Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Απρ-2021 08:54

  Ας μπουν οι σκέψεις σε μια τάξη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου εκείνοι που δεν γνωρίζουν τίποτα από επιστήμη και τεχνολογία έχουν το μεγαλύτερο στόμα.

  Οι εμβολιασμοί προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρ’ όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έως τώρα διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα κακόβουλα fake news που έμμεσα και άμεσα προωθούνται προς τους πολίτες από κακοήθεις και την παραφιλολογία που επικρατεί, όπου διάφοροι γραφικοί -επώνυμοι και ανώνυμοι, γιατροί και άσχετοι με την υγεία- προσπαθούν να καλλιεργήσουν, έχοντας για άγνωστους λόγους την επιθυμία να πλήξουν την παγκόσμια προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας ή να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα, μέσω της διόλου ευκαταφρόνητης δεξαμενής των απανταχού αρνητών, αποκομίζοντας οφέλη  -ίσως δε να το βλέπουν και ως διέξοδο από την αφάνεια στην οποία έως σήμερα κατοικοέδρευαν.

  Πάλι όμως πίσω στα δικά μας, βλέπουμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να συνδράμει τους πολίτες, τόσο από πλευράς προστασίας και προώθησης της υγείας, όσο και στον τομέα της διασφάλισης της εργασίας και της διαβίωσης, έχοντας έως τώρα δαπανήσει γι’ αυτό, πάνω από 40 δισ., που μέχρι το τέλος αυτής της μάχης θα έχουν ίσως ξεπεράσει τα 50-55 δισ. και όλα αυτά τη στιγμή που η οικονομία δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί και πατήσει στα πόδια της.

  Από την άλλη, υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση... με ξεφτισμένες ουρές, προερχόμενες εκ της ελάσσονος αντιπολίτευσης που έχει παρασυρθεί λόγω της αγωνίας της να μην εξαΰλωθεί, να διψά για θάνατο, αμφισβητώντας τα αυτονόητα και καλώντας... για αντίσταση στα μέτρα, οργανώνοντας διαμαρτυρίες, πορείες και προβοκάτσιες... για εντελώς άσχετα θέματα. Το "demolition tank”, σε αντίθεση με τα υγιή "think tanks”, βρίσκεται σε πλήρη παράκρουση, με τους ινστρούκτορές του σε πλήρη σύγχυση, που όμως για τη δημόσια υγεία και την οικονομία αποτελεί ορατό κίνδυνο που πρέπει με κάθε τρόπο και μέθοδο να εξαλειφθεί.

  Για να δούμε όμως τα πράγματα ως έχουν. Ας δούμε προσεκτικά πώς ήταν το ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια μέχρι πέρυσι και πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα. Θα πει κάποιος πως οι αλλαγές και οι προσθήκες έγιναν λόγω της ανάγκης που προέκυψε από την πανδημία, αλλά ως επιχείρημα είναι φθηνό και δύσκολα πείθει. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, όταν αυτό του προσδίδει εγγύηση και σιγουριά για την υγεία και την ίδια τη ζωή του.

  Για να μην πλατιάσουμε, ας δούμε τέσσερα κομβικά σημεία:

  1. Προσλήφθηκαν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές που θα παραμείνουν στο ΕΣΥ και θα προσληφθούν κι άλλοι στη συνέχεια.

  2. Αγοράστηκε ιατρικός εξοπλισμός που στο παρελθόν δεν θα το είχαν ούτε  καν σκεφθεί οι αρμόδιοι, πόσο μάλλον να το κάνουν πράξη.

  3. Βελτιώθηκε σημαντικά η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και η επικοινωνία στο ΕΣΥ μεταξύ των υπηρεσιών και των μονάδων υγείας.

  4. Οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 560 πανελλαδικά σε 1.350 και σύντομα θα φθάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τις 1.500... και πολλά άλλα.

  Ας δούμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει την εποχή των μεταλλάξεων, που έχουν έρθει τα πάνω κάτω και έχουν μπερδέψει ειδικούς και μη ειδικούς, με αποτέλεσμα, κάθε πρόταση να εμπεριέχει λάθη και κάθε λάθος, να κρύβει πιθανές λύσεις.

  Αν λοιπόν αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κάναμε με κάποιο μαγικό τρόπο τεστ σε όλους τους Έλληνες θα αποκαλύπτονταν τουλάχιστον 20-25.000 θετικά κρούσματα... Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι κοσμοσυρροές και τα γλέντια σε γιορτές, συνάξεις και πανηγύρια τον περασμένο μήνα, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς τώρα φαίνονται, αλλά και η ανισοκατανομή στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.

  Το γεγονός είναι πως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός υπάρχει το ενδεχόμενο τα νέα κρούσματα να πλησιάσουν ή/και να ξεπεράσουν τα 4.000 και σίγουρα όμως όπως διαφαίνεται, θα κυμανθούν μετά βεβαιότητος πάνω από τα 3.000, λόγω των self test. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δυναμική της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

  Μόνο το ισοζύγιο "εισερχόμενων – εξερχόμενων” στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, θα δείξει με σχετική ακρίβεια, το δρόμο που ακολουθεί και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η πανδημία. Έτσι, μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε δημόσια νοσοκομεία, αναμένεται στις αρχές με μέσα Μαίου, ενώ το ισοζύγιο "εισαγωγών-εξαγωγών” στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων, θα ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο αρνητικό!

  Τώρα, ως προς το ερώτημα των πολιτών, σχετικά με το εάν και κατά πόσο θα καταστεί δυνατό να μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό για τις γιορτές του Πάσχα, εκτιμάται ότι με την έναρξη των self test θα αλλάξει αναγκαστικά και η φιλοσοφία για τη  διαχείριση, με την ατομική ευθύνη να αναδύεται κυρίαρχα στο προσκήνιο.

  Αυτό που πρέπει να τονιστεί σε κάθε τόνο, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια για "χτίσιμο ανοσίας αγέλης”, αλλά αντίθετα, γίνεται προσπάθεια για "πρόληψη”. Σε καμία περίπτωση όμως δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε πίσω μας τα μέσα ατομικής προστασίας - ισχύει ακριβώς το αντίθετο και δεν θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

  Το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου που προκαλεί θρομβώσεις, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, είναι επιεικώς απαράδεκτο, διότι υποσκάπτει κάθε υποδομή για την προστασία και την προώθηση της παγκόσμιας υγείας - εδώ, δυστυχώς και με την ανοχή και το σιγοντάρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς και των χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων! Συντελείται, έτσι, ένα  έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα, στην  Ευρωπαϊκή Ήπειρο, να χάσουν τη ζωή τους λόγω του ισχύοντος αλαλούμ, χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες, που θα χάσουν τη ζωή τους λόγω του Κορωναιού, διότι απλά, με αυτές τις ανοησίες που διασπείρονται, θα αναβληθούν πολλοί εμβολιασμοί και η κοινωνία των πολιτών θα καταστεί ανοχύρωτη στην επέλαση της πανδημίας και οι πολίτες θα απωλέσουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην προστασία και την προώθηση της υγείας.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ