Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Οκτ-2020 08:56

  Κορονοϊός - στο διά ταύτα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Είναι εξαιρετικά εύκολο και σύνηθες κάποιος να πετά την μπάλα στην εξέδρα και στη συνέχεια να ζητά ευθύνες για τη δική του αποτυχία! 

  Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το 86% των πολιτών επικροτούσε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, και της έδινε τα εύσημα... Στη συνέχεια γύρω στον Σεπτέμβριο, το ποσοστό αυτό έπεσε κατά είκοσι περίπου μονάδες, στο 65%, για να προσγειωθεί σήμερα, βάσει μιας τελευταίας δημοσκόπησης, στο 56% περίπου! 

  Ας δούμε λοιπόν τα αίτια και τους υπαίτιους και ας το συζητήσουμε!

  Το πρωτόγνωρο της πανδημίας, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας και ο φόβος για τον αόρατο εχθρό, οδήγησε πολλούς να κλειστούν στα σπίτια τους και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του νέου ινδάλματός τους -του καθηγητή κου Σωτήρη Τσιόδρα...- και όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Το 85% ήταν ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

  Το καλοκαίρι όμως που ήρθε, άλλαξε άρδην τις συμπεριφορές και αύξησε τον ωχαδερφισμό, τον ξερολισμό, την ημιμάθεια και το θράσος... Ξαφνικά οι μάσκες εξαφανίστηκαν, οι κοινωνικές αποστάσεις εκμηδενίστηκαν και η κουταμάρα περίσσεψε, με τα μέτρα να πηγαίνουν περίπατο. Βέβαια η χώρα άνοιξε -δεν γινόταν και διαφορετικά, η οικονομία πήρε δειλά εμπρός, η διασκέδαση οδήγησε στο ξεσάλωμα και αυτό με τη σειρά του σε αύξηση των κρουσμάτων... όμως ακόμα και τότε, η κατάσταση φαίνονταν εύκολα αναστρέψιμη! 

  Η ρήση του σοφού λαού "...δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι” έγινε πραγματικότητα και όσο οι βδομάδες περνούσαν η γαϊδουριά και οι ασυνειδησία έσπαγαν όλα τα ρεκόρ, με τα κρούσματα να φθάνουν και να σταθεροποιούνται σε τριψήφια νούμερα, που κυμαίνονταν λίγο πάνω, λίγο κάτω, γύρω στα τριακόσια ημερησίως... ενώ οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είχαν πάρει και αυτοί την ανιούσα! Βέβαια... για όλα έφταιγαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης, αλλά ποτέ αυτοί που ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτή την άσχημη και δυσοίωνη εξέλιξη! Τα ποσοστά γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου έπεσαν  κατά 20% και προσγειώθηκαν στο 65%  - τι παράξενο;...

  Φθάσαμε αισίως στα μέσα Οκτωβρίου, με την κυβέρνηση να θεσπίζει νέα μέτρα σχεδόν κάθε εβδομάδα, και τους ιθαγενείς να τα περιφρονούν και να κάνουν ακριβώς ό,τι τους ζήτησαν να μην κάνουν, αλλά ο φταίχτης συνέχισε να είναι ο ίδιος  -η κυβέρνηση! 

  Το λάθος της; Προσπάθησαν οι αρχές του τόπου να ενημερώσουν και να πείσουν τον κόσμο για το αυτονόητο, αντί να του το επιβάλουν διά ροπάλου, με εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες. Οι ικανοποιημένοι τώρα, όμως, έπεσαν ακόμα περισσότερο, στο 56%, τα κρούσματα αυξήθηκαν... το ίδιο οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι!

  Γιατί άραγε αναρωτιούνται κάποιοι με αγωνία, με κάποιους άλλους να το διακωμωδούν, για τον απλούστατο λόγο, πως αυτά που συνέβαιναν, δε συνέβαιναν στο δικό τους σπίτι, αλλά... στου διπλανού!

  Όμως, η αλήθεια είναι πως... 

  ...άνδρες, γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι, με ή χωρίς υποκείμενες νόσους... γνώρισαν τον ιό από κοντά! Άλλοι χωρίς συμπτώματα, άλλοι με ήπια συμπτώματα, ή με πιο έντονα! Άλλοι τον πέρασαν βαριά και με επιπλοκές, άλλοι προσγειώθηκαν στις ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι -πιο άτυχοι- δεν είναι πια εδώ για να μας διηγηθούν τη δική τους εκδοχή! 

  Κάποιοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται πως...

  ...σε γενικές γραμμές και λόγω του ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, περνάει τις ιώσεις, όπως και τη συγκεκριμένη που μας έχει πάρει φαλάγγι, με διαφορετικό τρόπο, αν και πάντα υπάρχουν και ομοιότητες και διαφοροποιήσεις! Ένα όμως στοιχείο παραμένει για όλους το ίδιο! Ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και επικίνδυνος και ούτε εμβόλιο υπάρχει ακόμα, ούτε εξειδικευμένα φάρμακα και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Πριν τρεις εβδομάδες, λοιπόν, είχα αναφερθεί στη βδομάδα που διανύουμε -την 3η δηλαδή αυτού του μήνα!

  Είχα προειδοποιήσει πως την 3η με 4η εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι αριθμοί των κρουσμάτων Covid-19 θα ξεπεράσουν τα 500 και δυστυχώς δικαιώθηκα. Τα κρούσματα χθες ανήλθαν σε 508.

  Χθες 16 Οκτωβρίου 2020, έκρινα πως έπρεπε εκ νέου να πάρω θέση και να τονίσω, πως αν οι πολίτες δεν συνετιστούν και αν οι αρχές δεν τους επιβάλουν διά σπάθης την υποχρέωση να συνετιστούν, μέσα στον Νοέμβριο, τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.000 και εντός του Δεκεμβρίου πολύ φοβάμαι πως θα ξεπεράσουν τα 2.000 με 2.500 ημερησίως, η μπάλα θα χαθεί, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει και οι δεκάδες καθημερινή θάνατοι θα αποτελούν de facto γεγονός-εφιάλτη!

  Αυτό που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να πράξουμε, είναι να δείξουμε επιτέλους λίγη παραπάνω συνειδητή πειθαρχία ως προς τα μέτρα, χωρίς βέβαια να τρελαινόμαστε, να υπερβάλλουμε ή να πανικοβαλλόμαστε! Ο πανικός είναι η πλέον λανθασμένη αντίδραση που οδηγεί σε λάθη με συνέπειες...

  Προσέχουμε, λοιπόν, ακολουθούμε τις οδηγίες προστασίας (μας), από ανθρώπους που κάτι παραπάνω γνωρίζουν και έτσι απλά μένουμε υγιείς προστατεύοντας εαυτούς και αγαπημένους, ατενίζοντας το μέλλον χωρίς φόβο παρά τα όποια προβλήματα! 

  Άλλη επιλογή φοβάμαι πως δεν έχουμε...

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ