Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 00:05

  Η υπόσχεση της "Ελλάδας 2.0"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" των €57 δισ. στόχο έχει να αλλάξει τη χώρα και να της προσδώσει τα συστατικά επιτυχίας που χρειάζεται μια ανεπτυγμένη οικονομία στα πρόθυρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

  Θα περιέχει βασικές ενότητες όπως η Ψηφιακή Μετάβαση, η Πράσινη Ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός της Απασχόλησης, η Δια Βίου Μάθηση και οι ιδιωτικές επενδύσεις σε ΣΔΙΤ.

  Δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η λεπτομερής δομή του προγράμματος, μιας και θα χρειαστεί να τύχει της εγκρίσεως της ΕΕ στο επόμενο τρίμηνο. 

  Μετά ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για την υλοποίηση ενός πακέτου που μπορεί να αλλάξει για πάντα τη μορφή της χώρας και τη θέση της στον δυτικό κόσμο. Από ουραγός να γίνει πρωτοπόρος.

  Αν ήταν εποχές ΠΑΣΟΚ και "εθνικών πρωταθλητών", θα ήταν επίφοβη η διοχέτευση αυτών των μυθικών ποσών στα σαγόνια των γνωστών μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονταν τις δημόσιες επενδύσεις επί δεκαετίες. 

  Ευτυχώς επί Μητσοτάκη δεν υπάρχει τέτοιος φόβος, καθώς οι αρχές διαφάνειας εξασφαλίζονται τόσο από τις ελεγκτικές δικλείδες, όσο και από τη δημοσιοποίηση. Αναμφίβολα θα πάρουν το κομμάτι που αναλογεί στις δράσεις που θα επιλέξουν και οι μεγάλοι και ισχυροί της χώρας, αλλά όχι παραπάνω. Κάτι είναι κι αυτό.

  Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πόρων θα πέσει μέσα στην ίδια την ιδιωτική οικονομία, αντί να βρει τον δρόμο προς καταθέσεις στην Ελβετία, το οποίο σημαίνει ότι με έναν πολλαπλασιαστή 1,5 που είδαμε (αρνητικά) στην μετά-εποχή της χρεοκοπίας του ‘10, όταν η κυβέρνηση αφαιρούσε μέσω υπερφορολόγησης πόρους από την οικονομία, αντίστοιχα επιστρέφοντας πόρους στην οικονομία μέσα από το Πακέτο Ανάκαμψης, αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάλογος πολλαπλασιαστής +1,5 στην οικονομία.

  Εκτός φυσικά εάν απερίσκεπτα ξαναπετάξουμε τα χρήματα μας σε εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, αυτοκινήτων με δερμάτινα καθίσματα και γκάτζετ με επίπεδες οθόνες και πολλά κουμπάκια, τα χρήματα αυτά θα ενδημήσουν στη χώρα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε αυτή η εισροή πόρων να μην καταλήξει σε εμπορικά ελλείμματα. Ίσως είναι σημαντικότερο να προφυλαχθεί το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών τώρα που έρχονται χρήματα για την ανάταξη της οικονομίας απ' ότι τότε που η οικονομία βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.

  Ίσως για πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος ότι έχουμε ως κοινωνία συνειδητοποιήσει πόσο ο άκρατος καταναλωτισμός οδηγεί στην παρακμή της παραγωγικής οικονομίας, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές και τη συντήρηση τους (που τόσο έλειψαν στην προηγούμενη δεκαετία) αποτελεί προϋπόθεση μιας ισχυρής οικονομίας. 

  Αν μάλιστα μέσω των ΣΔΙΤ καταφέρουμε να έρθουν και άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), αντί να έρθουν ξένοι να δανειστούν από ελληνικές τράπεζες και να ενθυλακώσουν το μερίδιο δημοσίου χρήματος ενός ΣΔΙΤ φέρνοντας την "τεχνογνωσία" τους χωρίς να βάλουν ένα ευρώ από την τσέπη τους, τότε ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος από το 1,5 που αναμένουμε. 

  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα επόμενα έξι χρόνια θα είναι κοσμογονικά για τη χώρα, και μένει να δούμε πόσο προσεκτική διαχείριση θα κάνουν οι κυβερνήσεις της περιόδου αυτής για να δούμε και τα ανάλογα (ή μη) οφέλη ως χώρα. 

  Εφόσον βέβαια δεν συρθούμε σε εχθροπραξίες με τους γείτονες υπό των αυτοκρατορικών βλέψεων του επίδοξου Σουλτάνου της διπλανής μας χώρας... 

  Άντε να δούμε επιτέλους και την ανεργία των νέων παιδιών να πέφτει κάτω από το 10%.

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ