθειας, από όπου και αν προέρχεται.

  Αυτό.

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ