Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 00:05

  Γεννήτριες χρέους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη 

  Οποιαδήποτε επιχείρηση υπολειτουργεί εδώ και 10 μήνες, συσσωρεύει χρέη. 

  Με ασφαλιστικές εισφορές σταθερές για όσους συνεχίζει να απασχολεί, με τον ΦΠΑ να προκαταβάλλεται όταν κοπεί ένα πολυπόθητο τιμολόγιο, με τις τράπεζες να συνεχίζουν να κυνηγούν και να εισπράττουν τις δόσεις τους σαν να μην τρέχει τίποτα (περιμένουν λένε τί θα γίνει με τη ΓΕΦΥΡΑ 2 γιατί στη ΓΕΦΥΡΑ 1 μπήκαν μόνο όσοι είχαν ήδη πεθάνει και δεν το ήξεραν), με ενοίκιο στο 60%, με ρεύμα αμείωτο, με έξοδα να τρέχουν και χωρίς πλέον κανείς να δέχεται (ορθώς) μεταχρονολογημένες επιταγές καθώς μπαίνουν στον πάγο με τακτικές ρυθμίσεις, με τα τέλη κυκλοφορίας για φορτηγάκια παρκαρισμένα εδώ και μήνες, με τους προμηθευτές να ζητούν (δικαίως) να πληρωθούν, με €38 δις ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΕ εκ των οποίων τελικά λιγότερα από €5 δις έφτασαν στην πραγματική οικονομία (όσο 2 μηνών ζημιές στο δεκάμηνο δηλαδή), η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επιβιώσουν μετά την πανδημία, δεν είναι απλά δύσκολη: είναι ασφυκτική. 

  Ας δούμε τί λέει η ΓΕΣΕΒΕΕ.

  Η ΓΣΕΒΕΕ Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων είναι ο φορέας που έχει εστίαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα, και ο φορέας από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως. 

  Από την τελευταία έκθεση της (Ιούνιος 2020) προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία. (Σημειώνουμε ότι έκτοτε τα οικονομικά των ΜμΕ έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά!):

  Το 87,3% των ΜμΕ ΔΕΝ έχει πλέον πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό (τυπικά μπορεί ένα απειροελάχιστο ποσοστό να μην έκανε χρήση επειδή έχει μεγάλο ταμείο).

   

  Από την ίδια μελέτη προκύπτει επίσης ότι:  

  * 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στον κλάδο των υπηρεσιών (42,2%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο (45,4%) και στις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (47%).  

  * 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στον κλάδο των υπηρεσιών (39,4%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσεις (40,8%) και στις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (43,5%).

  Το 21% των ΜμΕ θα προβεί σε απολύσεις.

   

   

  Η σημαντική χειροτέρευση όσον αφορά την πρόβλεψη διατήρησης ή απώλειας θέσεων εργασίας - απολύσεις, προκύπτει από το παρακάτω γράφημα.  Μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό προσδοκούμενων απολύσεων διπλασιάζεται. 

  1 στις 3 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Σημαντικό ποσοστό θα οδηγηθεί σε πτώχευση με μόνιμες συνέπειες για τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους που απασχολούν και την οικονομία.

  Τέλος, τα ταμειακά διαθέσιμα φαίνεται ότι θα έχουν εξαντληθεί περίπου για το 75% των ΜμΕ (τα στατιστικά είναι τον Ιούνιο). 

  Εν ολίγοις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε γεννήτριες χρέους και η προοπτική ότι ανοίγοντας κανονικά την οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας θα μπορέσουν να διακανονίσουν τα χρέη που έχουν σωρρεύσει μετά από 10 μήνες υπολειτουργίας είναι αισιόδοξες αν μη τι άλλο.

  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 90% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη χώρα θα βρεθούν σε ντόμινο χρεοκοπιών, αφού θυσιάστηκαν εξ ανάγκης από την κοινωνία προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

  Όμως, η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν την επόμενη μέρα ίσως αποτελέσει το παράδειγμα μελλοντικών ιστορικών αναφορικά στην κομμουνιστική εκδοχή της "Παρθενοποίησης της Αγοράς” για την απελευθέρωση αγορών για τους μεγάλους παίκτες που θα πάρουν μετά παραμάζωμα τα μερίδια αγοράς και θα αποτελέσουν άτυπα μονοπώλια στις επόμενες δεκαετίες.

  Χωρίς δραστικές λύσεις, όπως απελευθέρωση των πολλαπλών συμψηφισμών, πληρωμή του ΦΠΑ με την είπραξη και όχι την τιμολόγηση (!), γενναίες περικοπές απαιτήσεων κράτους και των τραπεζών που το πλαισιώνουν προς τις ΜμΕ και γενναιόδωρες ενέσεις ρευστότητας στους ημιζωντανούς, ας μην περιμένουμε να βρούμε οικονομία ζωντανή μετά το πέρας των εμβολιασμών. Ήδη τα διεθνή distress funds περιτριγυρίζουν και πιέζουν για πλειστηριασμούς του ενός click!

  Παρεμπιπτόντως τα παραπάνω στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕΕ αφορούν σε μελέτη του περασμένου Ιουνίου, μετά από 3 μήνες λοκντάουν.

  Έχουν περάσει 8 μήνες της κόλασης του Δάντη έκτοτε, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Καλό θα ήταν να μη περιμένουμε άλλους 8 μήνες για τις λύσεις.

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ