Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 00:02

  Κάτω η Βρετανική Μοναρχία

  Κάτω η Βρετανική Μοναρχία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάθε έθνος που εξακολουθεί να έχει μοναρχία εν έτει 2021 δείχνει πως δεν έχει το κουράγιο να επαναστατήσει.   

  Μια πρόσφατη συνέντευξη, για την οποία ίσως έχετε ακούσει, αποκάλυψε ότι η Βρετανική μοναρχία είναι ένα τοξικό κρησφύγετο ρατσισμού και πισώπλατων μαχαιρωμάτων. Και ποιος θα το αμφισβητούσε; Δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το να πιστέψουμε ότι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε προκειμένου να γίνει o ορισμός του ταξισμού είναι τώρα γεμάτος απανθρωπιά.

  Η δημόσια απάντηση σε αυτή την αποκάλυψη είναι η ευρεία πεποίθηση ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη μοναρχία. Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Δεν μπορείς να μετατρέψεις ένα μπουκάλι δηλητήριο σε ένα δροσιστικό ποτό όση ζάχαρη κι αν ρίξεις μέσα σε αυτό.

  Μια δίκαιη και σωστή απάντηση σε αυτό θα ήταν ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί, να δώσει τα χέρια, να κάνει ένα μεγάλο κύκλο γύρω από τον θεσμό της μοναρχίας, να τον κάψει και συγχρόνως να τραγουδά το "Sweet Caroline” προκειμένου να διατηρήσει το θετικό πνεύμα.

  Στη συνέχεια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορούν να σκουπίσουν τις στάχτες και να τις βάλουν τακτοποιημένες μέσα σε ένα δοχείο, μια τελετουργική αρχή για τη νέα ζωή, όπου θα εργάζονται για τα προς το ζην.

  Η ύπαρξη μιας μοναρχίας δείχνει ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων. Αντ' αυτού προσφέρει θέαμα. Πάντα ήταν ευκολότερο να εξυψώσεις μια οικογένεια σε μια παραμυθένια πολυτέλεια παρά να επιτελέσεις το θλιβερό έργο της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου κάθε οικογένειας. Οι κοινοί πολίτες χρηματοδοτούν τον τροπο ζωής μια μικροσκοπικής, δοξασμένης και εντελώς ανάξιας ελίτ, αντί να γίνεται το αντίθετο. Κάθε έθνος που εξακολουθεί να έχει μοναρχία εν έτει 2021 δείχνει πως δεν έχει το κουράγιο να επαναστατήσει.

  Η Αμερική είναι ένοχη για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά αυτό είναι ένα πράγμα που το είχαμε καταλάβει. Οι Αμερικανοί πρόεδροι μπορεί να αποτελούν ντροπή για το έθνος αλλά τουλάχιστον οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να υποκλιθούν σε κάποιους τυχαίους, ανεπρόκοπους απόγονους που απέκτησαν το αξίωμά τους επειδή είναι το παιδί του παιδιού κάποιου που αιώνες πριν ήταν ο μεγαλύτερος γκάνκστερ του έθνους. Έχουμε και εμείς έναν καπιταλιστικό εθισμό στη διασημότητα αλλά η μοναρχία είναι κάτι εντελώς διεστραμμένο.

  Τι είναι η μοναρχία αν όχι ο μεγαλύτερο τόπος λατρείας της ανισότητας; Με βάση όχι την αξία αλλά την κληρονομικότητα, μια μικρή ομάδα ανθρώπων με εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τους πολίτες λατρεύονται ως θεοί με αντάλλαγμα την εκτέλεση του καθήκοντος "να κάνουν κάτι που θα είναι ευχάριστο στο κοινό”, και το οποίο κάνουν με μέτρια επιτυχία.

  Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, έχουν την εντολή να γιορτάζουν και όχι να μισούν αυτή την υπερβολή. Τους λένε να είναι χαρούμενοι που κάποιοι κάνουν ονειρική ζωή, ακόμα κι αν δεν είναι οι ίδιοι, και να παρακολουθούν αυτή τη σαπουνόπερα των βασιλέων αντί να απαιτούν ισότητα για όλους. Το στέμμα θα εκτιμούσε πολύ να συντονιστείτε όλοι σε αυτή την παράσταση παρά να αφιερώσετε τον χρόνο σας διαβάζοντας Καρλ Μαξ.

  Και αυτό το σχέδιο φαίνεται να λειτουργεί. Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Βρετανούς ενήλικες έχουν θετική άποψη για τη βασίλισσα. Τα φανταχτερά καπέλα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

  Τα αστέρια αυτής της παράστασης θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Θα γεννηθούν νέοι πρίγκιπες και πριγκίπισσες, θα γίνουν πολυτελείς γάμοι και θα έρθει η σειρά άλλων να κάτσουν στο μαξιλάρι του θρόνου. Αυτές οι μηχανορραφίες, καθεμία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει την προσοχή του κοινού, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

  Η κατάργηση της μοναρχίας δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολη. Πρώτα αφαιρείτε τα σπίτια τους, μετά αφαιρείτε τον πλούτο τους και μετά αφαιρείτε τους τίτλους τους. Όλα αυτά τα πράγματα ανήκουν στους πολίτες και οι καταληψίες τα κρατούν για πάρα πολύ καιρό.

  Τα καλά νέα για τη βασιλική οικογένεια είναι ότι η οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε ανάκαμψη. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να βρουν εργασία, ακόμη και λαμβάνοντας υπ' όψιν πως δεν έχουν εμπειρία. Θα μπορούσαν να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις στα καταστήματα Tesco. Τι θαυμάσια ευκαιρία θα ήταν για αυτούς να κερδίσουν έτσι έναν έντιμο τρόπο διαβίωσης για πρώτη φορά στη ζωή τους. Όπως συνηθίζεται να λέγεται, η σκληρή δουλειά είναι καλή για την αυτοεκτίμηση του κάθε ατόμου. Εκτιμώ ότι σύντομα θα είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ.  

  * O Hamilton Nolan είναι αρθρογράφος του αμερικανικού πολιτικού περιοδικού In These Times

  © 2021 Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ