Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 00:05

  Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να θυμίζει… δημόσιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 ξεκίνησε στη χώρα μας στις 27 Δεκεμβρίου. Οι πρώτοι εμβολιασμοί ήταν περισσότερο επικοινωνιακό ζήτημα για να καταπολεμηθούν τα όποια επιχειρήματα των "ψεκασμένων" αλλά κυρίως για να πεισθούν και όσοι ανθρώπινα φοβούνται να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού. Φαίνεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ότι η προσπάθεια πέτυχε. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που αγγίζει το 70%, θα ήθελε να εμβολιαστεί και να αποβάλλει, έτσι, το αίσθημα του φόβου για μόλυνση από τον ιό.

  Το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού ήταν μια εξαιρετική επιτυχία της κυβέρνησης. Στήθηκε πολύ γρήγορα, είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Κανένα περιθώριο στον "μπάρμπα από την Κορώνη" και τον βουλευτή "Καλοχαιρέτα" που θα "πουλούσαν” πελατειακά το εμβόλιο σε κολλητούς και ψηφοφόρους, όπως γινόταν για παράδειγμα στο παρελθόν με τα κρεβάτια στις εντατικές.

  Μόνο που ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Ο εμβολιασμός είναι η μεγάλη ευκαιρία της κρατικής μηχανής να αποβάλλει οτιδήποτε θυμίζει στους πολίτες το παλιό κακό ελληνικό δημόσιο. Ανατρέχοντας στο σύστημα για να κλείσω ως χρήστης ένα ραντεβού για ηλικιωμένο συγγενικό πρόσωπο εντυπωσιάστηκα από την απλότητα και τη φιλικότητα στο χρήστη. Κάτι όμως ξενίζει. Και σε κάνει να αναρωτιέσαι "αν όχι τώρα, πότε;".

  Το σύστημα δίνει διαθέσιμα ραντεβού από Δευτέρα έως Σάββατο και από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Με άλλα λόγια ο εμβολιασμός έχει ωράριο. Δεν είναι κλασικό ωράριο δημοσίου, αλλά είναι ωράριο. Κυριακές "κλειστόν" και τις εργάσιμες και τα Σάββατα μόνο 12 ώρες… Αν δεν ισχύσει τώρα στο δημόσιο η 24ωρη λειτουργία και τις επτά ημέρες της εβδομάδας τότε πότε; Κάποιοι θα πουν τα γνωστά. Δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε… δεν έχουμε… δεν έχουμε…

  Είναι, όμως, τώρα η ώρα για υπερβάσεις από όλους. Σε κανονική εμπόλεμη κατάσταση να ήταν η χώρα πιθανόν να μην είχε 30 και 50 νεκρούς σε καθημερινή βάση. Και δεν θα πρωτοτυπήσουμε. Στο Ισραήλ που γίνεται το παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχημένου εμβολιαστικού προγράμματος, οι εμβολιασμοί γίνονται όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

  Είμαστε και εμείς παγκόσμιο πρότυπο. Στο πρώτο lockdown. Ας γίνουμε πρωταγωνιστές και στον εμβολιασμό. Και δεν μιλάμε για μάχη εντυπώσεων. Μιλάμε για διάσωση ανθρώπινων ζωών. Και γρηγορότερη επιστροφή σε αυτό που όλοι πλέον αναπολούν. Την κανονικότητα… Μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει και όχι μόνο διάσωση ζωών. Σημαίνει και διάσωση εισοδημάτων μέσω του γρηγορότερου ανοίγματος της οικονομίας…

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ