Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Φεβ-2021 08:31

  Τι κάνουμε με τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Ότι κάτι δεν πάει καλά με τους υγειονομικούς και τον εμβολιασμό τους θα μπορούσε να το υποψιαστεί κανείς μόνο και μόνο ακούγοντας τον συνδικαλιστή του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα. Εκεί όπου σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα του ιού και μάλιστα μια νοσηλεύτρια που νόσησε κόλλησε και το παιδί της. Νοσηλεύεται ακόμα στη ΜΕΘ.

  Ο κ. συνδικαλιστής, αφού μας είπε ότι το ποσοστό στο νοσοκομείο του των εμβολιασθέντων υγειονομικών είναι στο 50% και δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα νοσοκομεία (η αλήθεια είναι ότι στον "Άγιο Ανδρέα" το ποσοστό είναι 44%), αφού "εξήγησε" ότι η πλατφόρμα άνοιξε και έκλεισε πολύ γρήγορα και οι συνάδελφοί του δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση να εμβολιαστούν -και πάλι ψέματα, η πλατφόρμα ουσιαστικά δεν έκλεισε ποτέ-, αφού μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν αρνητές του εμβολίου, απλώς οι "διαδικασίες" δεν επέτρεψαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να κάνουν την αίτηση… μας εξήγησε ότι ούτε ο ίδιος έχει κάνει το εμβόλιο, γιατί είχε βήχα. Τώρα γιατί ο βήχας δεν του επέτρεψε να κάνει το εμβόλιο και τι βήχας είναι αυτός που κρατάει έναν μήνα -τόσος καιρός έχει περάσει από τότε που άνοιξαν οι διαδικασίες για τους υγειονομικούς- θα ρωτήσουμε τους ειδικούς.

  Αλλωστε, όπως γράφαμε και στο παρελθόν ("Πώς κατασκευάζεται ένα fake news", Capital.gr, 16 Δεκεμβρίου) το ότι κάτι δεν πάει καλά με το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και την πανδημία, ήταν σαφές και από τον σάλο (που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ) για την ΕΔΕ σε βάρος γιατρών στον "Άγιο Σάββα". Όπου ναι μεν η "Αυγή" υποστήριζε ότι στέλνουν στο Πειθαρχικό γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό "επειδή νόσησαν"… αλλά όπως αποδείχθηκε η αιτία ήταν άλλη. Διαταχθηκε ΕΔΕ, επειδή όπως κατήγγειλαν άλλοι εργαζόμενοι, "επιδεικτικά συγκεκριμένα άτομα δεν εφάρμοζαν τα απαιτούμενα μέτρα όπως μάσκες παντού και αποστάσεις!". Ούτε εμβόλιο ούτε μάσκες; 

  Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα και το παραδέχθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. "Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις", σχολίασε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ χαρακτήρισε "δυσάρεστη έκπληξη" τα όσα συνέβησαν στην Πάτρα. Μόνο που τα όσα συμβαίνουν στην Πάτρα συμβαίνουν και αλλού, ενώ όπως φαίνεται υπάρχει και παρελθόν. Οι Έλληνες γιατροί έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στην κοινή γρίπη. 

  Τι συμβαίνει; Ποια είναι η εξήγηση; Το ερώτημα δύσκολα απαντάται. Άγνοια, φόβος, ψεκασμένες θεωρίες, αδιαφορία λόγω της εξοικείωσης με την αρρώστια; Άγνωστο. Πιθανώς όλα αυτά μαζί. Τουλάχιστον είναι ενθαρρυντικό ότι το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί, είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων.

  Τι μπορεί να γίνει; Όλοι οι νομικοί συμφωνούν ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν προβλέπεται, αφού θα συνιστούσε παραβίαση των  προσωπικών δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, είναι προφανές ότι "κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί εάν αρνείται για σοβαρούς λογούς συνείδησης". Η έμφαση ήταν στο "σοβαρούς λόγους".

  Αλλά πρόσθεσε: Η Πολιτεία όμως "οφείλει να απαγορεύσει στον συγκεκριμένο γιατρό -που δεν έχει εμβολιαστεί- να βλέπει ασθενείς και να τον εντάξει σε άλλη υπηρεσία, χωρίς επαφή με ασθενείς". Πολύ ωραία. Και τι δουλειά θα κάνει ένας γιατρός που δεν θα βλέπει ασθενείς; (Apropos στις Ηνωμένες Πολιτείες ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι υποχρεωτικός για τους γιατρούς στα νοσοκομεία και υποθέτω ότι εκεί όσοι αρνούνται, δεν βρίσκουν δουλειά σε άλλη υπηρεσία.)

  Σε φάση όξυνσης της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι τελείως απίθανο να αρχίσει το υπουργείο Υγείας μια  αντιπαράθεση με τους υγειονομικούς για το αν έκαναν ή όχι το εμβόλιο και να τίθενται σε απομόνωση οι γιατροί και το προσωπικό που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν θα λειτουργεί πολύ απλά το σύστημα. 

  Αλλά ενδεχομένως υπάρχει λύση. Θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε εμείς. Να αρνούμαστε για παράδειγμα να μας εξετάσει γιατρός, αν δεν έχει εμβολιαστεί.  Δεν είναι άλλωστε παράλογο η Ευρώπη να συζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, και να μην μπορούν οι ασθενείς να διασφαλίσουν ότι οι γιατροί που θα τους εξετάζουν, δεν έχουν λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προστασία τους; Θα δεχόμασταν ποτέ να μας εξετάσει γιατρός χωρίς να φοράει μάσκα; 

  Δεν είναι παράλογο στην Ευρώπη να συζητείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και για άλλες δραστηριότητες εκτός των ταξιδιών -π.χ. για τις αθλητικές διοργανώσεις- και να μην είναι απαιτητό για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας; 

  Πριν βιαστούμε να απαντήσουμε πάντως,  να ρωτήσουμε για καλό και για κακό και τον συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ. Θα του έχει περάσει πια ο βήχας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ