Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 00:05

  Τι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Πνευματικού

  Όσοι βρεθήκαμε στα προχθεσινά εγκαίνια των 30 νέων κλινών ΜΕΘ στο ΓΝΑ ΚΑΤ (μια ακόμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) αλλά και όσοι είδαν την εικόνα στα Μέσα Ενημέρωσης, εύκολα διαπίστωσαν τη διαφορά. Η νέα μονάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο σύγχρονα κέντρα στα καλύτερα διεθνώς συστήματα υγείας. Αντίθεση χτυπητή με την άλλη εικόνα του απολύτως "γερασμένου", κτηριακά και υλικοτεχνικά, κρατικού δημόσιου νοσοκομείου, που διαδραματίζει βεβαίως σπουδαίο ρόλο.

  Η αντίθεση αυτή αδικεί τη σπουδαία δουλειά του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, μειώνει τον ασθενή και ακυρώνει τη σημασία του ΕΣΥ, στο οποίο κατέφυγαν όλοι όσοι χρειάστηκαν θεραπεία ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Χρειαζόμαστε ένα νέο, αναγεννημένο και διεθνώς ανταγωνιστικό ΕΣΥ ικανό να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κάθε ασφαλισμένο και κάτοχο ΑΜΚΑ χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση. Μπορούμε; 

  Για να το επιτύχουμε πρέπει να γίνουν ορισμένες σοβαρές και ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, που θα παρουσιάσω σήμερα και σε επόμενα άρθρα από αυτή τη φιλόξενη θέση. Παραθέτω μια σύντομη απαρίθμηση.

  * Νοσοκομεία λειτουργικά και οικονομικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι διοικήσεις θα είναι υπόλογες για τους ισολογισμούς, όπως ισχύει σε όλα τα πετυχημένα μοντέλα δημόσιας υγείας στον κόσμο.

  * Νέο σύστημα προμηθειών, με διαγωνισμούς σε επίπεδο ΥΠΕ ή νοσοκομείου για να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση (άρα τιμή και ποιότητα) ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία του δημόσιου χρήματος.

  * Δημιουργία Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης, που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, με το αντίστοιχο ανθρώπινο υγειονομικό δυναμικό ώστε να γίνονται πολύπλοκες ιατρικές πράξεις σε πολύ χαμηλότερο κόστος και οι ακριβές ιατρικές πράξεις να διευκολύνονται από τις οικονομίες κλίμακας.

  * Συστήματα θεραπειών βάσει δεδομένων (evidence based medicine). Κάθε ιατρική πράξη αξιολογείται με βάση την αναγκαιότητά της (cost-benefit ratio) και πραγματοποιείται εφόσον υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις. Τα αποτελέσματα καταχωρούνται σε μητρώα (registries) και τροφοδοτούν το σύστημα, που προσαρμόζεται αναλόγως και συνεχώς.

  * Ορθολογική κοστολόγηση ιατρικών πράξεων και νοσηλίων για όλη τη χώρα, και στον ιδιωτικό και στον κρατικό τομέα. Αυτό σημαίνει σωστή τιμολόγηση έναντι και του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και άμεση πληρωμή των μονάδων υγείας, αντί της άναρχης κάλυψης από τον Προϋπολογισμό.

  * Αντικειμενική αξιολόγηση και βαθμολόγηση των ιατρικών πράξεων με ανταποδοτικότητα στους παρόχους υγείας, βάσει μονάδων έργου και κόστους, μέσω των DRGs (το αντίστοιχο των αμερικάνικων RVUs) που ήδη προχωρούν. 

  * Επικαιροποίηση του Υγειονομικού Χάρτη και αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών της περιφέρειας με χαρτογράφηση αναγκών και ελλείψεων, μακριά από μικροπολιτικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και αξιοποίηση της τηλεϊατρικής. 

  Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι αυτός είναι ο δρόμος. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να προτείνουμε λύσεις ρεαλιστικές και όχι ουτοπικές. Η καθυστέρηση που υπάρχει έχει οδηγήσει τελικά σε αδράνεια, με θύμα τον Έλληνα ασθενή.

  Υπάρχει θέμα χρηματοδότησης. Προφανώς. Χωρίς κονδύλια δεν μπορεί να ανασυνταχθεί το σύστημα υγείας. Αν είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να αναζητήσουμε πόρους μέσα από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Σπεύδω να προλάβω τους κακόπιστους ότι δεν εννοώ καμία "ιδιωτικοποίηση της υγείας" αλλά για συμπληρωματική λειτουργία. Το Δημόσιο δεν θα είναι παθητικός καταναλωτής αλλά απαιτητικός αγοραστής και αυστηρός ελεγκτής.

  Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος ώστε όλοι οι πολίτες, χωρίς διακρίσεις, να αποκτήσουν πρόσβαση στο ανακαινισμένο και ανταγωνιστικό κρατικό νοσοκομείο, στους καλύτερους ιατρούς και στις καλύτερες θεραπείες χωρίς άλλη επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις και χωρίς σπατάλες. Ας μην αφήσουμε άλλα 40 χρόνια να περάσουν επειδή φοβόμαστε μην "σπάσουμε αυγά".

  * Ο κ. Σπύρος Πνευματικός είναι Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ