Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Ιαν-2021 09:01

  Ναι, ρε! Το Ολοκαύτωμα και υπήρξε και μας στοιχειώνει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και όλων των Ολοκαυτωμάτων του πρόσφατου παρελθόντος, με την προεδρία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος να επιχειρεί όχι μόνο να τα αναδείξει, αλλά και να εγκαταστήσει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ώστε ποτέ στο μέλλον να μην ξαναϋπάρξουν τέτοιου είδους γεγονότα-εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος από άρρωστους δικτάτορες και αρρωστημένους λαούς.

  Με τον όρο "ολοκαύτωμα" περιγράφεται δυναμικά το προμελετημένο, οργανωμένο, δόλιο και με σχεδιασμό εγχείρημα της ναζιστικής Γερμανίας και των απανταχού συνεργατών της να αφανίσει δολοφονώντας με φρικτό τόπο και απάνθρωπες μεθοδολογίες πολλές εθνικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Για την υλοποίηση αυτού του απόκοσμου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητος, το οποίο και τελέστηκε με πρωτοφανή αγριότητα και σε τεράστια γεωγραφική κλίμακα, οι ναζί χρησιμοποίησαν την τότε επιστήμη, την τεχνολογία της εποχής, καθώς και πολύ χρήμα και έμψυχο δυναμικό.

  Τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και του Ολοκαυτώματος προέρχονταν από κάθε μέρος της κοινωνίας. Ήταν Εβραίοι, Σέρβοι, Ρώσοι, Πολωνοί, και Τσιγγάνοι. ανάπηροι και ψυχικά ασθενείς, μασόνοι κ.ά.

  Οι Γερμανοί εκδίωξαν εξίσου βάρβαρα και άλλες ομάδες ανθρώπων για πολιτικούς, ιδεολογικούς και... αισθητικούς, κατά την άποψή τους, λόγους. Μεταξύ αυτών ήταν κομμουνιστές, σοσιαλιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά και ομοφυλόφιλοι, συνδικαλιστές, διανοούμενοι, ακτιβιστές, ποινικοί κρατούμενοι και άλλοι άνθρωποι που απλώς δεν θεωρήθηκαν από τις υπηρεσίες διαλογής του Ράιχ πως ανήκαν στην αρία φυλή ή που κατά την άποψη της προπαγάνδας, τη μόλυναν. Το έγκλημα διαπράχτηκε διά εκτοπίσεων σε γκέτο, με μεταφορές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας, προγράμματα ευθανασίας, βασανιστήρια, πειράματα για ερευνητικούς σκοπούς, μαζικές δολοφονίες σε στρατόπεδα θανάτου, γενοκτονία, αφανισμούς ολόκληρων χωριών και πόλεων και βέβαια πορείες με κατεύθυνση προς τον θάνατο που ερχόταν κατά τη διάρκεια της ή στο τέλος της. Δεν ήταν όμως οι πρωτοπόροι των γενοκτονιών και των ολοκαυτωμάτων, γιατί τα σκήπτρα τα κρατούσαν οι Τούρκοι και ακόμα και οι Γερμανοί που ενώ ταυτίστηκαν μαζί τους δεν κατάφεραν να τους ξεπεράσουν σε επίπεδο φρικαλεοτήτων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στους δύο παγκόσμιους πολέμους ήταν σύμμαχοι, αν και στον δεύτερο οι Τούρκοι είχαν κρυφό ρόλο.

  Εμείς ως Έλληνες-Ευρωπαίοι και πολίτες του κόσμου, αποτίουμε φόρο τιμής στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων και τα εκατομμύρια όλων των άλλων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, τιμούμε και όλους  εκείνους που κατάφεραν και επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τις πληγές και τα νωπά ακόμα τραύματα που έχουν μεταφέρει οι επιζώντες έκτοτε, αλλά και πρόσφατα, στα Ολοκαυτώματα που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε η παλαιοναζιστική Τουρκία -με πιο πρόσφατο αυτό που προκάλεσε η νεοναζιστική εκδοχή της στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, και στη Συρία και λαμβάνουμε θέσεις μάχης για εκείνα που ετοιμάζει, με την ανοχή ή και την αδιαφορία των μεγάλων του πλανήτη.

  Η άρνηση εκ μέρους κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων ή ομάδων του Ολοκαυτώματος αποτελεί υποστήριξη της άποψης ότι το Ολοκαύτωμα -ο βίαιος δηλαδή διωγμός και η εκ τούτου γενοκτονία μιας ολόκληρης εθνότητος, με την υποκίνηση του κράτους, εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, από τους Γερμανούς-Ναζί και τους συνεργάτες τους, συνέβη σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι είναι τοις πάσι γνωστό ή ακόμη και... δεν συνέβη καθόλου. 

  Υπάρχει δε τέτοιο απύθμενο θράσος, ώστε διατυπώνονται ψευδείς ισχυρισμοί ότι οι Ναζί δεν δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους αλλά οι νεκροί ήταν κατά πολύ λιγότεροι και ήταν μάλιστα αποτέλεσμα στερήσεων του πολέμου και διαφόρων  επιδημιών, όπως π.χ. τύφου και σίγουρα δεν οφείλονταν σε στοχευμένες συστηματικές διώξεις και εκτελέσεις, ενώ η ύπαρξη των περίφημων θαλάμων αερίου θεωρούν πως αποτελεί απλά έναν αστικό μύθο. Οι περισσότεροι υποστηρικτές τέτοιων ασεβών απόψεων θεωρούν ότι  ο "αστικός μύθος” περί Ολοκαυτώματος δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως προπαγανδιστικό εργαλείο, αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του διεθνούς σιωνιστικού κινήματος, και να επιτευχθεί τελικά η δημιουργία του εβραϊκού κράτους.

  Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς πώς κάποιοι θα μπορούσαν να γεννήσουν, να εκφράσουν και να υποστηρίζουν φανατικά τόσο παράξενες, αποτρόπαιες και άρρωστες  απόψεις, όπως ο ισχυρισμός ότι: "Το Ολοκαύτωμα ποτέ δεν συνέβη”. Ακριβώς αυτός ο ισχυρισμός είναι το "έναυσμα” και το "άλλοθι” για τους Νεο-Τούρκους (που δεν δέχονται το Ολοκαύτωμα ως γεγονός που συνέβη), για αμφισβήτηση ως προς την τέλεση των γενοκτονιών και των Ολοκαυτωμάτων που προκάλεσαν εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου, πριν από έναν αιώνα.

  Εναπόκειται λοιπόν σε όλους μας να εκπαιδεύσουμε σωστά τις επόμενες γενιές, να επαναφέρουμε επικαιροποιημένες τις θύμησες, έτσι ώστε ο τρόμος του Ολοκαυτώματος των γενοκτονιών και των διωγμών να μην επαναληφθεί και μελλοντικά σχέδια νέων ολοκαυτωμάτων να εξαϋλωθούν εν τη γενέσει τους... 

  Ειδικά  εμείς  οι Έλληνες ας μη λησμονούμε πως η Θεσσαλονίκη ήταν το "σπίτι” μιας από τις πλέον "ακμαίες” και ζωντανές εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη. Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη με το δίκιο της  αποκαλούνταν ”Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.  Οι Έλληνες Εβραίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Ελλάδας και θα αποτελέσουν βασικό μέρος του μέλλοντός της, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι. Η αντίθεση ειδικά των Ελλήνων στον αντισημιτισμό και σε κάθε είδους αντιανθρωπισμό-μισανθρωπισμό αποτελεί μέτρο της πνευματικής υγείας της κοινωνίας μας. 

  Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα οφείλει να σταθεί βράχος στο πλευρό της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς, σταθερά απέναντι στην παράλογη εθνικιστική βία και να καταπολεμήσει τα στερεότυπα, τις διακρίσεις και οτιδήποτε απάνθρωπο προκύπτει από αυτήν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε πως τιμούμε αληθινά σήμερα και κάθε ημέρα που περνά την "Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος” και μέσω αυτού κάθε γενοκτονίας που συνέβη στο παρελθόν, αποτρέποντας σχεδιασμούς για νέους βιασμούς της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης στο μέλλον.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ