Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Δεκ-2020 08:57

  Ένας πολύτιμος φίλος της Ελλάδος είναι πια άγγελος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Κάπου στα μέσα Απριλίου, μερικά μόνο χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, όταν ο Delacroix ζωγράφιζε στο Παρίσι τις εικόνες της Ελλάδας στο Μεσολόγγι (που είναι εικόνες μάχης και ελευθερίας, εμπνέοντας και συνεπαίρνοντας όλους ειδικά στις μέρες μας ως προς τη σχέση με την ελευθερία, που είναι τόσο σημαντική για όλους τους λαούς του κόσμου), γεννιόταν για πρώτη φορά στην Ευρώπη ένα υπερεθνικού χαρακτήρα κίνημα αλληλεγγύης εν ονόματι του ελληνικού πνεύματος, που ακόμα και σήμερα ζει απλώνοντας αόρατα τείχη προστασίας για την Ελλάδα.

  Το κίνημα αυτό αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν το απάρτιζαν από την απαρχή του μόνο Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, αλλά υπήρξαν και Άραβες κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν στο σώμα του Θεόδωρου Βαλλιάνου, όπως και στο σώμα του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη, ενώ Αιγύπτιοι φίλοι της Ελλάδος μαζί με Λίβυους πολέμησαν με την ομάδα του Διαμαντή του Ζέρβα, με τον Αιγύπτιο Καραγιώργη Χαμπέσση να πολεμάει μαζί με τους Καραϊσκάκη και Μελετόπουλο, ενώ ένας Μαμελούκος, ο Εκβέν Δαβουσσί, σκοτώθηκε στη μάχη του Πέτα. Κάποιοι νεότεροι γίνανε πρέσβεις του Ελληνικού Πνεύματος στον αραβικό κόσμο.

  Φθάνοντας στο σήμερα, γίνεται εμφανές πως το κίνημα του Φιλελληνισμού κάθε άλλο παρά αποδυναμώθηκε - αντίθετα θα έλεγα: και συνεχίζεται και γιγαντώνεται και πλέον επεκτείνεται και στον αραβικό κόσμο δυναμικά.

  Το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ήρθε και δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Υπήρξε σχεδιασμός από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σάρατζ, όμως εξαρχής κάποιοι σημαντικοί Λίβυοι αντέδρασαν έντονα και παρέσυραν μαζί τους ολόκληρο το εκλεγμένο Λιβυκό κοινοβούλιο, και τον Λιβυκό Απελευθετωτικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας την οργή του δικτάτορα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της αντίδρασης στο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, που στρεφόταν εναντίον των συμφερόντων και της κυριαρχίας της χώρας του στα δικά της εδάφη, αέρα και θάλασσα, αλλά συγχρόνως απειλούσε και την Εθνική Κυριαρχία μιας χώρας που αγαπούσε -της Ελλάδος-, ήταν ο Λίβυος πρέσβης Abdulkader El-Maleh.

   

  λίβυος

   

  Ο άνθρωπος αυτός, Πρέσβης της Λιβύης στην UNESCO, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και πρώτος ξάδελφος και σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του επικεφαλής του εκλεγμένου Λιβυκού ακοινοβουλίου, κ. Ακίλα Σάλεχ, και του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έδωσε μάχες εντός και εκτός Λιβύης για τη χώρα του που σπαραζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνά τα συμφέροντα της χώρας που τιμούσε με την αγάπη και τη φιλία του - τη χώρα μας.

  Γεννήθηκε στην πόλη Al Qubbah της Λιβύης το 1956 και το 2006 τιμήθηκε με το ύψιστο παράσημο τιμής για το έργο του. Δίδαξε τα μυστικά της γενετικής μηχανικής σε πανεπιστήμια τόσο της χώρας του όσο και του εξωτερικού. Ηγήθηκε του προγράμματος "Πράσινα Βουνά” συμβάλλοντας στη δενδροφύτευση εκατοντάδων χιλιάδων ελαιοδένδρων και φοινίκων στα βουνά. Ήταν ενεργό μέλος της διεθνούς επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής.

  Γενικά η πολιτική καρριέρα του καθηγητή Abdulkader A El-Maleh, εκτός των προαναφερθέντων, είναι γενικά εντυπωσιακή. Συμμετείχε ενεργά στις κάτωθι δράσεις:

  -Ευαισθητοποίηση, κάλεσμα σε συνεργασία και διαμόρφωση από κοινού των θεμελίων του ανώτατου συμβουλίου των ηγετών των φυλών της Λιβύης.

  -Συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο, τόσο με τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, όσο και με τον αρχηγό του στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ως προς τη διαμόρφωση της εθνικής αντιτρομοκρατικής πολιτικής ατζέντας και των προεκτάσεων αυτής.

  -Δημιουργία πολιτικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, για το δημοκρατικά εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο και τον εθνικό απελευθερωτικό στρατό (LNA) της Λιβύης.

  -Ανάκτηση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από τη διεθνή μαύρη αγορά και διάλυση της μαύρης αγοράς αρχαίων στις πόλεις Cyrenaica και το Fezzan. 

  -Προστασία αρχαιοελληνικών μνημείων από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνεχής συντήρηση αυτών. Τα αρχαιοελληνικά μνημεία που υπάρχουν στη Λιβύη είναι εκατοντάδες και εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, χάρη σε αυτόν τον Λίβυο φιλέλληνα, ο οποίος από τότε που γεννήθηκε, στην πόλη που γεννήθηκε, είχε θέα σε αρχαιοελληνικούς ναούς.

  -Δημιουργία τοπικών διασυνδέσεων/επαφών και διαμόρφωση κοινών βάσεων μεταξύ τοπικών και πολιτικών κομμάτων της Λιβύης, με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο και τον στρατό (HoR & LNA).

  -Ενεργή συμμετοχή στη σύνδεση των αραβικών εθνών με το νέο πρόγραμμα "Δρόμος του Μεταξιού” της Κίνας.

  Το 2013-2018, o Dr Abdulkader A El Maleh πρωτοστάτησε στις  ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ των τοπικών φυλών της Λιβύης και ενοποίησε τις προσπάθειές τους ενάντια στην Αλ Κάιντα και τον ISIS στην Κυρηναϊκή και τη Φέζαν. Συνέβαλε τα μέγιστα στις δυναμικές  και άμεσες συνομιλίες με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές, και προσωπικά διαμόρφωσε μια μακροπρόθεσμη πολιτική και διπλωματική στρατηγική στις ελληνολιβυκές διπλωματικές και εθνικές σχέσεις. Στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία ενός Προξενείου της κυβέρνησης του Τομπρούκ στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και το οποίο σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Ήταν ο άνθρωπος που δούλεψε όσο κανένας άλλος στη δημιουργία της σημερινής ελληνολιβυκής συνεργασίας εναντίον των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε πολέμιο της Τουρκίας και του Τουρκολιβυκού Συμφώνου.

   

  λίβυος2

   

  Ο Dr Abdulkader A El-Maleh, συνάδελφος και φίλος, νόσησε από καρκίνο και νοσηλεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γαλλία. Όμως η επιθυμία του ήταν να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη νοσηλεία του στη χώρα μας που τόσο εμπιστευόταν. Όλα ήταν έτοιμα, οι γιατροί τον περίμεναν, αλλά μια ξαφνική επιδείνωση της κατάστασής του τον εμπόδισε να έρθει... Απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου 2020, αλλά ο γιος του Mohamed El-Maleh, που τον θεωρώ τέταρτο πλέον γιο μου στη Λιβύη, ανέλαβε άξιος συνεχιστής του έργου του πατέρα του.

  Καλό ταξίδι στις αχανείς πεδιάδες, τα βουνά  και τις ήρεμες θάλασσες, εκεί που πας, φίλε!

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ