Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 00:05

  Η ευκαιρία έχει μαλλιά στο μέτωπο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Πριν λίγες μέρες ο ΣΕΒ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μιας μελέτης που περιλαμβάνει την πρότασή του για την Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence - ΑΙ), που υλοποίησε μαζί με την συμβουλευτική εταιρεία Deloitte. 

  Στη μελέτη αυτή εξετάζει τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο του AI, αναφέρει ότι το 3% μόνο των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει κάποιας μορφής επένδυση στο αντικείμενο συγκριτικά με το 45% των επιχειρήσεων διεθνώς που αξιοποιούν με κάποιο τρόπο τις δυνατότητες του ΑΙ, και προτείνει μια εθνική στρατηγική κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αξιοποιούν αυτή την εξαιρετικά γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Αξίζει κάποιος να κατεβάσει την πλήρη έκθεση των 163 σελίδων του ΣΕΒ και να τη διαβάσει σε ένα απόγευμα. Είναι εδώ.

  Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες ανακατατάξεις στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα, καθώς οι νέες γνωστικές μηχανές σύντομα θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία γραφείου σε τομείς που σήμερα είναι αδύνατον να γίνει.

  Ήδη ή Google, η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Κινεζική iFLYTEC και πάνω από 100 ακόμη εταιρείες παγκοσμίως επενδύουν στη δημιουργία συστημάτων ΑΙ δημιουργώντας καινούργιους αλγόριθμους που μαθαίνουν μόνοι τους να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα από τις σημερινές συναλλαγές ανάμεσα στους ανθρώπους, αξιοποιώντας τα deep data που είναι διαθέσιμα για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία.

  Για την Ελλάδα αυτές οι εξελίξεις μπορούν να μετατραπούν σε μία τεράστια ευκαιρία εκρηκτικής ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά αν είμαστε απρόσεκτη και τεμπέληδες μπορεί επίσης να δημιουργήσουν ένα τεράστιο χάσμα ικανοτήτων ανάμεσα στις ξένες και τις ελληνικές εταιρείες. Όσο είναι ακόμα νωρίς έχουμε την δυνατότητα να μετατρέψουμε αυτές τις εξελίξεις σε ευκαιρία για την εκτόξευση του ελληνικού Α.Ε.Π. κατά €200 δισεκατομμύρια εντός των επόμενων 15 ετών. 

  Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τόσο σημαντική που τα μεγάλα κράτη επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να  βρεθούν στους πρωτοπόρους, όπως για παράδειγμα η Κίνα έχει δεσμευτεί για $100 δις κρατικές επενδύσεις και ενισχύσεις στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς που εταιρείες τους έχουν ήδη επενδύσει τεράστια ποσά έρευνας στα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται αρκετά μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο. 

  Χώρες όπως η Κύπρος που δεν έχει τους οικονομικούς πόρους να ανταγωνιστεί σε επενδύσεις τα κράτη κολοσσούς, έχει δημιουργήσει ειδικό φορολογικό πλαίσιο για εταιρείες που δημιουργούν ή εξελίσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπου αντί του 12,5% φόρου εισοδήματος οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται με συντελεστή 2,5% ώστε να τις προσελκύσει!

  Η χώρα μας βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με τεράστιο γνωστικό υπόβαθρο στο χώρο της πληροφορικής, διάσπαρτο στα καλύτερα πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών της υφηλίου. Επίσης ως μέλος της ΕΕ έχει πρόσβαση σε υποδομές και πόρους που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια άνθηση της τεχνολογικής εξέλιξης που χρειάζεται ο χώρος στα επόμενα λίγα χρόνια, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα παραμείνει στους ουραγούς του ΑΙ στην ΕΕ αλλά θα πάρει θέση στην ευρωπαϊκή δεκάδα και γιατί όχι πεντάδα. 

  Αυτά για να γίνουν πρέπει να δούμε πως χειρίζονται οι επιτυχημένες στον τομέα χώρες την τεχνητή νοημοσύνη, να διοχετεύσουμε ισχυρότατα φορολογικά κίνητρα σε αυτόν τον τομέα (ακόμα και 1% φορολογικό συντελεστή!) που προλαβαίνουμε ακόμη να γίνουμε ισχυροί καθώς το ΑΙ ακόμη εξελίσσεται, παρά να τα διοχετεύουμε σε επιδοτήσεις για μονώσεις ντουβαριών, για επιδόματα θυγατέρων και για αργομισθίες σφραγιδοκένταυρων ή συντάξεις δεκαπλάσιες από αυτές που δικαιολογούν οι εισφορές των, επειδή και μόνο φοβόμαστε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών εντός και εκτός της Βουλής.

  Η ευκαιρία είναι τώρα. 

  Όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο Κεφαλονίτης παππούς μου ο Πλούταρχος, "Η ευκαιρία έχει μαλλιά μόνο στο μέτωπο. Όταν σε προσπεράσει δεν έχεις από που να την αρπάξεις.”

  Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να το σκεφτούμε!

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων