Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 00:06

  Τι αλλάζει με τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μάρθας Παπασωτηρίου

  Όπως είναι γνωστό, εδώ και δεκαετίες, οι παγκόσμιοι κολοσσοί, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, αναζητούν φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. Και ενώ στο παρελθόν τέτοιοι φορολογικοί παράδεισοι ταυτίζονταν με χώρες όπως οι Νήσοι Κέυμαν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι κλπ, στη συνέχεια, οι φορολογικοί παράδεισοι μετατοπίστηκαν στην καρδιά της Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία.

  Η πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ

  Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο ΟΟΣΑ, σε μια προσπάθεια ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών μεταξύ των χωρών, άρχισε τις διαδικασίες και διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας πολυμερούς σύμβασης, για την εφαρμογή μέτρων, που σχετίζονται με την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS), σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στις διεθνείς προσπάθειες επικαιροποίησης των διμερών φορολογικών συνθηκών, για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

  Η προσπάθεια αυτή είχε ατονίσει, εν μέσω ασυμφωνιών μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Πρόσφατα, όμως, επανεκκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην αναμόρφωση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, καθώς έχει συγκροτηθεί ένα μέτωπο υπέρ της αύξησης των εταιρικών φόρων και της θέσπισης ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών.

  Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός

  Με τον τρόπο αυτό, θα εμποδιστεί η μεταφορά κερδών από τη χώρα πηγής σε χώρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σε περίπτωση, που θεσπιστεί τελικά ο θεσμός της επιβολής ελάχιστου φόρου παγκοσμίως, η κάθε χώρα θα μπορεί να επιλέξει τον δικό της συντελεστή. Όταν, όμως, μια επιχείρηση φορολογείται σε χώρα με χαμηλό συντελεστή, θα μπορεί η χώρα πηγής των κερδών να επιβάλλει συντελεστή, μέχρι η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάσει στο επίπεδο, που έχει αποφασιστεί διεθνώς για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

  Αγκάθι το ύψος του φόρου

  Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ αποτελεί το ύψος του ελάχιστου συντελεστή, αν και υπάρχουν προτάσεις για συντελεστή 21%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι, με τη θέσπιση του ελάχιστου συντελεστή, τα έσοδα από φόρους των κρατών θα αυξηθούν κατά 50-80 δισ. ετησίως.

  Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά θέματα, που πρέπει να διευθετηθούν, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία των κρατών για τον ελάχιστο συντελεστή, αλλά σίγουρα, κάτι τέτοιο αποτελεί τη βάση, ώστε να διασφαλιστεί ότι "οι πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους, όσον αφορά την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως και οι πολίτες", όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría.

  * Η κα Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner / Head of Tax, Lawyer στην Andersen Tax, Greece.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ