Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 00:11

  Μια λεπτή κόκκινη γραμμή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Είναι λυπηρό φαινόμενο του πολιτισμού μας ότι υπάρχει διαφοροποίηση της συμπεριφοράς της κοινωνίας και των ανθρώπων που την απαρτίζουν απέναντι στον μισό ανθρώπινο πληθυσμό με βάση το φύλο.

  Αυτό το διεπίστωσα σε πολύ μικρή ηλικία, απλά κοιτώντας γύρω μου και βλέποντας ποιοι είχαν θέσεις ευθύνης, ισχύος, αποφάσεων για άλλους ανθρώπους και την οικονομική απολαβή που προκύπτει από αυτές.

  Ακόμα και η εργαλειοποίηση της γυναικείας φιγούρας για διαφήμιση και πώληση ολότελα άσχετων προϊόντων με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, το χάσμα των αμοιβών και περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και η απώλεια και αλλαγή του επωνύμου των γυναικών στο γάμο στην πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη, δείχνουν προς την κατεύθυνση της τεχνητής ανισότητας αντιμετώπισης των φύλων. Από τότε έχει περάσει μισός αιώνας και έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα πράγματα, όμως μια ματιά στην σημαντικά υψηλότερη ανεργία των γυναικών, ακόμα και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, αρκεί για να φανεί η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο. Όχι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στα 4/5 του υπόλοιπου πλανήτη. Απλά έχουμε δρόμο ως τη στιγμή που θα είμαστε στη βέλτιστη θέση.

  Φυσικά στη χώρα μας υπάρχει και το δημόσιο, που οι προβιβασμοί εντός του καθορίζονται από το νόμο, και οι προσλήψεις επίσης βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και τεκμηριωμένες δεξιότητες. Στο ελληνικό δημόσιο προσπαθούν να προσληφθούν μια τεράστια πλειοψηφία Ελλήνων όχι μόνο για την υψηλότερη αμοιβή για λιγότερη εργασία που συνήθως λαμβάνουν, ούτε μόνο για την μονιμότητα και την αποσύνδεση της πραγματικής εργασίας από την πρόοδό τους εντός αυτού (ελλείψει αξιολόγησης πλην των στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας που έχουν κρίσεις ετησίως) αλλά και για τις προβλέψεις ενάντια στην διάκριση των φύλων.

  Με όλες τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις, τις δυσλειτουργίες και τις υπερβολές του μεγέθους και του κόστους του, το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει ισότητα αμοιβών και εργασίας στα δυο φύλα.

  Προσοχή: δεν λέγω ότι εξίσου καλά μπορεί η μέση γυναίκα να κάνει εργασίες υδραυλικού ή χτίστη, όπως δεν μπορεί ο μέσος άντρας να γίνει νηπιαγωγός. Μπορούν όμως να γίνουν εξίσου καλοί γιατροί, γραμματείς, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, οδοκαθαριστές, χρυσοχόοι ή ελαιοχρωματιστές. Λέγω απλά ότι η αξία που δίνει η κοινωνία και η οικονομία σε αντίστοιχη εργασία δεν είναι ισοδύναμη. Δείτε την αναλογία των φύλων σε ηγετικές θέσεις πχ σε δικηγορικές εταιρείες, σε ιδιωτικές κλινικές, σε εταιρίες συνεργείων καθαρισμών κτιρίων, ή σε πλειάδα άλλων χώρων, ακόμη και σε τράπεζες.

  Από την άλλη μαθαίνουμε ότι κάποιος καθηγητής ιστιοπλοϊας κατηγορείται ότι βίασε μια έντεκαχρονη αθλήτρια που δίδασκε. Ένα εντεκάχρονο παιδί δηλαδή, με το οποίο λέγεται ότι ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι είχαν σχέση (τα ανήλικα παιδιά δεν ευθύνονται από το νόμο για τις αποφάσεις τους) και μάλιστα ότι η σχέση αυτή υπήρχε εν γνώσει της οικογενείας του 11χρονου παιδιού. Αν φυσικά ισχύει κάτι τέτοιο δεν αθωώνει τον κατηγορούμενο ως βιαστή του ανηλίκου αλλά ενοχοποιεί και τους γονείς του παιδιού ότι έθεσαν σε κίνδυνο το παιδί τους και ποις ξέρει ποιες άλλες κακουργηματικές πράξεις, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες του θύτη για γνώση από τους γονείς ισχύουν. 

  Λέγεται ακόμη ότι ο θύτης ήθελε να παντρεύτει το ανήλικό θύμα του!

  Αυτά είναι πράγματα αισχρά και ανώμαλα, όταν ένας ενήλικος 15-20 χρόνια μεγαλύτερος από ένα παιδί το αποπλανεί, ακόμα και χωρίς αυτό να φέρει αντίρρηση στην κακοποίησή του από φόβο ή αθωότητα..

  Επίσης καταγγέλεται ότι μεγάλος πρωταγωνιστής του θεάτρου έχει βρίσει, κλωτσήσει και ασκήσει ψυχολογική βία εναντίον των μισών συμπρωταγωνιστριών του, χρησιμοποιώντας την θέση ισχύος με εξουσία και επιρροή στον θεατρικό χώρο ως επικεφαλής του θιάσου. Βγήκαν μετά την αρχική καταγγελία και επιβεβαίωσαν δημοσίως καμία εικοσαριά άνθρωποι αυτά που μια εκ των υβρισθέντων πρώτη κατήγγειλε.

  Τους απειλεί μάλιστα με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

  Υποθέτω ότι αν οι κατηγορίες των καταγγελόντων αποδειχθούν στο δικαστήριο, θα μπορούν να κάνουν εκείνες μήνυση για ψευδή καταμήνυση στον πρώτο, και μετά να αξιώσουν αποζημιώσεις.

  Γενικά δεν είναι ωραία αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια τις τελευταίες βδομάδες για την κατάχρηση εξουσίας κατά αθλητών και υφισταμένων, είναι όμως απαραίτητα για την κάθαρση και για να υπάρχει ο φόβος όσων χρησιμοποιούν την θέση ευθύνης που έχουν για να κακοποιήσουν σεξουαλικά ή ψυχολογικά εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύουν και ηγούνται. Ανεξαρτήτως φύλου. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

  Ανοίξαμε μια μεγάλη συζήτηση, με σκοπό να γίνουμε καλύτεροι από όσο ήδη είμαστε, στο θέμα της ίσης αντιμετώπισης των φύλων. Φυσικά υπάρχει και ο κίνδυνος ψευδών κατηγοριών και όταν δεν μπορέσει να αποδειχτεί η βέβαιη ενοχή ενός κατηγορούμενου ως ορίζει το πλαίσιο των νόμων μας, τότε η ισοδύναμη τιμωρία πρέπει να επιβάλλεται στην/στον φευδώς καταγγέλοντα. 

  Με άλλα λόγια η τιμωρία του ψευδόμενου να είναι αντίστοιχη με αυτήν που θα αντιμετώπιζε ο ψευδώς κατηγορούμενος αν η καταγγελία δεν ήταν ψευδής.

  Είναι μια λεπτή κόκκινη γραμμή αυτή πάνω στην οποία θα κληθούμε να βαδίσουμε ως κοινωνία, και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους δικαστές να αποφασίσουν τί από αυτά που θα ακουστούν στέκει και τί όχι.

  Σε κάθε περίπτωση όμως στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα είμαστε υγιέστεροι ως κοινωνία.

  Ελπίζω ότι με τα χρόνια η θέση των γυναικών θα γίνει ισοδύναμη με εκείνη των ανδρών στον πλανήτη. Είμαι απαισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εντός της διάρκειας της δίκης μου ζωής.

  Ελπίζω τουλάχιστον να προλάβουν να το δουν τα παιδιά μου.

  Ελπίζω να ζήσουν σ’ένα κόσμο που θα υπάρχουν αντίστοιχοι άντρες και γυναίκες διευθύνοντες σύμβουλοι, αντίστοιχες απολαβές για ισοδύναμες δουλειές, αντίστοιχος σεβασμός της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αντίστοιχη αναγνώριση της εργασίας και της συνεισφοράς στην κοινωνία ανεξαρτήτως φύλου.

  Ελπίζω να ζήσουν σε ένα κόσμο χωρίς trafficking, χωρίς κλειτοριδεκτομές, χωρίς βιασμούς, χωρίς σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και χωρίς ενδοοικογενειακή βία. Ένα κόσμο ελεύθερο.

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ