Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Οκτ-2020 00:05

  Το 2021 θα είναι πιο δύσκολο από το 2020

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Αγγέλη 

  Τα μηνύματα έχουν αρχίσει να γίνονται ολoένα και πιo πυκνά για το 2021, τη χρονιά που οι γενικές προσδοκίες ανάγουν σε έτος ανάκαμψης, καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί η πανδημία και να αποκαθίσταται η οικονομική δραστηριότητα. 

  Αλλά δεν είναι καλά μηνύματα...

  Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σε πρόσφατη ομιλία του προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης προβλέπεται να "χαρακτηριστεί" το 2021 από μια ισχυρή τάση χρεοκοπίας επιχειρήσεων, που, αν και ανισομερώς κατανεμημένη, θα αγγίξει σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων. 

  Η ομιλία του δεν είχε στόχο να προειδοποιήσει γι' αυτό, αλλά για να επισημάνει ότι η Ευρωζώνη πολύ σωστά κινήθηκε με δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης (με ευρωομόλογα) των επιχειρήσεων και της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας, αλλά αυτά πρέπει να είναι εφάπαξ και να μη συνεχιστούν μετά το τέλος της πανδημίας. 

  Μία εβδομάδα ενωρίτερα δύο μελέτες ερευνητών της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) παρουσίασαν ως βέβαιη την προοπτική μιας χωρίς προηγούμενο αύξησης των χρεοκοπιών επιχειρήσεων (και εδώ ως ποσοστό εκτίμησης αναφέρεται το 20%), με την επισήμανση ότι αυτό θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τα ποσοστά ανεργίας που θα καταγραφούν και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στις οικονομίες. 

  Βασικό στοιχείο αυτών των μελετών είναι ότι μέσα στο 2020 τα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την επιβίωση επιχειρήσεων –και, έτσι, της απασχόλησης–, οι οποίες χωρίς αυτά θα είχαν κλείσει. Η πλειονότητα των προγραμμάτων αυτών είναι προγραμματισμένα να "λήξουν" το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020. 

  Το ενδεχόμενο να επεκταθούν και μέσα στο 2021 δεν αποκλείεται, αλλά συναρτάται καθοριστικά από την πορεία της πανδημίας και των υποτροπών που θα εκδηλωθούν. 

  Από τη στιγμή, όμως, που τα προγράμματα αυτά διακοπούν, είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων των οποίων η επιβίωση στηριζόταν αποκλειστικά σε αυτά... Κυρίως αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και "μεγάλες" με βαρύ δανεισμό. 

  Αυτής της αρνητικής δυναμικής τις παραμέτρους παρουσιάζουν οι μελέτες της BIS, τις οποίες, όπως φάνηκε, πέραν του κ. Βάιντμαν, υιοθετούν και οι αναλύσεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Χαρακτηριστικό στα καθ' ημάς είναι ότι για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα κατεβάσουν ρολά, ίσως και πριν από τον Ιανουάριο του 2021, περί τις 90.000-100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα πράγματι δύσκολο 2021 είναι μπροστά μας.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ