Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Μαρ-2021 08:51

  Ξέρουμε τι συμβαίνει. Ξέρουμε όμως τι να κάνουμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  "Δεν είναι οι πιο δυνατοί άνθρωποι αυτοί που επιβιώνουν ή οι πιο έξυπνοι, αλλά εκείνοι που μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία  στις ξαφνικές αλλαγές και στα δύσκολα”.

  Δραματική είναι η κατάσταση που αποτυπώνεται στα στοιχεία που έρχονται τις τελευταίες μέρες -για να μην πω εβδομάδες- στη δημοσιότητα. Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως έχει χαθεί η μπάλα, οι ΜΕΘ έχουν φρακάρει, τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με την ημέρα, ένα μεσαίο χωριό άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, τα πολυπόθητα εμβόλια φθάνουν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα οι όποιες ρεζέρβες υπομονής των πολιτών να εξαντλούνται και η ανησυχία να κορυφώνεται, ενώ εξειδικευμένα φάρμακα κατά την λοίμωξης Covid-19 ακόμα δεν υπάρχουν, παρά μόνο κάποια σε πειραματικό στάδιο.

  Από την άλλη, αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού βρίσκουν εύφορο έδαφος για να εξελιχθούν σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέπει στον ιό να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως και ήδη εκτός των νέων στελεχών που ήδη γνωρίζουμε, ένα νέο πολύμεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή της Λομβαρδίας στην Ιταλία  -ένας  συνδυασμός μεταλλάξεων δηλαδή, που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, και ο οποίος περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τόσο της αγγλικής όσο και της νοτιοαφτικάνικης παραλλαγής, καθώς και τεσσάρων άλλων μεταλλάξεων.

  Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να ενταθούν οι εμβολιασμοί ώστε το συντομότερο δυνατόν οι εμβολιασθέντες και οι έχοντες αποκτήσει φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν "ανάχωμα” ή αλλιώς ανοσία αγέλης, που θα φρενάρει τη διασπορά του ιού, διότι, εάν συνεχίσει να κυκλοφορεί και δεν μπορέσουμε να τον εμποδίσουμε, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν και άλλες μεταλλάξεις, ακόμα και από συνδυασμό αυτών που κυκλοφορούν ή/και νέων, οι οποίες να τον ευνοήσουν από εξελικτικής απόψεως και να τον κάνουν ακόμα πιο ισχυρό.

  Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχουν δύο οπτικές: εκείνη της ιατρικής προσέγγισης εφόσον κάποιος νοσήσει και χρειαστεί περίθαλψη και η άλλη της βιολογίας και της πρόληψης, για να αποφευχθεί η διασπορά και ως εκ τούτου η νόσηση. Εδώ θα αναφερθούμε στην πρόληψη -σε αυτό δηλαδή που ο κάθε πολίτης εύκολα μπορεί εύκολα να κάνει για τον εαυτό του.

  -Εκτός των προληπτικών μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί (μάσκα, κοινωνική αποστασιοποίηση και ατομική υγιεινή) θα μπορούσαμε εύκολα να προσθέσουμε και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού με τη λήψη σε καθημερινή βάση ορθομοριακών πολυθρεπτικών σκευασμάτων που δίνουν στον οργανισμό τις θρεπτικές εκείνες ουσίες που έχει ανάγκη και εφόσον λειτουργεί σε ισορροπία, και απρόσκοπτα,  να κινητοποιεί από μόνος του τους δικούς του αμυντικούς μηχανισμούς πρόληψης και αυτοΐαση, ενώ δεν πρέπει να λείπουν οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως για παράδειγμα οι βιταμίνες C και Ε. Για να θεωρηθεί ένα πολυθρεπτικό σκεύασμα ορθομοριακό, πρέπει να περιέχει τις  απαραίτητες για τον οργανισμό ουσίες, στις σωστές αναλογίες, οι οποίες πρέπει να είναι φυσικής προέλευσης, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν μαζικά, και να μην υπάρχουν στη σύσταση τους χημικά συντηρητικά και πρόσθετα. 

  -Επιλέγουμε βιοαναγεννητικές τροφές Αρχίζουμε σταδιακά να καταναλώνουμε τρόφιμα για την προστασία και την προώθηση της υγείας και όχι για να αποδυναμώνουμε άθελά μας τον οργανισμό, που ως εκ τούτου δεν θα είναι σε θέση να προλάβει ασθένειες και λοιμώξεις. Για να είμαστε σίγουροι ότι θρέφουμε το σώμα μας  ορθομοριακά, ακολουθούμε όσο αυτό είναι εφικτό, την Ορθομοριακή Φιλοσοφία Διατροφής. Αυξάνουμε τις βιο-αναγεννητικές τροφές που θρέφουν το σώμα σε μικροκυτταρικό επίπεδο, που είναι σε τελευταία ανάλυση το ζητούμενο και μειώνουμε σταδιακά τις βιο-οξειδωτικές τροφές που κάνουν ακριβώς το αντίθετο -οξειδώνουν, τα κύτταρα, τα φθείρουν και έτσι αποδυναμώνουν συνολικά τον οργανισμό και την άμυνά του. 

  -Ένα σημαντικό σημείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι η σωστή ενυδάτωση με καλής ποιότητος νερό, το οποίο να περιέχει τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του -ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Το νερό παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού, μιας και βοηθά αφενός στην αποτοξίνωσή του, αλλά από την άλλη, όταν υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού στο σώμα, ο οργανισμός θωρακίζεται κατά των θρομβώσεων, που είναι γνωστή επιπλοκή των σοβαρών λοιμώξεων, όπως η Covid19.

  -Ο σωστός τόσο από άποψης διάρκειας και ποιότητας  ύπνος είναι επίσης απαραίτητος για την καλή -την ισορροπημένη δηλαδή- και αποτελεσματική λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

  -Το ότι πολλοί από εμάς λόγω των μέτρων είμαστε περιορισμένοι  στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσουμε ή να ξεχάσουμε την άθληση -έστω την ήπια, ειδικά αν είμαστε λίγο μεγαλύτεροι στην ηλικία, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως το ίδιο δεν ισχύει και για τους νεότερους. Η άθληση πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, άσχετα από την ηλικία. Ειδικά για ανθρώπους άνω των 65 ετών, ο κίνδυνος να νοσήσουν είναι αυξημένος, και ειδικά στην εποχή που ζούμε, πρέπει να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας όσο πιο ισχυρό γίνεται - ακόμα και αν είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε πολλές ώρες στο σπίτι.

  Συνοψίζοντας: Η Ελλάδα παραμένει "βαριά” ασθενής. Τα πράγματα δείχνουν εκτός ελέγχου, τα κρούσματα έχουν παγιωποιηθεί στα 3000+, με τον δείκτη θετικότητος να σκαρφαλώνει γύρω στο 12,5 -δηλαδή στους 100 που υποβάλλονται σε τεστ οι 12+ αποδεικνύονται θετικοί- και τον δείκτη μεταδοτικότατος στα ύψη. Τα νοσοκομεία είναι όπως ανακοινώθηκε πλήρη, οι ΜΕΘ δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς, και οι διασωλημένοι ξεπέρασαν τους 650, κάτι που σημαίνει πως το σύστημα υγείας και μαζί του και η χώρα επίσης ξεπέρασαν κάθε όριο και σύντομα οι γιατροί θα πρέπει να αρχίσουν να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει... 

  Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας είναι να φροντίσουμε τον οργανισμό μας και να του δώσουμε την ευκαιρία να πολεμήσει τον μικροσκοπικό ιό και μόνον ένας τρόπος υπάρχει: να συμβάλουμε με απλό τρόπο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όμως όσο απλό είναι να γίνει, άλλο τόσο απλό είναι να το ξεχάσουμε και να μην κάνουμε τίποτα.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ