Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Φεβ-2021 08:15

  Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Το δραστικό φάρμακο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Με την Ευρώπη να προωθεί την περίφημη "ανοσία της αγέλης”, που οι ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα εκτιμούν πως θα έχει επιτευχθεί σε σχετικά ικανοποιητικό  βαθμό πριν τα τέλη του φετινού καλοκαιριού -πρόβλεψη που εξαρτάται από πολλές διαφορετικές παραμέτρους, με κύρια την επάρκεια των εμβολίων, αλλά και τη θέληση των πολιτών να εμβολιαστούν-, η μάχη μεταξύ των οπαδών του εμβολιασμού και των αρνητών αυτού κλιμακώνεται. Έτσι, καθαρά θεωρητικά, η συζήτηση στρέφεται προς τους τρόπους και τις μεθοδολογίες που έστω και σταδιακά, κρίσιμες για την οικονομία της Ε.Ε. δραστηριότητες θα μπορούσαν να ζεστάνουν τις μηχανές, για μια δειλή επανεκκίνηση. Εξετάζονται δηλαδή κατά κάποιον τρόπο οι τρόποι και οι μέθοδοι με τους οποίους ενδεχομένως θα αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι περιορισμοί, ώστε οι εμβολιασμένοι να αρχίσουν να σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα για μια νέα αρχή Covid free.

  Στα δικά μας τώρα: το ζητούμενο δεν είναι μόνο πίνακες με αριθμούς και εξελάκια, διότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, άλλοι φανεροί και άλλοι κρυφοί, στην προσπάθεια αναζήτησης σχεδιασμού και μεθοδολογίας, ώστε σε καμία περίπτωση να μη χαθεί και αυτό το καλοκαίρι για την ελληνική οικονομία, που ήδη προσπαθεί να αναρρώσει από τα διαρκή χτυπήματα, με την αγορά να έχει σχεδόν καταρρεύσει.

  Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή θεσμοθέτηση ενός "πιστοποιητικού εμβολιασμού” είναι ένας ασφαλής διαχωρισμός των εχόντων εμβολιαστική ανοσία και εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν και να μολύνουν άλλους - μονόδρομος δηλαδή.

  Στις χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία, περιορίστηκε σημαντικά ως και μηδενίστηκε η δυνατότητα για ελεύθερη κυκλοφορία, με τους ταξιδιώτες να αντιμετωπίζουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και καραντίνες είτε στον τελικό προορισμό τους είτε κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετώπιζαν και τα δύο.

  Λόγω λοιπόν αυτών των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ένωσης, που δέχθηκε πολύ ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του ιού SARS-CoV2, όπως παραδείγματος χάριν στις αερομεταφορές, τώρα βλέπουν στον εμβολιασμό των πολιτών την ασφαλή διέξοδο που αναζητούσαν προκειμένου να αποφύγουν την τελειωτική καταστροφή. Μία από τις χώρες που έχει εναποθέσει όλες σχεδόν τις ελπίδες της στον εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω ο τουρισμός της, που αποτελεί και τον κύριο πυλώνα της οικονομίας της, είναι η Ελλάδα.

  Η εσκεμμένη όμως παραπληροφόρηση, τα fake news και η κακοήθεια κάποιων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αρκετοί γιατροί, έχουν καταντήσει την πορεία προς την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα δύσκολη, καθώς τα  εμβολιαστικά προγράμματα που υλοποιούνται με ρυθμούς χελώνας δεν βοηθούν ιδιαίτερα για την επίτευξη του στόχου για δημιουργία σοβαρού αναχώματος στην πανδημία. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέχρι όλοι, σε κάθε γωνιά της γης, να είναι εμβολιασμένοι και ασφαλείς. Είναι μια παγκόσμια προσπάθεια, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία και όχι να θωρακιστούν ευκαιριακά μόνο οι πλούσιες χώρες, αφήνοντας τις φτωχές στο έλεος της μοίρας, διότι τότε ο ιός θα επιστρέψει μεταλλαγμένος πιο ισχυρός και πιο άτρωτος.

  Δεν υπάρχει άμεση επιστροφή στην κανονικότητα και στη ζωή πριν από την πανδημία και καμία κυβέρνηση στον πλανήτη δεν πρόκειται να το αποτολμήσει ακόμα και αν οι πιέσεις των γνωστών αγνώστων κύκλων ενταθούν και κλιμακωθούν.

  Απαιτείται, όσο σκληρό και αν αυτό ακούγεται,  υπομονή για αρκετό καιρό ακόμα, έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% των πολιτών, ώστε να υψωθεί μπαριέρα προστασίας κατά του κορονοϊού που θα εμποδίσει δραστικά την περαιτέρω διασπορά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δείξουμε σύνεση και υπομονή, χωρίς κοντόφθαλμη μνήμη, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία παραμένει στην εντατική διασωληνωμένη και όλοι υποφέρουμε  -δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είτε θέλουμε να το αντιληφθούμε, είτε όχι. Ούτως ή άλλως η άποψή μας δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, μιας και τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και μιλούν από μόνα τους.

  Το "πιστοποιητικό εμβολιασμού”, ή αλλιώς το "διαβατήριο υγείας”,  ουσιαστικά είναι ένα ψηφιοποιημένο εργαλείο που θα αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί και το οποίο θα χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και για λόγους μετακίνησης.

  Ήδη αρκετές μεγάλες εταιρείες βρίσκονται σε σχεδόν τελικό στάδιο, ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εφαρμογών στις οποίες θα αναρτώνται ιατρικά δεδομένα, άμεσα σχετιζόμενα με τον εμβολιασμό και όπου με το σκανάρισμα ενός συγκεκριμένου και μοναδικού για κάθε άτομο  QR κωδικού θα αποκαλύπτονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, με απλά λόγια, ποιο ακριβώς εμβόλιο έγινε, πού, πότε, ακόμα και από ποιον.

  Η σκέψη για "διαβατήριο υγείας” δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, εντελώς ξαφνικά. Υπήρξε ήδη από την αρχή της πανδημικής εμφάνισης της λοίμωξης Covid19, για όσους δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV2 και είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς όπου επιθυμούσαν. Με τη δημιουργία όμως και την εξέλιξη των εμβολίων κατά της Covid19, η ιδέα εξελίχθηκε, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα "ελεύθερης μετακίνησης” για όσους έχουν εμβολιαστεί. Μήπως κάτι τέτοιο δεν ισχύει άραγε και σήμερα, όταν κάποιος πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, όταν σκοπεύει να να ταξιδέψει, σε αρκετές ασιατικές και αφρικανικές χώρες;

  Σίγουρα υπάρχουν αντιδράσεις για το υγειονομικό διαβατήριο από συγκεκριμένους κύκλους που έχουν αναγάγει τη συνεχή αμφισβήτηση των πάντων σε τέχνη, αλλά το πιστοποιητικό αυτό θα υπάρξει, διότι ακόμα  και στην περίπτωση που στην αρχή τουλάχιστον δεν υιοθετηθεί σε επίπεδο κρατών, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ακτοπλοικές, αεροπορικές, ξενοδοχειακές κ.λπ., θα ζητήσουν ως προϋπόθεση επιβίβασης ή διαμονής αντίστοιχα το υγειονομικό πιστοποιητικό και παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός δεν είναι νομοθετικά υποχρεωτικός, δύσκολα θα μπορούσε από νομικής άποψης να τους απαγορευτεί. 

  Αν τώρα κάποια κυβέρνηση προσφέρει δέλεαρ οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά στους εργοδότες, προκειμένου να "πείσουν” τους εργαζόμενους τους να εμβολιαστούν καθιστώντας την επιχείρησή τους Covid free, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην...

  Όμως είναι τελικά ανούσιο να συζητάμε και να επιχειρηματολογούμε για σενάρια διάφορα, τη στιγμή που και μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα εμβολιαστεί και το "υγειονομικό διαβατήριο” θα λάβει σάρκα και οστά. Όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί, ε, τότε, κακό του κεφαλιού του...

  Προσωπικά δεν θεωρώ πως η ανάκτηση της "ελευθερίας στη μετακίνηση” για εμβολιασμένους ισοδυναμεί με διάκριση, όπως κάποιοι αφελώς ή κακοπροαίρετα υποστηρίζουν, σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Μάλλον όμως η παραπάνω διαπίστωση είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να βρεθεί κοινός ευρωπαϊκός παρονομαστής, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να αναιρεί την υιοθέτησή του από την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως προηγουμένως αναφέρθηκε.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ