Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 00:05

  Η απαιτητικότερη πρακτική άσκηση στον κόσμο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Μια από τις πλέον φουτουριστικές και εφήμερες βιομηχανίες στον κόσμο είναι αυτή της παραγωγής ταινιών. Λειτουργεί με τη λογική των project teams που σχηματίζονται στην έναρξη του πρότζεκτ και διαλύονται με την ολοκλήρωσή του. Δεν υπάρχει η έννοια της έμμισθης σχέσης υπαλλήλου/εργοδότη με την αυστηρή μορφή του, καθώς σε όλους υπάρχει η βεβαιότητα της διάλυσης της ομάδος όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή, και πολλοί μάλιστα φεύγουν νωρίτερα, ειδικά αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των παραγωγών, των χρηματοδοτών, των επικεφαλής της δραστηριότητάς τους κλπ.

  Τεράστια σημασία για την επιτυχία ή αποτυχία της συνολικής παραγωγής επίσης έχει η επιλογή των σωστών ηθοποιών που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους, και ο συνδυασμός τους για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην τελική παραγωγή των μιάμιση-δύο ωρών. Μια διεθνών προσδοκιών παραγωγή μπορεί να έχει απασχολήσει περισσότερους από χίλιους ανθρώπους για παραπάνω από δυο χρόνια, με έξοδα σε υλικά και τεχνολογία που μπορεί να μετριούνται σε δεκάδες ως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μια επιτυχημένη παραγωγή όμως μπορεί να αποφέρει κέρδη που να ξεπερνούν το 100% της αρχικής επένδυσης, σε ελάχιστους μήνες!

  Η πιο απαιτητική δουλειά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος μέσα στη βιομηχανία παραγωγής ταινιών διεθνούς επιπέδου είναι αυτή του μάνατζερ ηθοποιών, κατά κανόνα στο Χόλιγουντ.

  Επίσης είναι από τις πιο καλοπληρωμένες δουλειές στον κόσμο, καθώς ένας μάνατζερ πληρώνεται με ποσοστό από τις αμοιβές των ηθοποιών πελατών του. Αν καταφέρει να τους τοποθετήσει σε καλές παραγωγές, και εκείνοι κάνουν καλή δουλειά, και οι παραγωγές πάνε καλά στο ταμείο (box office), τότε ο επιτυχημένος μάνατζερ ηθοποιών (ταλέντων) μπορεί να κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο!

  Φυσικά δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά ο καθένας, καθώς απαιτεί μια σειρά από λεγόμενα soft skills όπως να μπορείς να είσαι ευχαριστος στο τηλέφωνο μιλώντας με ανθρώπους που διερευνούν ποιους γνωστούς ηθοποιούς πρέπει να βάλουν στην παραγωγή τους, να μπορείς να συμβουλέψεις αυτούς που κάνουν το casting ποιοι είναι οι σωστοί συμπρωταγωνιστές του πελάτη τους, με ποιους έχουν καλή χημεία, ποιοι συνεισφέρουν στην ομάδα και ποιοι αφαιρούν κλπ κλπ ώσπου να φτάσει στη διαπραγμάτευση ενός αλεξίσφαιρου συμβολαίου που διασσφαλίζει τόσο την επένδυση των παραγωγών και των χρηματοδοτών, όσο και τις αμοιβές των πελατών τους ηθοποιών αλλά και το χτίσιμο της καριέρας τους για να πάνε στο επόμενο βήμα για καλύτερες παραγωγές και καλύτερες αμοιβές.

  Ο μάνατζερ ταλέντων είναι συνέχεια στο τηλέφωνο για 10-12 ώρες την ημέρα σε συνομιλίες που διαρκούν ως 15 λεπτά το μάξιμουμ, και τις περισσότερες φορές δεν ξέρει με ποιον θα μιλήσει στο επόμενο τηλεφώνημα. Όλη τη δουλειά της προετοιμασίας την κάνει ο "βοηθός” του μάνατζερ, ο οποίος πρέπει να πάρει στο τηλέφωνο εκείνον που έχει τηλεφωνικό ραντεβού ο μάνατζερ, και να παραμείνει στη γραμμή ώστε αν η συζήτηση μακρύνει ή γίνει δυσάρεστη να πεταχτεί με μια δικαιολογία για να την επισπεύσει, όπως πχ ότι στην άλλη γραμμή βρίσκεται κάποιος που περιμένει για να μιλήσει με τον μάνατζερ, και να δώσει τη δικαιολογία για να κλείσει η κουβέντα. Και όλα αυτά χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν.

  Αυτη είναι η παροιμιώδης "insider business”. Ο μάνατζερ ταλέντων πρέπει να ξέρει ποια πρότζεκτ έρχονται πριν τους άλλους, να ξέρει ποιους να πάρει τηλέφωνο για να βάλει τον πελάτη του στο πρότζεκτ, και "να γνωρίζει τα πάντα για όλους”, ποιος αντιπαθεί ποιον και ποια είναι τσακωμένη με ποιους και χιλιάδες άλλες λεπτομέρειες οι οποίες υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τις μάθεις: από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

  Ο μόνος τρόπος να μάθει κάποιος αυτή τη δουλειά είναι να κάνει πρακτική άσκηση δίπλα σε έναν επιτυχημένο μάνατζερ, ή να είναι κόρη ή γιός ενός επιτυχημένου μάνατζερ και να του την δείξει ο γονιός του. Αλλά και πάλι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταφέρει να γίνει επιτυχημένος στη δουλειά αυτήν, καθώς πρέπει να μπορεί να διαλέγει τους ανερχόμενους ηθοποιούς και να τους βοηθήσει να κάνουν πραγματικότητα τη δυναμική τους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθεις τη δουλειά από το να παρακολουθείς με τέλεια προσοχή όλα αυτά τα ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ τηλεφωνήματα ενός επιτυχημένου μάνατζερ ταλέντων, και να μάθεις τα πάντα για όλους μέσα στη βιομηχανία του θεάματος. Πρέπει επίσης να είσαι αρεστός σε εκείνους που πρέπει να σου δώσουν τις δουλειές που θέλεις να πάρουν αυτοί που εκπροσωπείς, και να αντέχεις τους εξοντωτικούς ρυθμούς. Αν με τα παραπάνω δεν μπορέσεις να μάθεις τη δουλειά, τίποτε δεν θα σου την μάθει!

  Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για αυτή τη δουλειά. Ακόμα και αν είναι κάποιος, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα καεί.

  Για να βρει κάποιος θέση πρακτικής άσκησης σε μάνατζερ ταλέντων στο Χόλιγουντ υπάρχει μόνον ένας τρόπος: να πείσει έναν επιτυχημένο μάνατζερ να τον πάρει για βοηθό του για 18-24 μήνες. Τόσο αντέχει κάποιος να κάνει τον βοηθό, και σχεδόν κανείς μάνατζερ δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά μόνος του τόσο καλά όπως με έναν καλό βοηθό. Τα λεφτά που πληρώνει ο μάνατζερ τον βοηθό του συνήθως είναι ίσα ίσα για να επιβιώνει σε αυτό το διάστημα που εργάζεται γι' αυτόν. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αμοιβής του βοηθού είναι ότι μαθαίνει τη δουλειά, που δεν μπορεί να την μάθει με άλλο τρόπο κανένας.

  Για να πείσει κάποιος έναν μάνατζερ ταλέντων να τον πάρει για βοηθό, πρέπει να τον πείσει ότι μπορεί να του αυξήσει την παραγωγικότητά του κατά τουλάχιστον 30%, και να είναι αρεστός στο τηλέφωνο από οποιονδήποτε μπορεί να τον καλεί από την άλλη μεριά. 

  Για να πείσεις έναν talent agent ότι κάνεις για βοηθός του θέλει απίστευτη επιμονή και ικανότητα, και μετά από αυτό αρχίζουν τα δύσκολα...

  Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι που κάνουν την δουλειά αυτή στο Χόλιγουντ και στον υπόλοιπο κόσμο δεν καταφέρνουν ποτέ να πετύχουν. Οι πραγματικά επιτυχημένοι είναι ελάχιστοι, και οι υποψήφιοι πρακτικάριοι τους παρακαλάνε για να τους πάρουν, για να μάθουν το μυστικό της επιτυχίας τους, γνωρίζοντας ότι ακόμα και αν οι ίδιοι μάθουν τη δουλειά και πετύχουν να γίνουν οι ίδιοι talent agents μετά την πρακτική, ακόμη και αν πετύχουν ως τέτοιοι, έχουν ελάχιστα χρόνια για να μετατρέψουν την επιτυχία τους σε περιουσία.

  Τροφή για σκέψη.

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ