Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 00:05

  Ψηφιακή ωριμότητα: το κλειδί για την επόμενη ημέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Βέργαδου

  "Όταν μπορείς να μετρήσεις αυτά που περιγράφεις και να τα εκφράσεις με αριθμούς, τότε ξέρεις κάτι για αυτά" William Thomson (Λόρδος Κέλβιν, φυσικός (1824-1907)

  Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η έκθεση του ΣΕΒ για την Ψηφιακή και Τεχνολογική Ωριμότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Προϊόν του Παρατηρητήριου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που έχει δημιουργήσει ο ΣΕΒ με τη συνεργασία της Deloitte, η έκθεση παραθέτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που σκιαγραφούν την πορεία της χώρας προς τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό. Αναλύοντας, περισσότερους από 100 επιμέρους δείκτες, που δημοσιεύονται από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κ.ά., η έκθεση αποτυπώνει το ψηφιακό μας στίγμα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, γι’ αυτό και αποτελεί πολύτιμη πηγή για δημιουργικό επανασχεδιασμό και συντονισμένη δράση.

  Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τη περσυνή της απόδοση. Βελτίωσε την κατάταξή της κατά μία θέση (από 28η κατατάσσεται 27η), λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις (2019) και τις αμέσως προηγούμενες (2018). Επίσης, εμφανίζει καλύτερη επίδοση στη διάσταση της "ψηφιακής ωριμότητας του δημοσίου", όπου και βελτιώθηκε 4 θέσεις, ενώ βελτιώσεις επιδεικνύει και στην "ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων", στην "ψηφιακή ωριμότητα κοινωνίας" και στις "ψηφιακές δεξιότητες". Μπορούμε να θεωρήσουμε λοιπόν ότι οι αλλαγές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, διαφαίνεται καθαρά πως από τη μια χρονιά στην άλλη δεν είναι δυνατή η κάλυψη των μεγάλων κενών. Σήμερα που η "ψηφιακή ανταγωνιστικότητα" αποτελεί το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα και να περάσουμε γρήγορα και με ασφάλεια στην 4η βιομηχανική επανάσταση, κριτήριό μας δεν μπορεί να είναι μόνο οι βελτιώσεις μας σε σχέση με το παρελθόν. Ιδιαίτερα δε όταν η υπόλοιπη Ευρώπη προχωρά ταχύτερα σε ευρείες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να πραγματοποιούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις πραγματοποιούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και εύρος από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

  Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τα ελλείματα, η Ελλάδα έχει αρχίσει και υποδέχεται επενδύσεις με ισχυρό τεχνολογικό και ψηφιακό πρόσημο (Microsoft, TeamViewers, Cisco, Pfizer,κ.ά.), ενώ προηγμένες τεχνολογικές λύσεις σε σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικής εγκαθιστούν ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στους κερδισμένους του νέου ψηφιακού κόσμου που έρχεται. Η "ψηφιακή ορμή" της τρέχουσας περιόδου αποτελεί μια σημαντική υποθήκη για το μέλλον και επιβεβαιώνει ότι είναι εφικτή μια μεταρρυθμιστική στροφή. Η κρίση της πανδημίας απετέλεσε αφορμή και συνάμα ευκαιρία για να προχωρήσουν ταχύτερα δράσεις ψηφιοποίησης στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, να διευρυνθεί η τηλεργασία και να αναζητηθούν νέοι τρόποι οργάνωσης της παραγωγής. Μπορούμε να ανεβάσουμε ψηφιακή ταχύτητα, με βασικές προϋποθέσεις τις επενδύσεις σε τεχνολογία νέας γενιάς, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τη δημιουργία νέων εθνικών υποδομών και το κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον. Αξιοποιώντας και τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, προσεχώς. Με τις ψηφιακές τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης, του machine learning, των big data analytics να διαμορφώνουν το νέο σύνορο του ανταγωνισμού, η μόνη μας επιλογή είναι να κάνουμε αυτά που χρειάζονται γρήγορα, κοιτώντας μόνο μπροστά.

  * Ο κ. Δημήτρης Βέργαδος είναι Χημ. Μηχ. ΕΜΠ, Δ/ντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ