Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 00:05

  Αγροτικές ιστορίες καθημερινής φρίκης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Άγη Βερούτη

  Πριν τρεις μέρες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, έλαβα μια ηλεκτρονική επιστολή από έναν αναγνώστη του Capital, η οποία τεκμηριώνει έναν τεράστιο και πραγματικό κίνδυνο για την ελληνική πρωτογενή αγροτική οικονομία.

  Καταδεικνύει την ευθεία παράνομη καταπάτηση των Συνταγματικά κατοχυρωμένων Ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων των Ελλήνων αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ατύχησαν να έχουν κανονικά εξυπηρετούμενο δανεισμό από την ΑΤΕ, ώσπου αυτή να μπει σε αναγκαστική εκκαθάριση με απόφαση του Ελληνικού Κράτους, και να δεσμεύσει ΟΛΑ τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών της, χρησιμοποιώντας ένα μη ισχύοντα όρο του 1929 από την παλαιά εταιρική μορφή της Αγροτικής πριν γίνει κανονική τράπεζα το 1992 και αλλάξει καθεστώς διαχείρισης. Με αυτόν τον όρο μπλοκάρισε όλους τους λογαριασμούς και όλη την ακίνητη περιουσία των οφειλετών της, συχνά πολλαπλάσιας αξίας από την αρχική οφειλή η οποία και έγινε συνολικά απαιτητή σε ένα βράδυ.

  Σας παραθέτω αυτούσια την ανατριχιαστική αυτή επιστολή, παραλείποντας μόνο το όνομα του αποστολέα καθώς μου το εζήτησε, και ελπίζοντας να υπάρχει κάπου κάποιος εισαγγελέας που να εργάζεται άοκνα εναντίον της φθοράς και της διαφθοράς για να σηκώσει το νήμα:

  "κ. Βερούτη καλημέρα,

  Ως παλαιός αναγνώστης σας, θεωρώ ότι δικαιούμαι να σας στείλω ένα θέμα που δεν έχετε ποτέ θίξει, αλλά είναι τεράστιας σημασίας για τον Έλληνα αγρότη και τον μικρομεσαίο βιοπαλαιστή που είχε την ατυχία να είναι πελάτης της Αγροτικής όταν εκείνη μπήκε σε εκκαθάριση.

  Το 2011 οδηγήθηκε σε πτώχευση η ΑΤΕ, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος σε ακίνητη περιουσία. Το γιατί έφθασε στο σημείο αυτό είναι γνωστό. Θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, κακοδιαχείριση και διοικήσεις υποχείρια της διαπλοκής και των ποικίλων συμφερόντων.

  Πλήρωσε κάποιος από όλους αυτούς το παραμικρό;

  Όχι μόνο δεν πλήρωσε, αλλά τον τελευταίο που παρέδωσε τα κλειδιά της τράπεζας τον τοποθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη τράπεζα επιρροής της, προκειμένου να τον αξιοποιήσει δεόντως. Οι πάντες σιωπούν και η δικαιοσύνη το ίδιο.

  Η ΑΤΕ λοιπόν μερικές εβδομάδες πριν καταρρεύσει, βασιζόμενη στα ιδρυτικά ειδικά προνόμια του Ν4332/1929 ενήργησε εγκληματικά σε βάρος των πελατών της, προβαίνοντας σε αναγκαστικές προσημειώσεις σε όλα τους τα ακίνητα, εταιρικά ή  προσωπικά των μετόχων, χωρίς καμία προειδοποίηση, ανεξάρτητα αν οι  δανειακές τους υποχρεώσεις ήταν διασφαλισμένες και ενημερωμένες και οι  πελάτες είχαν άριστη συναλλακτική τάξη τα 25 προηγούμενα χρόνια.

  Τα προνόμια όμως αυτά είχαν ισχύ μόνον όσο η ΑΤΕ ήταν καθαρά αγροτική τράπεζα, όπως είχε ορισθεί από το καταστατικό της. Όταν αυτή μετετράπη σε ΑΤΕ Α.Ε γενικών τραπεζικών εργασιών με τη δημοσίευση του Ν2076/1992 που  είχε σκοπό την ενσωμάτωση στην ελληνική τραπεζική νομοθεσία των διατάξεων της  89/646/ΕΟΚ οδηγίας, που αφορούσε κυρίως στη ρύθμιση των προϋποθέσεων πρόσβασης στην τραπεζική αγορά και του Ν2601/1998 Περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών, αυτομάτως εξομοιώθηκε με όλα τα νομίμως λειτουργούντα στη χώρα πιστωτικά ιδρύματα.

  Η πράξη λοιπόν αυτή της ΑΤΕ Α.Ε ήταν καθαρά αντισυνταγματική και καταχρηστική καθώς προσβάλει το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, όταν μάλιστα η  αναγκαστική εγγραφή υποθήκης συντελείται μονομερώς χωρίς να τηρηθούν οι  συνταγματικές εγγυήσεις και μάλιστα μόνο με ιδιωτικό έγγραφο όπως της ΑΤΕ Α.Ε.

  Αυτό συνιστά άνιση και προνομιακή μεταχείριση των απαιτήσεων της ΑΤΕ συγκριτικά με αυτές των άλλων τραπεζών, για τις οποίες προβλέπεται η παραχώρηση υποθήκης μόνο με ρητή  συμβολαιογραφική συναίνεση του πολίτη.

  Και εδώ τίθενται αυτομάτως τα ερωτήματα: Γιατί η πολιτεία τήρησε σιγήν ιχθύος; Γιατί η δικαιοσύνη δεν φρόντισε να διαφυλάξει τους πολίτες από την καταστροφή;

  Γιατί οι οδηγίες της ΕΕ χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα αλά καρτ και όπου μας  συμφέρει, ειδικότερα όταν πρέπει να μας δώσουν χρήματα;

  Γιατί ενώ οι ευρωπαϊκοί νόμοι είναι υπεράνω των εθνικών σε κάποιες περιπτώσεις  και όπου μας συμφέρει τους κάνουμε γαργάρα. Για να γίνει αυτό κατανοητό  αναφέρω ότι πρόσφατα το Γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση  με την οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση την κανονιστική υπεροχή του Ευρωπαϊκού  δικαίου. Πολλοί ήταν εκείνοι εντός και εκτός που σχολίασαν δυσμενώς την παραπάνω  απόφαση όπως και ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με τις αποφάσεις που έβγαλαν τα ελληνικά δικαστήρια για καταχρηστικές ενέργειες όπως αυτές της ΑΤΕ που αντιβαίνουν  στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

  Πρέπει η δικαιοσύνη ή όχι ως εξουσία να δρα ανεξάρτητη και προς διασφάλιση του Κράτους Δικαίου; Θα διαπιστώσετε παρακάτω τι εννοώ. 

  Στις 26.08.2015 ο τότε υπουργός επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς  Παναγιώτης Νικολούδης δήλωσε στην ΕΡΤ1 δημοσίως ότι το σκάνδαλο της ΑΤΕ  ύψους 5 δις. είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από της συστάσεως του  Νεοελληνικού κράτους. Ασχολήθηκε η δικαιοσύνη με αυτή την καταγγελία; Αν ναι ποια ήταν η κατάληξη; Τιμωρήθηκε κανείς από τους υπευθύνους; Διορθώθηκαν οι αδικοπραξίες που τυχόν διαπιστώθηκαν;

  Στην πραγματικότητα έγινε κάτι άλλο πιο συμφέρον, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε στον εξάδελφο του τότε υπουργού οικονομικών, την διαχείριση 16,9 δισ. Ευρώ προβληματικών δανείων μαζί και εκείνων της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, καθιστώντας τον έτσι εθνικό εισπράκτορα, και μάλιστα χωρίς να μάθουμε ποτέ σε ποιόν ανήκουν τα δάνεια αυτά και πόσο τα αγόρασε. Διερωτήθηκε τότε κανείς πώς και με ποιες διαδικασίες έγινε αυτό;

  Σε αντίθεση, για να πάρει ένα ίδρυμα ή πανεπιστήμιο χαρτί τουαλέτας απαιτείται  διαγωνισμός και ανάρτηση στην Διαύγεια...

  Με εκτίμηση

  Α.Γ.
  (παρακαλώ να μην δημοσιευτεί το όνομα μου αν δημοσιεύσετε την επιστολή)”


  Όταν τελείωσα να διαβάζω για δεύτερη φορά την επιστολή είδα ότι είχε και ένα συνημμένο pdf με μια επιστολή του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) (δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία") που σκιαγραφεί ακόμη πιο φρικιαστική εικόνα από αυτήν που περιγράφει η επιστολή του αναγνώστη μου. 

  Εκεί τα πράγματα χοντραίνουν ακόμα περισσότερο, μιας και ένα συλλογικό όργανο των συλλογικών οργάνων της ελληνικής αγροτικής οικονομίας εκφράζει την απόγνωση από την κακοδιαχείριση και αμέλεια του ελληνικού κράτους απέναντι σε εκείνους που υποτίθεται ότι αναμένουμε να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία με πρωτογενή παραγωγή και εξωστρέφεια.

  Το σύνολο της υποθηκευμένης αγροτικής περιουσίας των Ελλήνων αυτή τη στιγμή είναι υπό διαχείριση ενός ιδιωτικού οργανισμού που (κατά τα λεγόμενα των παθόντων) δεν υπόκειται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και λειτουργεί εκτός Διαύγειας και με άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των υπό διαχείριση και υπό εκκαθάριση δανείων. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα καθώς τον λογαριασμό της ΑΤΕ τον πλήρωσε τρεις φορές ο Έλληνας φορολογούμενος με τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις και στο τέλος έχασε και τα λεφτά του με την ανακεφαλαιοποίηση Βαρουφάκη!

  Παραμένω σε φρίκη...

  www.facebook.com/a.veroutis,

  www.twitter.com/agissilaos, agissilaos@gmail.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ